Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

képernyő hatásai

Kipróbáltam, mi történik, ha 1 hónapig nem engedem tévézni a gyerekemet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
61 szavazat

Amikor a nyári szünet vége felé egy nap a kisfiam már harmadjára szerette volna megnézni a Repcsiket (egymás után, zsinórban…), és már a szabadtéri programot is visszautasította emiatt, akkor, ott úgy éreztem, hogy ez most nagyon nem az az út, amin nekünk tovább kéne járnunk. A végletek embereként pedig úgy döntöttem, hogy akkor ezen úgy fogunk változtatni, hogy egész egyszerűen holnaptól nincs tévé. Egyáltalán. Úgyhogy picivel több, mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 2-án „elromlott” a tévénk. Egy hónap telt el, amely idő alatt nagyon érdekes folyamatokon, változásokon mentünk végig. Igen, mindannyian – a tévé nélküliség ugyanis az egész családunkra kihatott. (Spoiler!) Jó értelemben.

Elolvasom
papírrepülő
Fotó: Unsplash/Andrey Larin
Szerző: Apa magazin
2019.08.20

Hogyan hajtogasd a világ legjobb és legtovább szálló papírrepülőjét?

Kell hozzá egy A4-es papír, bő fél percnyi munka, és már át is repülhet egy kisebb tavat. Ehhez persze azt is tudnunk kell, mit, miért és hogyan hajtogatunk.

Nincs egy igaz módszer!

A papírrepülő-hajtogatásnak megdöbbentően sokféle, egymástól függetlenül sikeres iskolája van. Akad, aki a minél nagyobb szárnyfelületben hisz, más a rugalmas, madárszerű mozgásra esküszik. Van köztük lapos, fecskefarkú, vadászgépre emlékeztető és olyan is, amely bumerángként tér vissza gazdájához. Sikert, azaz egy, a többiekénél látványosan messzebbre szálló papírrepülőt majdhogynem bármelyik típussal elérhetsz.

Precizitás mindenekfelett!

Gyerekként bizonyára te is elkövetted azt a hibát, hogy csak néhány másodpercet szántál egy A4-es papír repülőgéppé hajtogatására, és már küldted is bevetésre, hogy egy-két másodperc után orral beleálljon a földbe. Vélhetően a hajtogatási technikád sem volt tökéletes, a legfontosabb azonban a precizitás. Az aerodinamika a hajtogatáson, az illesztések pontosságán, illetve az éleken tud a legkönnyebben gellert kapni.

Szánj 20 percet YouTube-videókra!

Lehet, hogy meglepő lesz neked, de látványos és/vagy messzire szálló papírrepülőkkel tele van az internet. Sokkal egyszerűbb egy videóból megtanulni azt, hogyan kell hajtogatni, mint egy magazinban leírva – pláne akkor, ha egy videóban történetesen valamelyik rekorder avat be a szakma csínjába-bínjába.

Ha már profi vagy

Nevezz a Red Bull Paper Wings versenyre! Az osztrák energiaital-márka idén ismét megrendezi papírrepülő bajnokságát, ahol a legmesszebb repülő, a legtöbb időt a levegőben töltő és a legtöbb trükköt bemutató gépeket és alkotóikat is díjazzák.

A papírrepülőkhöz kapcsolódóan több világrekordot is jegyeznek. A Guinness-rekordok könyvében 13 éven keresztül Ken Blackburn nevével lehetett találkozni, akinek (beltérben) 27,6 másodpercig maradt fent papírrepülője, 2012 óta azonban a japán Takuo Toda tartja a rekordot 27,9 másodperccel. A legnagyobb megtett távolság rekordját is 2012-ben állították be, amikor 69,14 métert repült Joe Ayoob gépe. A profizmust és a rákészülést mutatja, hogy a papírrepülőt nem ő, hanem egy konstruktőr, John Collins építette. 

Cikkünk az APA magazin 2019/02-es számában jelent meg. Régebbi számaink a készlet erejéig megrendelhetők a kiadóban.
További információ: elofizetes@marquardmedia.hu

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

képernyő hatásai

Kipróbáltam, mi történik, ha 1 hónapig nem engedem tévézni a gyerekemet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
61 szavazat
Top
1
szoptatás

Undorodott a szoptatástól, most magyar nők tízezreinek segít, akiknek nem megy a szoptatás

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
35 szavazat
Top
2
házi feladat

Majd a szülők elmondják: ezért nem kéne házi feladatot adni az általános iskolás gyerekeknek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
11 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek