Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
473 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
önállóság
Fotó: Getty Images
2019.10.06

Ezért jó, ha a gyerek magának csinálja a tízóraiját

Jóval hosszabb távon fogod élvezni az előnyeit, mint elsőre gondolnád...

Az egyik dolog, ami sokként éri a szülőt az iskolakezdés után, az az, hogy vissza kell szokni a rohanós reggelekhez, amikor kismillió dolgot kell észben tartani, és időben, megfelelően (vagy legalább elfogadhatóan) felkészülve ki kell terelni mindenkit az ajtón. Nos, az egyik dolog, ami segíthet abban, hogy ne mindent neked kelljen észben tartanod (Mostál fogat? Megvan a tornacuccod? Tettél törölközőt úszásra? Lakáskulcs, bérlet, telefon megvan?), ha rábízod a gyerekre a tízórai készítését. Az amerikai Good Housekeeping gyerekorvos szakértőt kérdezett meg a témáról, aki elmondta: szerinte 8-9 éves kortól simán rá lehet bízni a gyerekekre, hogy maguk töltsék meg az uzsonnás dobozukat.

Dr. Damon Korb öt lépésben írja le, hogyan szoktathatod egyre nagyobb önállósághoz a gyerekedet, legyen szó a szobája rendben tartásáról vagy nagyobb iskolai projektek menedzseléséről. Elvégre mindannyian önállóan gondolkodó és jó problémamegoldó utódokra vágyunk, nem igaz? Ehhez viszont nem árt pár lépést hátrébb lépni, hogy nagyobb teret adjunk nekik. Még ha eleinte szüksége is van segítségre (például megmutatni neki, hogy mit hol talál a konyhaszekrényben, hűtőben, kamrában), előbb-utóbb profin elboldogul egyedül is. Ehhez neked erre kell figyelned:

Légy következetes. Bármilyen szabályt hozol a családban, azt érdemes következetesen betartanod és betartatnod. Ha te készíted el a tízórait, amikor késésben vagytok, akkor a gyereknek jó oka lesz rá, hogy késésben legyen.

Mutasd meg a sorrendet. Ez azért fontos, hogy a gyerek lássa: minden feladat és folyamat lépésekből áll: van eleje, közepe és vége. Egy feladat sem lesz ijesztő, ha világosan elmagyarázod neki a folyamatot és lépéseit. Persze ne várd el, hogy egyből mindent tökéletesen megcsinál. Amikor már nagyobb lesz, akkor elvárhatod tőle, hogy minden feladatot teljesen végigvigyen – például el is pakoljon maga után a konyhában, miután elkészült a tízóraival. A nyolcéveseknek ez még nem az erőssége, úgyhogy légy türelmes.

Mindennek legyen helye. Értékes perceket spórolhattok meg azzal reggelente, ha a gyerek pontosan tudja, hol van a pékáru, a gyümölcs, a müzliszelet. És ha már ilyen jól kiismeri magát a konyhában, akkor továbbképezheted őt abban is, hol találja a kimosott tornaruhát, a kiránduláshoz használt hátizsákot, az ünneplőcipőt meg a többi iskolai kelléket.

Gondolkodj előre. A tízórai összeállításához tervezésre és kalkulációra van szükség. Például ha aznap több órája lesz a szokásosnál vagy délután szakkörre megy, akkor eggyel több szendvicset csomagol magának. Ezt azt jelenti, hogy észreveszi az összefüggéseket és nem egymástól elszigetelve látja a dolgokat. Még az apróságok is sokat jelentenek, például az, hogy egészséges ételeket csomagol-e magának. Ilyenkor is a tervezési készségeit csiszolja, hiszen az egészséges étkezés nem azonnal, hanem hosszú távon jár előnyökkel.

Segítsd elő a problémamegoldást. Ha szeretnéd, hogy a gyereked feltalálja magát minden helyzetben, segíts neki minél előbb elsajátítani a problémamegoldó gondolkodás alapjait. A tízórai készítés remek edzés erre: rá kell jönnie, hogyan hagyhat rá magának reggelente elég időt, és rögtönöznie kell, ha rájön, hogy valamelyik hozzávaló éppen nincs otthon. (Ezzel máris bevontad egy újabb feladatba: amikor bevásárlólistát írsz, akkor neki is gondolkodnia kell azon, hogy milyen élelmiszerekre lesz szükség a tízóraihoz.)

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
473 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
házassági évforduló

Üzenet a feleségemnek a házassági évfordulónkra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek