Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

képernyő hatásai

Kipróbáltam, mi történik, ha 1 hónapig nem engedem tévézni a gyerekemet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
61 szavazat

Amikor a nyári szünet vége felé egy nap a kisfiam már harmadjára szerette volna megnézni a Repcsiket (egymás után, zsinórban…), és már a szabadtéri programot is visszautasította emiatt, akkor, ott úgy éreztem, hogy ez most nagyon nem az az út, amin nekünk tovább kéne járnunk. A végletek embereként pedig úgy döntöttem, hogy akkor ezen úgy fogunk változtatni, hogy egész egyszerűen holnaptól nincs tévé. Egyáltalán. Úgyhogy picivel több, mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 2-án „elromlott” a tévénk. Egy hónap telt el, amely idő alatt nagyon érdekes folyamatokon, változásokon mentünk végig. Igen, mindannyian – a tévé nélküliség ugyanis az egész családunkra kihatott. (Spoiler!) Jó értelemben.

Elolvasom
sportágválasztás
Fotó: GettyImages
Szerző: Apa magazin
2019.07.13

Mit sportoljon a gyerek? Sportválasztás: felkészülni, vigyázz, rajt!

Alighanem saját tapasztalatból is tudod, mennyire nem egyszerű megtalálni azt a sportot, amit tényleg magadénak érzel. A gyereked pontosan ugyanígy van ezzel: most adunk néhány támpontot, mi alapján választhattok a sportágak közül.

FOCI

A foci esetében nem kérdés, mitől fog kedvet kapni hozzá. Ha te magad nem is vagy nagy rajongó, Eb és vb idején alighanem megnéztek néhány meccset a haverokkal, de ha nem, a labdázás akkor is a gyerekkor elválaszthatatlan része. Ha a gyereked focizni kezd, akkor számolj azzal, hogy ma már a csapatsportokban – élükön a labdarúgással – a technikai tudás mellett egyre komolyabb fizikális képességekre is szükség van. Fontos a gyorsulás, a gyorsaság, a ruganyosság és persze az állóképesség is. A fociban régebben kevésbé volt fontos a magasság, mára azonban ez a nézet is meghaladottá vált. Ez persze továbbra sem annyira lényeges szempont, mint mondjuk a kosárlabda esetében, de az adatelemzések azt mutatják, hogy azonos technikai tudás mellett a nagyobb átlagmagasságú csapatok kerülnek előnybe. Elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal játékos adott esetben a csapat sikerét saját sikere elé tudja helyezni, ahogyan egy ponton túl a fokozott pszichés terhelést is érdemes figyelembe venni.

TENISZ

Egy sport, amit éppúgy lehet űzni 10, mint 80 évesen. Ebből az is következik, hogy a teniszben egyrészt számtalan nehézségi fokozat van, illetve hogy a labdajátékok többségénél kevésbé sérülésveszélyes sportág. A tenisz remekül fejleszti a hosszú távú koncentrációt, a ritmusérzéket és a robbanékonyságot, de az előrelátás és a stratégia is kiemelt fontossággal bír egy sikeres játékos esetében. Gyerekeknél külön előnyös, hogy a tenisz alapjai viszonylag gyorsan elsajátíthatók, azaz hamar jön a sikerélmény, majd abból táplálkozva lehet egyre inkább mélyíteni a tudást. Ha gyermekünk nem is lesz az új Federer, pár évnyi teniszezés jó izomzatot és az átlagnál lényegesen jobb szem-kéz koordinációt adhat neki.

A rossz sportág tönkretesz
Miért olyan fontos, hogy megtaláld a megfelelő sportágat gyermekednek? Számos dolog miatt, de legfőképpen azért, mert egy rosszul megválasztott sportág nemhogy nem hasznos, de kimondottan káros lehet az egészségére. Ha az adott sportág nem illik a gyermek testalkatához és adottságaihoz, azzal elveszi a sikerélményeket és megfoszt a mozgás örömétől, mindez pedig kihat a szellemi fejlődésére, a sporthoz való hozzáállására és az életminőségére. Ha nem hiszed, gondolj csak bele, mennyien nem sportolnak csak azért, mert rossz élményük volt az iskolai tornaórákon!

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

képernyő hatásai

Kipróbáltam, mi történik, ha 1 hónapig nem engedem tévézni a gyerekemet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
61 szavazat
Top
1
szoptatás

Undorodott a szoptatástól, most magyar nők tízezreinek segít, akiknek nem megy a szoptatás

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
35 szavazat
Top
2
házi feladat

Majd a szülők elmondják: ezért nem kéne házi feladatot adni az általános iskolás gyerekeknek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
11 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek