szülés éjjel
Fotó: Getty Images
2019.08.15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Te ezt tudtad? Ezért tartjuk a bal oldalunkon a gyerekeinket!

Azt hitted, hogy véletlen? Biztos azért, mert jobb kezes vagy? Vagy igazából eddig fel sem tűnt, csak most jössz rá, ezeket a sorokat olvasva, hogy te is így csinálod? Egy friss kutatás szerint azonban nem véletlenül tartjuk nagyon is sokan gyermekeinket a bal oldalunkon.

Rögtön le kell szögeznem: én is a bal oldalamon fogtam és fogom a mai napig a gyerekeimet. De ez eddig fel se tűnt… Nekem… A tudósok azonban már évtizedek óta próbálják kideríteni, hogy mi lehet ennek valójában az oka. Az van ugyanis, hogy az emberek több mint kétharmada tartja gyermekét a bal oldalán. Ez pedig bizonyára nem lehet véletlen.

Sokáig gondolták, hogy ez azzal van összefüggésben, hogy az adott szülő jobb vagy bal kezes. Ám ez a feltételezés “hamar” dugába dőlt, ugyanis a jobbkezesek 74%-a, a balkezesek pedig 61%-a tartja bal oldalán a kicsiket. Tehát bár a bal kezeseknél kevesebben, de még náluk is több mint a fele bal oldali gyerektartó.

Aztán volt szó arról is, hogy mindez azért van, mert az anya szíve a bal oldalon van, a gyermek pedig a kilenc, pocakban töltött hónap után továbbra is minél közelebb szeretne lenni, illetve minél többet szeretné hallgatni édesanyja jól ismert szívverését. Egyébként ebben lehet is valami, mert az 1960-as évek óta lezajlott nagyjából 40 kutatás eredménye szerint a megkérdezett férfiak 64%-a tartja “csak” bal oldalán a gyermekét, míg ez a szám a nők esetében 73%. Ám mivel itt is jóval több, mint a fele férfi voksolt a bal oldalra, így ez sem jelenthető ki biztos okként. Bár köztudott, hogy a férfiak körében több a balkezes, szemben a nőkkel.

A Ruhr-Universitat Bochum biopszichológiai részlegének kutatói szerint azonban a praktikus és ésszerű okokon kívül egy egészen más, érzelmi dolog is állhat a háttérben. Méghozzá az, hogy a bal karunk a jobb agyféltekével van “összekötve”, vagyis agyunk azon részével, amely az érzelmek kialakulásáért és feldolgozásáért (is) felelős.

Ha tehát a bal oldalunkon van, jobban észrevesszük gyermekünk jelzéseit, és könnyebben jövünk rá, hogy mi is lehet a “baj”, mit akar nekünk jelezni.

Végezetül pedig még egy érv a bal oldali hordozás mellett: egy több mint 20 éves (!!) tanulmány szerint jó hatással van a gyerek jobb agyféltekéjére, ha bal oldalon fogjuk, segítheti ugyanis a gyerkőcök korai nyelvi fejlődését.

Kíváncsiak vagyunk: ti melyik oldalon fogjátok a gyermekeiteket?

TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?