Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbántalmazás

Szinetár Dóra: „Rettenetes volt látni, ahogy a saját anyja az utcán üti-vágja a gyerekét!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat

Az UNICEF Magyarország jószolgálati nagykövetévé nevezte ki Szinetár Dórát. Így D. Tóth Kriszta mellett elismert közéleti személyiségként már ő is segíti a szervezet munkáját, hivatalosan is, mivel egyébként már évek óta elkötelezett önkéntesük.Jószolgálati nagykövetként a jövőben még aktívabban vállal azonban szerepet az UNICEF Magyarország kampányaiban, a főbb üzenetek kommunikációjában, például a családon belüli erőszak vagy a gyermekbántalmazás ügyében, hogy Dórát idézve a gyerekek is tudják, hogy igenis joguk van ahhoz, hogy ne üssék meg őket.

Elolvasom
apanapok
Fotó: Getty Images
2019.09.11

Mire elég 5 nap? Magyar apák őszintén az 5 napos apaszabiról

Öt extra szabadnap jár gyermekük születése után az édesapáknak - Magyarországon. Ausztriában szeptember 1-től már 1 egész hónapot, Portugáliában 5 hetet, Finnországban akár 9 hetet, de még Litvániában és Szlovéniában is akár 4-4 hetet maradhatnak otthon az apukák. Az EU országok között a magunk 5 apa-napjával a 18. helyen állunk. Megkérdeztünk pár érintettet, néhány Magyarországon élő édesapát, mit gondolnak, elegendő-e ez az öt nap, hogy újszülött gyermekükkel, családjukkal lehessenek.

5 nap – ennyi jár a magyar apukáknak, miután megszületik a gyermekük. Első, második, ötödik, bárhanyadik: öt nap. Kivétel akkor van csak, ha ikreik születnek, akkor ugyanis akár hét napot is kaphatnak. Az ’apaszabit’ egyben vehetik ki, a szülést követő 2 hónapon belül és erre az időre távolléti díj jár nekik, ami gyakorlatilag olyan, minta fizetett szabadságra mennének. Tehát maga az apa nem érzékel változást a fizetésén, a munkáltatója számára más annyiban, hogy a negyedév végén a Magyar Államkincstár utalja át a céges kasszába ezt az összeget. – írta néhány napja a HVG, akik cikkükben részletesen összeszedték, hogy melyik országban hány nap jár(hat) az apáknak, milyen feltételekkel, milyen fizetéssel.

Mielőtt teret adunk a Magyarországon élő édesapáknak is véleményük kinyilvánításához a jelenlegi apanapok számával kapcsolatban, mindenképp meg kell említenünk Spanyolországot, ahol az ügyvezető miniszterelnök terve az, hogy rövidtávon 8, hosszútávon (egészen pontosan 2021-re) ennek is a duplájára, vagyis 16 hétre növeljék meg az apa szabit. És ezek tudatában EZT is.

És még egy érdekesség, hátha esetleg valakit megnyugtat a tudat: nem itthon a legrosszabb a helyzet. Az olaszoknál csak 4 nap jár az apáknak, plusz emellé az anyák a nekik járó 4 (!!) hónapból még 1 (!!) napot felajánlhatnak nekik. Viszont például Németországban, Szlovákiában és Horvátországban nincs is egyáltalán, semmilyen apanapra vonatkozó szabály, ők akár már a szülés másnapján munkába állíthatók, ha a munkáltatójuk úgy dönt.

És akkor most jöjjenek a megkérdezett apák!

Ficza János, Apu-kalipszis blog szerzője
Egy 3 éves kislány apukája

Kivételes helyzetben voltam a kislányom megszületése után – és még mindig abban vagyok -, hiszen szabadúszóként otthonról dolgozom, így megengedhet(t)em magamnak, hogy a saját igényeim és elképzeléseim szerint osszam be az időmet úgy, hogy a munka mellett elegendő időt tudjak tölteni a családommal. Ha például délután korábban befejezem a munkát azért, hogy egészen az altatásig a lányommal lehessek, akkor sokszor késő este vagy éjszaka kell bepótolnom az elmaradt teendőket. Az évek során kialakult köztünk a feleségemmel egyfajta rutin az időbeosztást illetően: már tudjuk, hogy hétköznap ki mikor tud a legtöbbet lenni a gyerekkel. Egymást segítjük és támogatjuk ebben, hiszen mindkettőnknek rengeteg tennivalója van, de igyekszünk a gyerekkel is minél több minőségi időt tölteni. A legfontosabb, hogy ne csak az egyik szülőre háruljon minden, hanem mindketten egyformán ki tudjuk venni a részünket a munkából és a gyereknevelésből.

Viszont úgy látom, hogy jelenleg Magyarországon az apáknak nincsen minden feltétel megadva ahhoz, hogy nyugodt szívvel ott hagyhassák a munkájukat és apai szabadságra menjenek. Szerintem az ideális az lenne, ha legalább 3 hónapot minden apa otthon tölthetne úgy, hogy közben megkapja a fizetését, vagy annak nagy részét. Hiszen így tevékeny részt tudnának venni a gyermekük életében és nem csak pénzkereső biodíszletként lennének jelen a családban, ahogy ez sajnos a legtöbb esetben történik. A jelenlegi helyzet ugyanis senkinek sem jó. Az anyákra hárul a gyereknevelés feladata, az apákra pedig a családfenntartás. Pedig mindkét feladatot egyformán el lehetne osztani férfi és nő között. Az anyagi kérdés azonban elsősorban a legnagyobb akadály ebben, hiszen egy átlagos magyar család nem engedheti meg magának, hogy a férfi is kiessen a munkaerőpiacról, netán megkockáztassa azt, hogy elveszti a munkáját. Törvényi és munkaadói rugalmasság és támogatás kéne tehát. Másik oldalról nézve pedig az anyukák közreműködésére is szükség lenne. A feleségem kifejezetten örül, hogy a gyereknevelés terhét közösen vállaljuk, de én is támogatom abban, hogy a karrierépítés és a pénzkeresés lehetősége is mindkettőnknél egyenlően meglegyen.

Vida Ferenc, az Apa magazin főszerkesztője
Egy három éves kislány és egy 7 hónapos pocaklakó édesapja

Két hetet voltam otthon az első gyermekünk születése után és ennyit tervezek most is, bár ez rizikósabbnak tűnik, mivel az őszi időszak csúcsszezon nálunk a kiadóban. Pedig én ezt az időintervallumot igencsak keveslem. 3 éve is csupán arra volt elég, hogy elintézzem a gyermekkel kapcsolatos összes hivatali elintéznivalót, mivel éppen Szilveszter napján született és az idő tájt szünetelt az anyakönyvvezetés a kórházban. Vicces, hogy – legalábbis akkoriban – egyedül az újszülöttnek nyilván életbevágó adókártyát küldték ki postán, minden másért személyesen kellett elzarándokolni a hivatalba.

Szóval bár a 2 hét kevés, viszont a többséghez hasonlóan többet én sem tudnék otthon maradni – bármennyire is szeretnék és örülnék neki én is és alighanem a feleségem is. Viszont bizonyára egyik munkáltató sem örülne annak, ha a nők után már a férfiak kiesésével is számolnia kéne egy gyerekszületés miatt. A családi és az össztársadalmi érdek azonban mást kívánhat.

Farkas Lackó, az Apukaland blog szerzője
Egy 2 éves kisfiú apukája

A mi esetünk elég speciális és semmiképpen nem mondanám átlagosnak, ugyanis szülés előtt és azóta is itthon vagyok, mivel itthonról dolgozom. Ez egy tudatos tervezés eredménye. Az ügyfelezés és más üzletének az építése helyett pár éve úgy döntöttem, hogy a saját terveimet szeretném megvalósítani. Ez azóta részben sikerült is és a munkákat teljes egészében az itthoni kis zug-irodámból el tudom végezni. Így pedig a szülés óta kvázi több mint 2 éve itthon tudok lenni én is. De a munkámtól teljes egészében én sem tudnék elszabadulni egy egész hónapra. Az, hogy lehetőségem van itthonról dolgozni és beosztani a saját időmet, sajnos nem jelenti azt, hogy nélkülözhető is vagyok. Ha vállalkozó vagy, akkor mindig dolgozol, akkor is, amikor nem látszik, fejben csinálod, még álmodban is. Viszont próbálom úgy beosztani a munkaidőmet, hogy minél több időt tölthessek a fiammal. Elég jó alvó, én pedig hajnalban kelek, ezért 5-től délelőtt 9-10-ig, amire felébred, én már végeztem a fontosabb, kreatívabb teendőimmel, napközben/este pedig simán van időm lepörgetni a maradék dolgokat. Persze ezzel az is jár, hogy kevesebb a fizetésem, mint előtte. De úgy voltam vele, hogy szeretném minél jobban kiélvezni azt az időt, amíg itthon vagyok velünk. Aztán jön az ovi, iskola és már soha nem lesz semmi olyan, mint azelőtt. Tudatosan kevesebb terhet róttam a nyakamba erre a 3 évre, és mondtam le a plusz bevételekről, mert az a legfontosabb, hogy együtt legyünk. Nem szerettem volna azt, hogy egész nap dolgozzak és a fiam egy fáradt, ideges, ingerült, energiaszegény apát kapjon, aki maximum esténként betakarja kicsit.

Tudom, hogy sajnos a legtöbben nem tehetik meg, hogy annyi időt töltsenek a családjukkal, amennyit szeretnének. Azt gondolom az apáknak a 8-12 óra munka után, a gyermekükkel eltöltött pár óra nagyon kevés. Reggel korán indulnak dolgozni, este meg jó esetben fürdetésre/mesélésre hazaérnek. Én biztos vagyok benne, hogy sokkal több igény van az együtt eltöltött minőségi időre a gyermek és a szülő részéről is egyaránt. Ezek, illetve gyakorlatilag több mint 2 itthon töltött év után pedig azt hiszem nem is kérdés, hogy szerintem elég-e a szülés után járó 5 nap apaszabi. A kérdés inkább az, hogy mire kellene elégnek lennie? Kipihenni a szülést? Kitakarítani a lakást? Tök jó, hogy itthon is elindul valami ezzel kapcsolatban, de, még a 2 hét is kevés – apai oldalról. Egy gyermek születése a család minden tagja számára egy teljesen új helyzet és az eleje elképesztően embert próbáló időszak. Idő kell az anyának és a picinek is, hogy kialakuljon egy rendszer, az apa pedig már a szimpla jelenlétével is rengeteget tudna ebben segíteni.

Ez a munkáltatót már nyilván jobban megviselné, és ha még nagyobb fizetéskieséssel járna, akkor bizonyára a legtöbb család nem tudná megengedni magának, mivel sajnos sokan élnek napról napra. De ha sor kerülne a 10 (vagy esetleg több) nap bevezetésére, akkor annak úgy lenne értelme, hogy erre az időre is teljes fizetés járna, vagy a szülési apaszabi egy választható opció lenne. Én teljes szívből csak ajánlanám mindenkinek, mert olyan hamar felnőnek és ezek az idők már sosem jönnek vissza, arról nem is beszélve, hogy az anyáknak is nagy szüksége lenne az otthoni támogatásra, segítségre.

Vadas János, coach, tréner, előadó
Egy 1 éves kisfiú és egy 3 éves kislány apukája

Mind a két gyermekem születése után 3 hetet voltam otthon. Pontosabban 3 hétig egyáltalán nem dolgoztam, mivel egyébként szabadúszó tréner és coach vagyok. A baba érkezése után viszont az ember azt sem tudja, merre van arccal előre. Ahhoz, hogy kialakítsuk az új életünk új rutinjait, időre van szükség. Hogy kinek mennyi időre volna szüksége, azt nem tudom. Mindenki más, és ezt tiszteletben kell tartani. De tény, hogy 5 nap nem sok mindenre elég. A legjobb szerintem az lenne, ha legalább a gyermekágyas időben otthon lehetne az apa is, vagyis én úgy 6-8 hetet tartanék ideálisnak. De tovább megyek, emellé Apa teljes fizetésére is szüksége volna a családnak.

János gyermekeivel

Ha ugyanis hosszabb ideig távol maradna a családfenntartó a munkahelyétől, és ezzel kiesik a fizetése is (vagy annak jelentős része, de ez nyilván függ a törvényi szabályozástól), azzal gyakorlatilag lábon lőné a családi kasszát. Magyar kutatások és cikkek is bemutatták már, hogy a magyar férfiak és apák satuba szorítva érzik magukat, hiszen egyszerre kellene családfenntartónak lenni, ugyanakkor jelen lenni a gyerekek életében. Megfordulok a kispapacoaching tréningemmel (is) gyárakban, ahol tizenkét-óráznak a férfiak, akár több műszakban is dolgoznak, akár éjjel is, és nem ritka, hogy a pihenő napjukon is be kell menniük. Hétvégén meg maszekolnak. Ezek a férfiak talán 5 napot otthon tudnak maradni az újszülött gyermekükkel, de annyit sem biztos. Gyökeresen más koordináta rendszerben kellene elképzelni ezt az egész apa-nap dolgot. A GDP növelés és a konzumzobi életmód helyett a fenntarthatóságnak kellene a gondolkodásunk és a gazdaság középpontjába kerülnie. Így rögtön más paradigmák mentén tudnánk gondolkodni arról, miért jó és ezért mennyit maradjon otthon az apa. Versenyt futunk az idővel, szóval gondolkozzunk erről közösen! 

Zubor Imre, zenész, zeneiskolai igazgatóhelyettes
A 1,5 éves kislányom és a 4,5 éves kisfiam apukája 🙂

5 nap semmire nem elég. Talán arra, hogy az újszülött gyerek iratait sebtében elintézzük, idegesen, hiszen az okmányirodában ülve nekünk, apáknak is az jár a fejünkben, hogy mennyivel jobban szeretnénk otthon lenni és gyakorolni, élvezni az apaságot, mint órák hosszat várni, hogy szólítsák a sorszámunkat. Én mindkét gyermekemnél csak az 5 napot tudtam kivenni, de azt is megelőzte egy komoly sakkozás, tervezés, előredolgozás, átcsoportosítás, hogy a munkahelyemen se érezzék meg nagyon a hiányomat és én se azon agyaljak, hogy mit felejtettem el és mi miatt fognak mindjárt telefonálni, mert nem intéztem el.

Fotó: Zergi Bori

Ráadásul januári és áprilisi születésű gyerekek lévén a munkáim sem engedtek volna meg többet: tanítás, koncertek, évzárás, vizsgák, több nap vagy akár hét esélytelen lett volna. Így gyakorlatilag a kisfiam első hónapjairól szinte teljesen lemaradtam, amikor viszont az áprilisi születésű kislányommal a nyári szünetben többet tudtam otthon lenni és megélni az első hónapok csodálatos pillanatait, kérdeztem is a feleségemtől: hogy a fiunknál hol voltam, amikor ezek történtek? Hát hol? Dolgoztam…

Én lennék a legboldogabb, ha többet tudtam volna otthon lenni, bár a feleségem is örülne neki, a gyerekek meg pláne. Ezt már csak abból is gondolom, hogy bár az első hetekben tényleg nagyon keveset tudtam otthon lenni, mindkét gyermekünk nekem mosolygott először, mindkét alkalommal akkor, amikor egy hosszú munkanap után hazaértem. Azt hiszem, ez minden kérdésre és igényre választ ad.

Talán van némi remény
Az év első felében a legutolsó Európai Parlament úgy döntött, hogy több szabadságot kell adni az apáknak. Ha a tervet az Európai Tanács is elfogadja, akkor a tagállamoknak 3 évük lesz minimum tíz fizetett szabadnapot adniuk az apáknak – minden gyermek születése után. Ezt pedig majd később (egyszer, valamikor) 2 hónapra is szeretnék megemelni. Akkor majd a tagállamok feladata lesz meghatározni, hogy mennyi pénz járjon az apának az apaszabi idejére, viszont úgy kell meghatározniuk, hogy a családok anyagilag túlságosan ne érezzék azért meg, ha a férfi ennyi ideig nem dolgozik. Hiszen nyilvánvalóan abban az esetben nem sokan élnének a „lehetőséggel”, ahogy azt a megkérdezett apukáink is megerősítették.

Forrás: HVG.hu

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbántalmazás

Szinetár Dóra: „Rettenetes volt látni, ahogy a saját anyja az utcán üti-vágja a gyerekét!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat
Top
1
tudatos család

Régen szinte idegesített, hogy ezt csinálták a nagyszüleim, erre most ugyanezt csinálom én is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
48 szavazat
Top
2
igenanya interjú

“99 hónap terhesség, 6-7 év szoptatás és 23 év pelenkázás van mögöttem”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
20 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek