Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
491 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
beszoktatás
Fotó: Getty Images
Szerző: Dadventure
2019.10.01

Mindenkinek nehéz: „Boldogsággal vegyes fájdalommal mondhatom: a kisfiam beszokott a bölcsibe”

Avagy így szoktatta be Dadventure blogunk szerzője, vagyis egy apa(!!) a (második) gyermekét a bölcsibe.

Legutóbb ott tartottunk, hogy egyrészt pocsékul éreztem magam, amiért bölcsődébe megy az én kisebbik kincsem. Másrészt nem indult el a beszoktatás, mert a nagyobbik kincsem megfertőzött mindenkit a kolerás-tbc-vel, ami minden intézményben előkerül szeptemberben. Mostanra azonban túl vagyunk a második héten is, és boldogsággal vegyes fájdalommal mondhatom: a kisfiam beszokott a bölcsibe.

Mindenkinek nehéz

Különös dolog ez, mert a nagyobbik is járt bölcsődébe, csak akkor nem én szoktattam be. Könnyűnek akkor sem tűnt, de az én szívemet nem tépázták meg azok a gondolatok, amik a feleségemet hónapokig kísértették. Ezek egy része az elválásból fakad, igazi elvonási tünetek, ami azért érthető: a nő hónapokig hordja a szíve alatt a gyermeket, aztán óvja-félti újabb éveken át, majd egyszer csak egy ijesztően rövid elválási szakasz után egyszer csak eltűnik a gyerek. Reggel megy, délután jön. Ő pedig otthon marad, dolgozik, takarít, másik gyereket nevel. Próbálja lekötni magát, aztán lelkiismeretfurdalása van, ha sikerül. Aztán megint elszégyelli magát, amikor első alkalommal türelmetlen vagy bunkó azzal a gyerekkel, akinek szintén nagy változás történt az életében, amitől sokkal hamarabb fárad el=sokkal hamarabb dobja le magát a gyógyszertár közepén, hogy ellenálljon a felsőbb hatalomnak (valójában ő a felsőbb hatalom).

Ez nálam ugyanúgy megvolt, ugyanúgy szarul éreztem magam, amikor elképzeltem, hogy az a sok fantasztikus dolog, ami velünk történt az elmúlt 12 hónapban, az már csak egy kisebb része lesz az életünknek, nem az életünk maga.

Így szokik be a gyerek

De először nézzük, hogyan zajlik nálunk a beszoktatás: a nulladik napon a szülők és a gyerekek két órát töltenek az udvaron, ahol játszhatnak, homokozhatnak, vagy adhatnak két csárdáspofont a műanyag házba behajolva (szerencsére se a küldő, se a fogadó nem Zsigmond volt). Utána következik egyetlen hosszú hét, aminek az első napján még csak 50-szer írod le hivatalos papírokra a gyerek tajszámát és a lakcímedet, miközben a kicsi egy órát játszik a többiekkel. Egyszerre ketten szoknak be, mindkét kisgyereknevelőhöz (ún. bölcsisnéni) egy-egy gyerek érkezik. Ismerkednek, játszanak, majd a 60 perc végén elköszönünk. Egy átlag hét másnap folytatódik, mi azonban itt kiszálltunk, a fent említett betegség miatt, és csak a következő hét keddjén tértünk vissza. Kedden még mindig reggeli után kezdődik a nap, viszont két órát marad a gyerek, és a szülő pedig már nem megy be.

Kiváló játék az egyszerre beszokó anyukákkal megsaccolni a 12 centi magas padokon ücsörögve, hogy az összesen 3 bölcsiscsoport zokogó gyerekei között ott sír-e a tiéd is.

Ekkor jött 2 óra várakozás, amelyről úgy ítéltem meg, hogy senkinek nem segít, ha sokáig maradok a sírást figyelni, mint az új pápa megszavazását. Ezért azt tettem, mint amit bárki tett volna: elmentem ebédért és a DM-be.

A 2 óra elrepült, nem sokkal később már ismét nálam volt a gyerek, aki érkezésemkor az udvaron zokogott egy két számmal kisebb kislánypulóverben, a bölcsisnéni kezében. Ekkor már tudtam, hogy minden rendben lesz!

Nem könnyebb, hanem nehezebb

A gond az volt, amitől a segítséget vártam: a kicsi meglátta a szintén az épületbe járó bátyját, ahogy mennek le az udvarra, és ettől felszakadtak a sebek, rájött, hogy ő nem ide tartozik. Én meg azt hittem, hogy könnyebb lesz a beszokás, mivel Zsimgond már két éve kíséri el majdnem minden reggel a bátyját az óvodába, vagyis elvileg ismerős volt a terep. A gyerekek mégsem így működnek, úgyhogy azóta is külön szertartás, amikor ők ketten találkoznak a bölcsi-ovi udvarán.

Aki még tud figyelni, az emlékszik, hogy a harmadik nap következik, ezen a napon volt az első benti ebéd. Ez kiválóan ment, ahogy a nap korábbi része is (kicsi pityergéssel a találkozás pillanatában), úgyhogy megpróbálták bent altatni. Ez nem sikerült, de az ajtón belesve láttam, hogy ez az apró cukorborsó a plafont nézve próbál aludni a többi cukorborsóval. Végül nem erőltették tovább, Negyedóra után kiadták a kishavert, majd húztunk haza aludni!

Amikor megváltozott a dolog

A negyedik napon, csütörtökön minden hasonlóan ment, annyi különbséggel, hogy már bent is aludt a gyerek. 1-kor kellett felhívni a bölcsődét, hogy sikerült-e az elalvás. Mivel nem vették fel, ezért beugrottam megkérdezni, ahol azt mondták, minden rendben ment, alszik a gyerek. Ahogy kiléptem a kapun, felkelt, majd másfél órát feküdt csöndben, amíg érte nem mentem. Egyszerre volt szomorú a dolog, és közben elképesztő is, hiszen ki a túró tud másfél órát csöndben feküdni?

Pénteken már fél 4-re kellett menni Zsigmondért, aki kialudva, meguzsonnázva, vidáman táncolva várt. Odaszaladt köszönni, majd visszament táncolni és bukfencezni. Láthatóan jól érezte magát, én pedig büszkén bólogattam, hogy én tanítottam meg táncolni (szegény) és ökölpacsizni.

A gyerek élvezte, feldolgozta, úgyhogy elkezdődött a következő szakasz, a valódi beszokás. Ekkor derül ki, milyen lesz a benti élete. Ebből neki eddig egy hét jutott, ugyanis készülnek lebetegedni, úgyhogy inkább itthon tartjuk őket egy-két napra, a bátyjával együtt.

Nem várt eredmények

Utóbbival egyébként sokkal jobb lett a kapcsolatuk, azt hiszem, Soma örül, hogy nem csak egyedül szív az óvodában, hanem az öccse is be lett sorozva. Én még keresem magam, szerencsére sok a munka, így bőven van mit csinálni. Este már nem kell dolgozni, legalább is ellenállok, így többet tudok a feleségemmel lenni, és pihentebb is vagyok. Sokszor tűnik úgy, hogy eddig feleannyi idő alatt végeztem a dolgaimmal, bár az is igaz, hogy most több időm van ötletelni, illetve egyszer-kétszer sütöttem is. Hivatalos, hamarosan otthonkát húzok és nagymama leszek.

Szóval szégyenkezve vallom be, de azért élvezem, hogy tudok másra (is) koncentrálni, de az is látszik, hogy jobban ki tudom használni a srácokkal azt az időt, amikor itthon vannak. Tudom, hogy kevesebb jut, ezért élek vele, és nem természetes a jelenlétük.

5 gondolat, ha még a beszoktatás előtt állsz:
- előtte rosszabb, mint közben
- legyél erős, a gyerek megérzi, ha te sem akarod
- a sírás nem gond: össze voltatok nőve, persze hogy hiányzol neki. Ráadásul ebből látszik, hogy érti, mi történik körülötte
- türelem: a sok inger, az új szabályok kimerítik a gyereket, aki biztos, hogy egy-két órával hamarabb fárad el, mint általában
... ha még előtte állsz:
- nincs idegeskedés
… és ha már túlvagy rajta:
- nem kerülsz pokolra, mert élvezed a szabadidőt, a munkát. Vagy ha igen, jó lesz a társaság
Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a napi rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
491 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
tanulás

Tanulásmódszertan, avagy a gyerekeknek először tanulniuk kellene megtanulni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek