Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
492 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
játszótéri anyukák
Fotó: Getty Images
Szerző: Dadventure
2019.10.08

A topmodell, a feledékeny, a háromgyerekes és az óvónő: Játszótéri anyukák – apaszemmel

Apa bloggerünk múltkor a játszótereken fellelhető apatípusokat vette górcső alá. Ezúttal az édesanyákon a sor!

A játszótér különös hely, ami kiváló lehetőség a szociális készségek erősítésére, a gyerekek lekötésére, és a többi szülő megfigyelésére. Összegyűjtöttem a jellemző típusokat, akik természetesen sosem önmagukban léteznek, sőt talán azt is lehet mondani, hogy ezek a típusok mindenkiben jelen vannak. Legutóbb az apukákat vizsgáltam, most jöhetnek az anyukák! Nevess a többieken és nevess magadon!

A feledékeny: rettentő higgadt, cseveg másokkal, fesztelenül jár-kel a közösségben. Szinte el is felejti, hogy a gyerekkel jött. Az meg közben tüzet rak az eséstompító anyagból, majd másfél méteres tölgyfaággal kergeti a lányokat.

A kisegítőlehetőség: élete értelme a gyermek, akit minden játékhoz elkísér, de azért nem telepszik rá. Kívül higgadt, de belül szorong, ezért a gyermek minden mozdulatát szóban is elmondja, mondatokká alakítja, mint a Windowsban a felolvasó program.

A közteres: játszótéri mászókából doktorált, szabadkézi rajzokkal tartja nyilván a környék mérgező fáit, névről ismeri az összes macskát, és hetente küldi az általa bekért árajánlatokat a mosdótelepítésre. Telefonja 1-es hívóján a helyi városrendezési osztály található, ahol már csörgésből megismerik.

Az óvónő: a felsoroltak közül az egyik, akit irigyen figyelnek a többiek. Nincs túlöltözve, de azért nem is az összeokádott kapucnis pulóverében érkezik. A gyerekekkel homokozik, ha igénylik, de ha kell, messziről nézi őket, hogy egymástól tanuljanak. Két-három gyerek lekötése meg se kottyan neki. Kiépült kapcsolatrendszere van, így amíg hazaugrik sütni egy háromfogásos ebédet, van kire a hagyni a srácokat. Sok munka persze azokkal  sincs, hiszen ők is angyaliak.

A paragép: az ajtóból hallod az üvöltést. Néha a gyerekét, néha az anyukáét. A gyerek a játszótérhez tartva megint majdnem átrohant az úton (=négy méterre megközelítette a padkát). Egy átlagos horrorban tizedannyi rémség van, mint egy általa vizsgált játszótéren. Ahogy belép, minden veszélyes terület vörössel izzik belső kijelzőjén, mindegyikhez 1 és 10 közötti valószínűséget társít, amely alapján kijön, hogy a hely maga a halálos veszély! Általában ő tudja a legjobb sztorikat a környéken garázdálkodó bandákról, a villamosba kapaszkodó gördeszkás fiatalok haláláról, a szomszédban lakó kolerás macskáról, a műanyagot és lámaszékletet tartalmazó bébiételről.

Az affektáló: ha véleménye van, meg kell osztani. Szerencsére mindig van valaki, akinek forgathatja a szemét, ahogy a bölcsődei étkezésről beszél, a piaci kiszolgálásról, a védőnőről vagy esetleg egy másik anyukáról. Meglepődik és elhallgat, ha valaki egyenesen beszél hozzá, de nem kell bántani: belül valószínűleg csak bizonytalan és ijedt.

A cukros: más néven kommandós. Bárhol ledobható, mindig lesz nála 3-12 gyermek étkeztetésére szolgáló keksz, évszakhelyes gyümölcs, epres Yippi, kölesgolyó. Többnyire két buborékfújó lóg a zsebéből, és a biztonság kedvéért a sajátján kívül négy másik gyereknek is hoz kismotort. Csupaszív ember, akire bátran rábízhatod a gyereked, ráadásul ő is szívesen segít. Mert ilyen áldott jó ember.

A harmadik gyerekes: a gyerek elrágja a mászóka lábát, de anyuka nem őrül meg. Higgadtan odalép, mert nem veszünk minden vackot a szánkba, de látod, hogy kiegyensúlyozott. Előtte kettőt már életben tartott és irányba rakott, a harmadik már örömfutam. Lehet tanulni tőle.

A topmodell: anyák és apák egyaránt szemmel tartják, csak más okból. Macskanadrág, széles mosoly és kellemes társaság. Pozitív életszemlélet, tartalmas gyerek előtti élet, amely csak még inkább szorosra fonja a kapcsolatot a gyerekeivel. Borzasztó, általában a hozzá tartozó apa is ilyen!

A hálás: magától nem beszélget, de örül, ha megszólítják. Elhúzódó szülés utáni depresszió előfordulhat, és néhány segélykiáltás a helyi adok-veszek csoportban. Figyelj rá, és hálás lesz.

A rutinos: ő már nincs lent, csak a gyerekei. Jó eséllyel a cukros vigyáz rájuk.

Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a napi rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
492 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
tanulás

Tanulásmódszertan, avagy a gyerekeknek először tanulniuk kellene megtanulni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek