Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
495 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
mesék
Szerző: Dadventure
2019.09.29

Mesék, amiket (nem) nézünk: Kacsamesék 2017

Apa bloggerünk, a Dadventure szerzője sorra veszi és kiértékeli "kedvenc" meséit, amit gyermekeivel néha ő is kénytelen megnézni.

Durvuló eredettörténet, rémisztő szereplők, dubstep, továbbra is érthetetlen Donald kacsa! A Mancs őrjárat után egy modern klasszikussal folytatódik a sorozat!

30 év után leporolták a Kacsameséket, és feldolgozták a sztorit úgy, hogy a mai gyerekeknek is élvezhető legyen. Természetesen a gyerekek nálunk sosem néznek tévét, és akkor is csak Spektrumot. Ezen tovább is léphetünk. Igyekszünk olyan dolgokhoz közel engedni a srácokat, amelyek kevésbé pusztítóak, például igényes filmek, nem villódzó sorozatok, vagy a Trónok harca. Persze belefutunk fejlődésgátló dolgokba is, de most olyan mesét találtunk, ami a fiúkat is leköti, és szerintem is vicces.

Évadok száma: 2 (itthon csak egy ment le)
Besorolás: nem tudom, de vannak kifejezetten ijesztő részek
Hol megy: Disney Channel, M2

Az alapok adottak az eredeti sorozatból, de a későn érkezők kedvéért tekintsük át. A főszereplő Dagobert McCsíp és 3 unokaöccse, az ismeretlen apától származó Niki, Tiki és Viki (-viki), akik mindannyian Hápburgben élnek. Itt mindenki vagy milliárdos, vagy kezeltetni való bűnöző, esetleg beszédhibás. Dagobert a világ leggazdagabb kacsája, amit nagyrészt illegális trösztökkel, sírrablással és tiltott műkincs-kereskedelemmel harácsolt össze. Unokaöccseit az eredeti sorozatban Donald kacsa, Dagobert unokaöccse passzolja le, hogy beálljon a haditengerészethez. Ez 1987-ben volt, az enyhülő hidegháború éveiben, gondolom még kellett a toborzási buzdítás. Ha 1957-ben mutatkozik be a sorozat, valószínűleg mindenki dohányzik, és nincsenek színesbőrű, valamint női karakterek. Várj csak, utóbbi kettő nagyrészt a ’87-es változatra sem igaz. A három kiskacsa az eredeti sorozatban nagyjából egy karaktert adnak ki, amit az is jól mutat, hogy az egyébként zseniális Pogány Judit adja mindhárom szereplő hangját.

Sírunk és nevetünk

Nézzük is az újdonságokat, de csak néhányat kiemelve, ugyanis elég komoly frissítést csináltak annak érdekében, hogy ma is működjön a sorozat. A fiúk például teljesen önálló személyiséget kaptak, nem mindig együtt mozognak, viszont nagyon viccesek, és jót szórakoznak a másikon. Dagobert továbbra is skót, de talán kevésbé egydimenziósan, mint az eredetiben. Például kiderül, hogy a szüleinek véletlenül druidaköveket használva építette fel az otthonát, ezért azok hallhatatlanok lettek. Kapunk némi eredettörténetet is, az első évad nagy részében a fiúk például elhunyt anyjuk, Donald testvére után nyomoznak, és amikor az évad vége felé kezd körvonalazódni a konfliktus (el sem hiszem, de próbálok spoilermentesen írni a gyerekek meséjéről), akkor van egy igen szomorú rész.

Valami változik, valami nem

Akad olyan mellékszereplő, aki nem változott, Kvák Kapitány például még mindig jogosítványcsaló, aki nem hogy pilótaként, de utasként sem ülhetne repülőre. Eduháp, a komornyik hasonló, mint eddig, már ha azt nem vesszük figyelembe, hogy meghalt, és házi szellemként ugrik be egyrészes cameo-ra. Beakly asszonyság és Webby viszont sokkal keményebbek, nincs csipogás, nincs hiszti, csak kémtörténetek és erős karakterek, akik néha idegesítő mellékszereplőből (idegesítő) főszereplők lesznek.

Mágika rémisztő-szörcsögő árnyékként létezik, Doofy, a duci kacsa pszichopata lett, aki láncon tartja a szüleit, Donald kacsát pedig még mindig nem értem (fun fact 1 és 2: a karakternek eddig két fő angol hangja volt; 1934-től 1985-ig Clarence Nash, ’85-től pedig Tony Anselmo. Anselmo is a Disney-nek dolgozott, és először csak haverkodtak a veterán Nash-sel. Utóbbi már tudta, hogy leukémiás, és valószínűleg azért tanította meg Donald kacsa spéci hangját a fiatal Anselmo-nak, hogy a karakter ne változzon a halála után. Itthon majdnem 20 éve ugyanaz a Donald hangja, Bolba Tamás. Fun fact 3: nem értem, hogy mit mond).

***Ha látni akarod, tévézésen kívül mit csinálunk még a családdal, kövess Instagramon vagy Facebookon!

Viki-viki

A sorozat felveszi a tempót, kikacsintásokkal igyekszik megfelelni a mai igényeknek, és ezek az apró utalások leginkább a szülőket szórakoztatják. Az egyik részben például Viki a “viki-viki” hanggal utánozza a lemezjátszó szkreccselését, vagy amikor a palo alto-i netes milliárdos túlhájpolt projektekkel szerzi a pénzét, miközben mindent kiposztol. Azzal is viccelnek, hogy amikor az egyik fiú készül beugrani a páncélterem aranyába, Dagobert rémülten állítja le, mert ő edzett és tud benne úszni, a fiú viszont szétverné magát az első pillanatban.

Összességében a sorozat szórakoztató, még ha sokszor nem is való ötéves gyerekeknek, a karakterek és a sztorik jók. Az elmúlt évek egyik nagyon kellemes meglepetése a leporolt Kacsamesék!

Szülői értékelés

Kivitelezés: 5/5 – nagyon látványos, és nincsenek kilúgozott hátterek, hogy bármikor újra fel lehessen használni
Főcím: 5/5 – maradt az eredeti szöveg, de újraénekelték; 30 év után is szórakoztató
Karakterek
: 4/5 – néhányan maradtak egysíkúak, de vannak meglepetések, fejlődések és új szereplők is
Mennyire bugyuta: 4/5 – többnyire logikusak a történések; nem kéri a gyerekektől, hogy együtt táncoljanak és üvöltsenek a tévével
Mennyi ideig köti le: korlátlan
Mennyi ideig bírom nézni: egy sörrel szerintem egyben meg tudnám nézni az évadot

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
495 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
tanulás

Tanulásmódszertan, avagy a gyerekeknek először tanulniuk kellene megtanulni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek