Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat

Megnéztük a legnagyobb hazai házhozszállítós cégeket. A megoldás nem ez, de ha betartasz bizonyos szabályokat, nem lesz gond.

Elolvasom
Az én sztorim
2020.06.11

“15 éves voltam, amikor kiderült, babát várok” – Íme a már 2 gyermekes édesanya, Timi igaz története

Timi 13 évesen ismerte meg szerelmét, 16 évesen szülte meg első gyermeküket. Mindezt a környezete akarata ellenére. Megbánta? Egy percig sem! 24 évesen boldogabb, mint valaha, hiszen van egy gyönyörű családja és előtte az egész élet!

Nagyon fiatalon, szinte gyerekként ismerkedtetek össze a pároddal és mindössze 16 éves voltál, amikor első gyermeketekkel várandós lettél.

A szerelmemmel, Tibivel 13 évesen ismerkedtem meg. Megtaláltam benne a másik felem, a lelki társam. Szerelmesek voltunk és annak ellenére kitartottunk egymás mellett, hogy tiltották a kapcsolatunkat. Összekapaszkodtunk és immár 11 éve vagyunk együtt.

15 éves voltam, amikor kiderült, babát várok. Bár tudatosan nem terveztük, de vágytunk rá, hogy legyen gyermekünk. Abban reménykedtünk, hogy a hozzátartozóink végre elfogadják, hogy szeretjük egymást Tibivel és összetartozunk.

Nem merült fel bennetek az abortusz gondolata?

A babának nagyon örültünk, bár tele voltunk félelemmel, hogy mi fog történni és mivel még hivatalosan kiskorúnak számítottam, attól is rettegtem, hogy elveszik tőlem a gyermekemet vagy abortuszra kényszerítenek.  Ám annak a lehetősége, hogy én vessek véget ennek a terhességnek, soha nem merült fel bennem. Nagyon fiatalok voltunk és sok mindennel nem voltunk tisztában, mi ilyenkor a teendő, milyen lehetőségeink és jogaink vannak, éppen ezért egy ideig próbáltuk titkolni a várandósságom.  Aztán persze elmondtuk és szerencsére közben az is kiderült, hogy az akaratunk ellenére nem kényszeríthetnek rá semmire bennünket.

Persze megpróbáltak bennünket befolyásolni, ijesztgettek és olykor a párom elbizonytalanodott. Azt mondták neki, hogy nem csináltathat apasági tesztet, nem lehet majd velem.

Milyen volt a várandósságod?

Szerencsére a várandósságom teljesen problémamentes volt, nagyon vártam a kisbabánkat, ugyanakkor lelkileg nem volt egyszerű végigcsinálni úgy, hogy teljesen magunkra voltunk utalva Tibivel. Nagyon jó lett volna, ha van mellettem valaki, akinek már van tapasztalata és támogat. Sajnos, a mai napig sincs senki, akire igazán támaszkodhatnánk.

A szülés is problémamentesen zajlott?

Nagyon vágytam volna arra, hogy legyen valaki mellettem, aki elmondja, mire számítsak a szülésnél, de sajnos nem volt a környezetemben senki, így csak találgatni tudtam, mi vár rám. Szerencsére a szülés problémamentesen zajlott és a fiatal korom miatt valamint azért, mert a méhlepény elöregedett, már a szülés várható időpontja előtt befektettek a kórházba. A szülés magától indult be és gyorsan lezajlott.

Nem érezted úgy, hogy lemaradsz valamiről azért, mert ilyen fiatalon gyermeket szültél?

Soha nem éreztem úgy – sem akkor, sem most- hogy azért, mert 16 évesen szültem, valamiről lemaradtam volna. Amikor a kisbabámat, Klarisszát először a karomban tarthattam, az maga volt a csoda. Első látásra szerelem volt, nem csak nekem, hanem anyukámnak is, aki bent volt a szülésnél (ő ért oda leghamarabb).

Milyenek voltak a szülés utáni első hetek?

Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert Klarissza tündéri és nyugodt baba volt. Nem nyűgölődött, nem sírt, csak ha éhes vagy fáradt volt.  De néhány jó tanács egy tapasztaltabb anyukától nagyon jól jött volna! A tudatlanságom miatt, és mert nem volt megfelelő támogatásom, utólag már látom, hogy sok hibát elkövettem. Például ha lett volna segítségem, biztosan tovább tudtam volna szoptatni.

Mikor gondoltatok először arra, hogy jöhetne a kistestvér?

Klarissza születését követően a párom és én is befejeztük az iskolát, addig nagyon odafigyeltünk, nehogy becsússzon még egy baba, de utána viszonylag hamar eldöntöttük, hogy szeretnénk második gyermeket. Akkor még nem tudtuk, hogy ez nem is lesz olyan egyszerű. Több év telt el sikertelen próbálkozásokkal, ám mire eljutottunk odáig, hogy el kellene menni kivizsgálásra, már kezünkben tarthattuk az újabb pozitív terhességi tesztet.  Noel 2017-ben jött világra.

Milyen volt a második terhességed?

A második terhességem teljesen más volt, mint az első: míg Klarisszával teljesen jó voltam, soha nem éreztem magam rosszul, Noellel rendszeresek voltak a rosszullétek. Maga a várandósság sem volt problémamentes. Többször volt idő előtti szülésbeindulás és a baba méretei sem feleltek meg az előírtaknak. Az orvos végül azt javasolta, hogy programozott császárral szüljek a komplikációk elkerülése miatt. Noel kis súllyal született és lassabb volt a mozgásfejlődése, emiatt jártunk is vele tornára, egyébként szerencsére teljesen egészségesen született.

Szeretnétek még több gyermeket vagy megálltok kettőnél?

Noel születése óta tudjuk, hogy szeretnénk még egy babát, ezért a hathetes kontroll óta nem védekezünk a párommal. Első évben nem igazán foglalkoztatott, miért nem esek újra teherbe, hiszen egy egyéves mellett nem túl sok időm jutott arra, hogy ezen gondolkozzak, de a második évben már zavarni kezdett és elmentem kivizsgálásra, amelyet aztán számtalan más vizsgálat követett.  Szerencsére az orvosok meg is találták az okot, amiért nem tudtam teherbe esni. Kiderült, hogy policisztás ovárium szindrómám van (PCOS), ami megnehezíti a fogantatást és először azt kellett rendbe tenni. Sajnos 2019-ben volt egy vetélésem is,  de azóta sem adtuk fel, hiszen még fiatalok vagyunk.

Azt viszont elhatároztuk, hogy ha egy-két éven belül nem jön össze a baba, akkor nem próbálkozunk tovább. Mivel nagyon fiatalon lettünk szülők, nem szeretnénk, ha túl nagy lenne a korkülönbség és azt is tervezzük, hogy a párommal többet lehessünk újra kettesben. Emellett szeretném megtalálni még a hivatásomat is, nagy álmom, hogy szülésznő vagy fényképész lehessek.

Mit tanácsolnál azoknak, akik nagyon fiatalon kerülnek hasonló helyzetbe, mint te?

Azt tanácsolom, hogy hallgassanak magukra, arra, amit a szívük súg! Ne hagyják, hogy mások mondják meg, mit tegyenek! Én már tudom, hogy jól döntöttem: van egy csodaszép családom, két egészséges gyermekem és egy csodás párom. Kerek az életem. Kell ennél több?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
157 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
1
gordon-módszer

Amikor a szülők nem értenek egyet…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
igenanya interjú

„Végig az volt bennem, hogy meg fog halni a gyerekem” – Félelem, depresszió és pánikbetegség az anyaság börtönében

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
15 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek