Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
288 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
cumi
Fotó: Getty Images
2019.06.25

5+1 ok, amiért nem átallok cumit adni a gyerekemnek

Megnehezíti a szoptatást? Függőséget okoz? Tele van bacikkal? A cumit rengetegen ellenzik, pedig, amint ez az anyuka is írja, sokszor nélkülözhetetlen kellék a család nyugalma érdekében. Neked mi a véleményed?

A fiamat nem érdekelte a cumi. A lányomnál bezzeg… szerelem volt első látásra! Más kérdés, hogy valahányszor végigsétálunk az utcán, helytelenítő pillantásokba ütközünk. Ezeket természetesen ignorálom, hiszen már megszoktam, hogy a gyerekes szülő sétáját hol ellágyuló tekintetek, hol pedig fejcsóválások vagy egyenesen összesúgások szegélyezik (és akkor nem beszéltünk azokról a helyzetekről, amikor gyerekkel _és_ kutyával kelsz útnak).

A lányom amúgy nemsokára négyéves lesz, és már nem cumizik. Pár hónapja szokott le róla, és visszatekintve sem bánok semmit. Nem gondolom, hogy túl sokáig engedtem volna és azt pedig végképp nem hiszem, hogy magyarázattal tartozom érte bárkinek.

Némileg csodálkozom azonban, hogy miért fáj ez ennyire az embereknek – ismerősöknek és ismeretleneknek egyaránt. Miért olyan nagy dolog ez? Épp elég valódi nehézséggel kell egy szülőnek szembenéznie ahhoz, hogy megvonja a gyerekétől azt az eszközt, ami egyébként megnyugtatja és amitől jobban is alszik. És, hozzátenném, az élet elég bonyolult és küzdelmes ahhoz, hogy a magam részéről ne akarjam mások gyereknevelési módszereit kritizálni – mi visz rá mégis tömegeket arra, hogy ezt tegyék? Soha nem fogom felfogni.

Azért most az egyszer összeszedtem, hogy miért vagyok a cumi mellett, és miért nem érzek egy grammnyi lelkifurdalást se miatta. Ezért.

1. Ki tudja, hogy mi a legjobb? Senki

Minden baba más. És minden szakértő is más. Az egyik azt mondja, hogy egyéves korban ki kell tépni a cumit a szájából, a másik, hogy kétéves korig és ne tovább, a harmadik azt, hogy addig cumizzon a gyerek, amíg jólesik neki. Nincs kőbe vésett szabály, márpedig mit érdemel az a bűnös, aki nem tart be egy kőbe nem vésett szabályt? Hm? Szerintem értitek, mire gondolok.

2. A cuminak hála időt nyerek, és ami még fontosabb, nyugalmat

A lányom kétéves kora óta nem alszik délután. Ezután is volt nálunk csendes pihenő, amikor is leheveredett a kanapéra a cumijával és képeskönyvet lapozgatott, esetleg megnézett egy mesét, sőt néha el is szunyókált ilyenkor. A csendes pihenő alatt a végére járhattam néhány fontos teendőmnek, uram bocsá’ még dolgozhattam is egy órácskát. 

3. A cumival könnyebb az alvás 

Esténként mintha megnyomtam volna rajta egy gombot. Magyarázzam tovább?

4. A cumi nem alkohol, nem drog, nem cukros üdítő és nem csípős paprika

A legrosszabb esetben is egy átmeneti szokás, amiről le lehet szokni. (Láttatok már cumizó felnőttet? Na ugye.) Attól, hogy cumit adok a gyerekemnek, nem vagyok rossz anya. Nem adok neki cukorkát, nem szoktatom rá a drogokra… Ne démonizáljuk már túl a cumit, ha kérhetem.

5. A cumi jobb, mint az ujjszopás

Nem, nem volt állandóan a lányom szájában, csak akkor adtam oda neki, amikor szüksége volt rá. Megtehettem volna mindezt a hüvelykujjával?

+1 És amúgy, mégis, kinek képzeled magad?

Neked talán szükséged van az én tanácsomra? Vagy az ítéletemre? Vagy a magyarázkodásomra? Vagy a bocsánatkérésemre? Na ugye.

Cumival vagy nélküle? A szakértők véleménye

Az UNICEF és a WHO, az ENSZ érintett szervezetei azt ajánlják, hogy az anyák, ha lehetséges, kizárólag szoptassák a gyermeküket az első hat hónapban, és „ne adjanak neki mesterséges tápanyagot vagy cumit”.

Ugyanakkor számos orvos és pszichológus megegyezik abban, hogy sok csecsemőnek és kisgyereknek „szemlátomást szüksége van arra, hogy cumizzon táplálkozástól függetlenül is”. Némelyikük arra is rámutat, hogy a magzatok már az anyjuk méhében is szopják az ujjukat. Ezért a cumizás alapvető szükséglet is lehet.

Persze minden baba más, mindenesetre kanadai fogorvosok egyesülete például a cumit ajánlja az ujjszopással szemben, mert az jobban kontrollálható, és így kevésbé befolyásolja a fogak elhelyezkedését.

Az is a cumi mellett szól, hogy a bölcsőhalál megelőzéséhez is köthető egyes kutatások szerint mivel hatékonyan szabályozza a légzést.

A cumihasználat ellen szokták felhozni, hogy csecsemőkorban a kellő mennyiségű szoptatást megnehezítheti, illetve hogy fogproblémákat okozhat.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
288 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Így fog össze két volt feleség, hogy a harmadik feleség látássérült fiát segíthessék

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
Top
2
igenanya interjú

„Olyan ez, mint egy érzelmi szauna!” Sok hullámvölgy, két változásra éhes anya és egy álom – mindenek felett!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek