Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbántalmazás

Szinetár Dóra: „Rettenetes volt látni, ahogy a saját anyja az utcán üti-vágja a gyerekét!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat

Az UNICEF Magyarország jószolgálati nagykövetévé nevezte ki Szinetár Dórát. Így D. Tóth Kriszta mellett elismert közéleti személyiségként már ő is segíti a szervezet munkáját, hivatalosan is, mivel egyébként már évek óta elkötelezett önkéntesük.Jószolgálati nagykövetként a jövőben még aktívabban vállal azonban szerepet az UNICEF Magyarország kampányaiban, a főbb üzenetek kommunikációjában, például a családon belüli erőszak vagy a gyermekbántalmazás ügyében, hogy Dórát idézve a gyerekek is tudják, hogy igenis joguk van ahhoz, hogy ne üssék meg őket.

Elolvasom
ösztönök
Fotó: Getty Images
2019.07.19

Aha, szóval ezért hagyják abba a babák a sírást, ha felállunk velük!

Kétgyermekes édesanyaként fogjuk rá, hogy talán már egész sok mindent tudok a gyerekekről. Mondjuk azt például nagyon – ugyanis a héten többször is emlékeztetett rá az 1 éves kislányom - , hogy ha sírnak, akkor eszembe ne jusson, még csak véletlenül se, ülve megvigasztalni őket. Azt azonban nem tudtam, hogy ennek mi az oka. Eddig. Te igen?

Az ok sokkal egyszerűbb és magától értetődőbb, mint azt gondoltam volna. Egy teljesen ösztönös reakcióról van szó a babák részéről, akik azért nyugszanak meg, ha felállunk és elkezdünk sétálgatni, mozogni velük, mert nagyobb biztonságban érzik magukat. Ilyenkor a szülő (illetve aki tartja) rögtön elkezdi ringatni, hintáztatni, mozogni vele, ezt a baba érzékeli, és ezáltal azt is, hogy az illető áll. Így pedig, ha bármi baj történne – mondjuk egy vadállat megtámadná őket – , akkor rögtön el tudnának menekülni, hiszen az őt tartó személy talpon van. Ennek tudatában pedig a baba megnyugszik.

Ez az úgynevezett túlélési ösztön már az idők kezdete óta belénk van kódolva, és bár szerencsére jó pár (ezer) éve nem kell félnünk csecsemőkorunkban – és jobb esetben felnőttként sem – bármilyen vadállat támadásától, az ösztöneink még mindig működnek.

Hogy a tudósok ne csak a levegőbe beszéljenek, természetesen kutatásokat is végeztek, hogy alátámasszák mindezt. Hat hónapnál fiatalabb babákat vizsgáltak, akiket ülő és álló helyzetben is megpróbáltak megnyugtatni. A vizsgálatok során a csecsemők azonnal abbahagyták a sírást, ha szüleik felálltak velük, ráadásul a szívritmusuk is lelassult és sokkal nyugodtabbá váltak pár másodperc után. Míg ha fel sem álltak vagy esetleg újra leültek, a babák vigasztalhatatlanul csak sírtak és sírtak.

Érdekes még egyébként az is, hogy az élővilágban több olyan állat van, akiknél az emberhez hasonlóan működik ez a módszer. Az egerek, az oroszlánok, de például a macskák is, ha csak a óvatosan a szájukba veszik és felemelik nyüszítő csemetéiket, azok máris elhallgatnak. Pláne, ha még sétálni is elkezdenek velük, akkor ugyanis a babákhoz hasonlóan megnyugszanak és lelassul a szívverésük.

A te babád is azonnal megnyugszik, ha felállsz vele és elkezded ringatni?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbántalmazás

Szinetár Dóra: „Rettenetes volt látni, ahogy a saját anyja az utcán üti-vágja a gyerekét!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat
Top
1
tudatos család

Régen szinte idegesített, hogy ezt csinálták a nagyszüleim, erre most ugyanezt csinálom én is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
48 szavazat
Top
2
igenanya interjú

“99 hónap terhesség, 6-7 év szoptatás és 23 év pelenkázás van mögöttem”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
20 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek