Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

képernyő hatásai

Kipróbáltam, mi történik, ha 1 hónapig nem engedem tévézni a gyerekemet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
61 szavazat

Amikor a nyári szünet vége felé egy nap a kisfiam már harmadjára szerette volna megnézni a Repcsiket (egymás után, zsinórban…), és már a szabadtéri programot is visszautasította emiatt, akkor, ott úgy éreztem, hogy ez most nagyon nem az az út, amin nekünk tovább kéne járnunk. A végletek embereként pedig úgy döntöttem, hogy akkor ezen úgy fogunk változtatni, hogy egész egyszerűen holnaptól nincs tévé. Egyáltalán. Úgyhogy picivel több, mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 2-án „elromlott” a tévénk. Egy hónap telt el, amely idő alatt nagyon érdekes folyamatokon, változásokon mentünk végig. Igen, mindannyian – a tévé nélküliség ugyanis az egész családunkra kihatott. (Spoiler!) Jó értelemben.

Elolvasom
apa
2019.06.16

Mikor ér haza Apa?

Hangzik el a kérdés minden nap, sokszor olyankor, amikor Apa még el sem ment otthonról.

Aztán folytatódik a kérdés áradat. Miért megy el Apa megint dolgozni? És miért csak este jön haza? És ha nem ér altatásra haza, akkor Miért nem jön haza Apa? De reggelre ugye itt lesz? És a „kedvencem”: Apának miért kell ennyit dolgoznia? Mondanám, illetve szeretném azt mondani, hogy nálunk Apa az a tipikusan fürdetésre hazaérő Apa, de sajnos az év nagy részében addigra sem ér haza. Ha az altatásra sikerül beesnie, annak már örülünk. Zenész, zenetanár. Napközben próbál, délután gyerekeket tanít késő estig, este koncert. Sokszor hétvégén is.

Nem panaszkodni vagy sajnáltatni akarom magunkat, hiszen az esetünk nem egyedi. Nagyon nem. A környékünkön, az ismeretségi körünkben hasonló a helyzet. Apa éjszakai műszakban, Apa dupla műszakban, Apa túlórázik, Apa más városban, csak hétvégére jön haza, Apa külföldön dolgozik, csak 2-3 havonta jár haza. Ezekhez képest mi még örülhetünk.

De nem egyszerű így. Nagyon nem. Minden nap intézni a gyerekeket, egyedül. Ha betegek lesznek, menni értük, otthon maradni velük, ápolni őket egyedül. Ha nagybevásárlás van, azt is megoldani, két gyerekkel, egyedül. Hétvégén programozni velük, egyedül. Főzni, mosni, takarítani mellettük, egyedül. És aki követ Instagramon, már tudja – a visszatérő „kedvencem”: altatni őket esténként, egyedül.

Igen, bevallom őszintén, hogy sokszor bosszankodom, sokszor nagyon mérges vagyok. Sokszor Apára is, de még többször valójában magára a helyzetre.

A rajzot készítette: Takács Éva Instagram/@buborekk

És aztán mindig emlékeztetem is magamat arra, hogy valójában mennyire mázlista vagyok én is és a gyerekeim is. Én sose vártam haza az apukámat. Sőt, inkább mindig azt vártam, hogy menjen el otthonról. Ő nem tett meg mindent azért, hogy elegendő ruhám legyen vagy jobb életkörülményeim. Nálunk nem volt alap, hogy friss pékárú, sajt, felvágott vagy puding van otthon és mi nem mentünk például nyaralni sem. Egy Apa volt, aki szinte mindig otthon volt, és aki gondoskodott a „hangulatról”, és volt sok adósságunk, befizetetlen csekkjeink, lyukas csizmánk télen. Amiben hasonlítottam a fiamra, hogy nekem is volt egy visszatérő kérdésem. Én arra voltam kíváncsi, hogy vajon Mikor megy már el itthonról Apa?

Anyának lenni nem könnyű, de Apának lenni sem. Jó Apának pedig pláne. Hálás vagyok, hogy nekünk az utóbbiból jutott. Köszönjük, hogy vagy nekünk, hogy ilyen vagy és alig várjuk a nyári szünetet, amikor legalább egy pár hétig még világosban tudsz hozzánk hazajönni!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

képernyő hatásai

Kipróbáltam, mi történik, ha 1 hónapig nem engedem tévézni a gyerekemet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
61 szavazat
Top
1
szoptatás

Undorodott a szoptatástól, most magyar nők tízezreinek segít, akiknek nem megy a szoptatás

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
35 szavazat
Top
2
házi feladat

Majd a szülők elmondják: ezért nem kéne házi feladatot adni az általános iskolás gyerekeknek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
11 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek