Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbántalmazás

Szinetár Dóra: „Rettenetes volt látni, ahogy a saját anyja az utcán üti-vágja a gyerekét!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat

Az UNICEF Magyarország jószolgálati nagykövetévé nevezte ki Szinetár Dórát. Így D. Tóth Kriszta mellett elismert közéleti személyiségként már ő is segíti a szervezet munkáját, hivatalosan is, mivel egyébként már évek óta elkötelezett önkéntesük.Jószolgálati nagykövetként a jövőben még aktívabban vállal azonban szerepet az UNICEF Magyarország kampányaiban, a főbb üzenetek kommunikációjában, például a családon belüli erőszak vagy a gyermekbántalmazás ügyében, hogy Dórát idézve a gyerekek is tudják, hogy igenis joguk van ahhoz, hogy ne üssék meg őket.

Elolvasom
szülés éjjel
Fotó: Getty Images
2019.08.21

Miért születnek általában éjjel a babák?

Te is az esti órákban kezdtél vajúdni, és hajnalra, de még az éj leple alatt hoztad világra gyermeked? És most, hogy így belegondolsz, a barátnőd is? Meg a szomszéd is? Sőt, te magad is éjjel születtél? Nem véletlen.

A londoni University College 2005 és 2014 között zajlott kutatásból derült ki, hogy természetes körülmények között a legtöbb édesanya késő délután, illetve este kezd el vajúdni és többségük még éjjel világra is hozza gyermekét. Az állítás, miszerint a babák általában éjjel jönnek világra, a természetes módon, nem indított szüléssel és nem császármetszéssel világra jövő újszülöttekre vonatkozik.

A kutatás eredménye azonban még ennél pontosabb időpontot is kimutatott – hála leginkább az otthonszülési adatoknak, ahol ugyanis köztudott, hogy nincs se indítva, se gyorsítva, se egyáltalán zavarva a szülés folyamata. Egyrészt azt, hogy a szülések többsége hajnali 1 és 7 óra között zajlik, másrészt pedig azt, hogy a legeslegtöbb baba hajnali 4 órakor jön a világra.

Miért pont ekkor?

Dr. Peter Martin, a kutatócsoport egyik tagja szerint ennek okát – ahogy az állva dajkálásét is – az ősidőkben kell keresni, mivel úgy véli, evolúciós okokról van szó. Évezredekkel ezelőtt is már távol voltak a férfiak napközben a családjuktól, hiszen vadásztak, gyűjtögettek, a nők szülés közben védtelenek lettek volna a vadonban élő ragadozókkal szemben, ráadásul segítségük se lett volna – se a szülésben, se esetlegesen abban, hogy a többi gyermekükre vigyázzon valaki. Így a szülések estére tolódtak, amikor otthon vannak a férfiak, együtt a család és esetlegesen amikor a nagyobb gyerekek már alszanak.

A kutatók szerint ennek függvényében lehet át kellene gondolni a kórházak szülészetén jelenleg dolgozók időbeosztását, és nem “csak” éjszakai ügyeletet tartani, hanem a szüléseket figyelembe véve inkább az éjjelekre koncentrálni és több orvossal, ápolóval felkészülni.

Ezzel szemben egyébként néhány érdekes adat: a tervezett, programozott szülések többsége – amely az összes szülés nagyjából 30%-át teszi ki – általában hétköznapra esik, 9 és 17 óra közé, azaz fényes nappal, a hivatalos munkaidőre.

A ti gyerekeitek mikor születtek?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbántalmazás

Szinetár Dóra: „Rettenetes volt látni, ahogy a saját anyja az utcán üti-vágja a gyerekét!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat
Top
1
tudatos család

Régen szinte idegesített, hogy ezt csinálták a nagyszüleim, erre most ugyanezt csinálom én is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
48 szavazat
Top
2
igenanya interjú

“99 hónap terhesség, 6-7 év szoptatás és 23 év pelenkázás van mögöttem”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
20 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek