Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Az én sztorim

Vad-Horváth Katalin: „Engem nem kényszerítettek semmire”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mit teszel, ha a gyereked először találkozik a pornográfiával? És mit tesz egy volt pornósztár? Interjú az Éva egy régebbi számából.

Elolvasom
elég jó anya
Fotó: Pixabay
2020.06.14

Így legyél “rágható, csócsálható” elég jó anya! 10 tipp a szakértőtől

Anyának lenni nem könnyű, jó anyának lenni pláne. Senki sem figyelmeztet minket, hogy a szülővé válással nem csak fáradtak, kialvatlanok leszünk, hanem mérhetetlen súlyú felelősség is nyomja majd a vállunkat, hiszen minden tettünknek, kimondott és ki nem mondott szavunknak következményei lesznek. Mégis örömmel vállaljuk, ki egyszer, ki akár többször is ezt az élethosszig tartó megmérettetést.

Anya születik

Az anya-gyerek közötti szeretetkapcsolat már a magzati szakaszban kialakul, a terhesség kilenc hónapjának élményei tudat alatt bekódolódnak a baba agyába, élményei későbbi életére is hatással lesznek. Az anya szeretetének melegében alakulnak ki az érzelmi élet alapjai, melyek befolyásolják testi, lelki és társas kapcsolatainak fejlődését.

A harmonikus anya-gyermek kapcsolat alapja az elfogadás és a feltétel nélküli szeretet, ami azt jelenti, hogy gyermekünket elfogadjuk olyannak, amilyennek született.

Milyen az elég jó anya?

A legtöbb nő, aki tudatosan tervezi az életét, a gyermekvállalásra is teljesítendő projektként tekint. Nem kisebb a tét, mint annak eldöntése, mikor a legalkalmasabb szülni: a karrierépítés elején, amikor nincs mit veszteni, netán egy már bejáratott munkából távozva, ahova vissza is lehet térni vagy amikor már elege van a mókuskerékből és a szülés utáni időszakot karrierváltásra, átképzésre használhatja.

Akik egész életüket diplomáik, majd egy jó állás megszerzésének és az előrejutásnak szentelték és hozzászoktak, hogy észérvekkel, kitartással nagyszerűen megszervezhető az életük, anyaszerepbe csöppenve gyakran érzik elveszettnek magukat, mivel eddigi tapasztalataikat nem tudják kamatoztatni és szokatlan, hogy leginkább érzelmi intelligenciájukra kell hagyatkozniuk.

A másik végletet azok a nők jelentik, akik egész életükben az anyaságra készültek, amikor pedig elérkezik a várva várt pillanat, pánikba esnek, mert mindenben tökéleteset szeretnének nyújtani.

Ők azok, akik aggódnak, nehogy elrontsanak valamit, és ha nem foglalkoznak a nap minden percében csemetéjükkel, lelkiismeret-furdalásuk van.

A megfelelni vágyás sok nő életét végigkíséri: bizonyíthatóan már a kislányok számára is fontosabb a környezet, az anya, az iskolában a tanárok, kamaszkorban a barátok, később pedig a párjuk, a férjük elismerése.

 „Azokban a nőkben, akikben nagyobb az elismerésre való vágy, akik mindenáron szeretnének minden helyzetben megfelelni, az anyaság kiválthatja azt, hogy a babának szeretnének leginkább megfelelni. Csakhogy a baba szüntelen változik, egyik napról a másikra új szokásokat vesz fel, ezért neki nem lehet megfelelni.”- írja blogjában Vida Ágnes pszichológus.

Persze vannak olyanok is, akik egész jól megtartják önbizalmukat gyermekük dackorszakának elérkezéséig. Akkor azonban mintha valami megpattanna a gépezetben, az addig tündéri gyerek kisördöggé válik és a szülő tehetetlenül tárja szét a kezét és egyre kellemetlenebbül érzi magát gyermeke megváltozott magatartása miatt. Ha megesik, hogy ő is elveszíti türelmét és visszavág, netán egy pofon is elcsattan, napokig rágódik rajta, vajon milyen károkat okozott gyermeke személyiségfejlődésében.

„Ilyenkor jönnek igazán elő a gyermekkori tapasztalataid: gyakran kerülsz olyan helyzetekbe a gyermeked révén, amelyek szembesítenek gyermekkori önmagaddal, és konfliktusaiddal”

mondja a szakértő.

Nem egyszer vágjuk gyermekünk fejéhez azokat az érveket, amelyeket jómagunk is megkaptunk hasonló szituációban és nem egyszer érezzük úgy, hogy szüleink szavait mondtuk ki, az ő viselkedésüket másoltuk le egy-egy konfliktus kezelésekor.

A szakértők szerint a gyereket egy elcsattant pofonnal, néhány feddő mondattal még senki nem rontotta el, ám túlaggódással, túlféltéssel, bizalmatlansággal igen.

Amit tehetsz, hogy „elég jó anya” lehess

1, Állapíts meg egy fontossági sorrendet! Próbáld kiszűrni azokat a célokat, amelyeket csak azért tűztél magad elé, mert mások elvárják tőled. Ami fennmaradt a szűrőn, azért fontos erőfeszítéseket tenni, ami kihullott, azzal ne foglalkozz!

2, Legyél kiegyensúlyozott és nyugodt! Ne aggódj mindenen, hagyj gyermekednek szabad teret a kísérletezésre!

3, Ismerd meg gyermeked! Értsd meg az igényeit, vágyait! Legyél tisztában a képességeivel, erősségeivel, gyengeségeivel! Csak így tudsz neki használható tanácsot adni, ha szüksége lesz rá.

4, Szeresd őt olyannak, amilyen! Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetnének elvárásaid vele szemben és nyugodtan meg is tilthatsz neki dolgokat, de éreztesd vele, hogy bármit tesz, még ha nem is tetszik neked, akkor is szeretni fogod!

5, Bízz gyermekedben, de szükség esetén légy ott a háttérben! Ha valamilyen butaságot csinált, amellett, hogy tisztázod vele, milyen következményei lehetnek a tetteinek, állj ki mellette, érezze, számíthat rád!

6, Tölts gyermekeddel minőségi időt! Szervezzetek közös programokat, beszélgessetek és nyugodtan vond be csemetéd a házimunkába is!

7, Foglalkozz magaddal! Vekerdy Tamás fogalmazta meg találóan, hogy a gyerekeknek „rágható, csócsálható” édesanyára van szüksége, aki állja a sarat. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha hagysz időt magadnak töltekezésre is!

8, Ápold a párkapcsolatod!

Egy idézet szerint egy apa a gyermekével akkor tesz jót, ha szereti az édesanyját.

A kiegyensúlyozott párkapcsolat hatásait a gyermekek is élvezik, ugyanakkor egy jól működő házasság mintául szolgál gyermeketek számára is.

9, Merj nem tökéletes lenni! Ne törekedj görcsösen a tökéletességre, mert tökéletes ember nem létezik! A pszichológiában erre hozták létre az „elég jó anya” szakkifejezést.

10, Fogadd el a segítséget! Ne akarj mindig mindent egyedül megoldani, megcsinálni!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Az én sztorim

Vad-Horváth Katalin: „Engem nem kényszerítettek semmire”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
egyedülálló anya

Karantén tippek egyedülálló szülőknek (is) a koronavírus idejére

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
tanulás

De nehéz a (virtuális) iskolatáska (is) – avagy hogyan vegyetek új lendületet a karanténtanuláshoz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek