Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
470 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
y generáció
2019.10.08

Pán Péter szindróma, avagy miért nem divat mostanában felnőni?

Se házasság, se gyerek, se karrier: tényleg ennyiben marad a felnőni nem akaró Y-generáció, vagy csak későn érnek? Nagyon-nagyon későn?

“Nemrég apámmal ebédeltem. Láttam rajta, hogy valamit nagyon mondani akar; valahol a paradicsomleves és a túrós csusza között ki is bökte, ami a szívét nyomta. Kislányom, mondd csak, lassan fontolgatod, hogy megállapodj valaki mellett, akinek esetleg gyereket szülsz? Netán egy házra gyűjtögetsz? Vagy most inkább a karrieredre koncentrálsz?” – záporoztak rám a kérdései. Én pedig csak kifejezéstelenül bámultam rá, a vállamat vonogattam és annyit mormoltam: hát nemtom’; pontosan úgy, mint ahogyan azt a kamaszok szokták. Azzal a kis különbséggel, hogy én 32 éves vagyok.”

Barbara története nem egyedi. Egyre gyakrabban találkozni olyan 20-40 éves emberekkel,akik valahol a felnőttkor peremén kallódnak, a kamaszkorban rekedve – mondják szociológusok, akik a jelenséget Pán Péter szindrómának nevezték el. A mesében Pán Péter, a repülni tudó kisfiú soha nem akar felnőni, ezért Sohaországba viszi barátait; oda, ahol a gyerekek örökké gyerekek maradnak, ahol semmiért sem kell felelősséget vállalni, és ahol nem létezik olyan probléma, amit egy kis tündérpor ne tudna megoldani.

A Pán Péter szindrómások rettegnek a „felnőtt lét” összes kihívásától; a családalapítástól, az otthonteremtéstől, jó részük ezért még a szüleivel lakik és addig halogatja a házasságot, amíg csak lehet. Más Y-ok pedig szingliként élik újra a kora húszas éveiket, átbulizva magukat középkorúságukba.

A fesztiválok olyan élvezeti cikket nyújtanak, ahol komplexen, nagy választékban és hatalmas dózisokban érhetik el kedvenc „szerünket”, legyenek azok a „sztárok”, a társaság vagy akár a különböző kémiai szerek – mondja Majer Balázs szenvedélybetegsegítő.

Elismeri, ennek fontos rekreációs szerepe van, ha mértékkel használjuk. Viszont, ha valaki állandóan elszalad a problémák és feladatok megoldása elől valami könnyebb, “puhább” viselkedési formába, megoldásba; akkor könnyen kialakíthat egyfajta álomvilágot, ahol az arányok, a realitásérzék eltorzulhat.

A legtöbbször egyfajta belső ürességet, önbizalom hiányt kompenzálunk az intenzív erős ingerekkel, élvezetekkel – véli a szakértő, aki szerint a mögöttes okok meglehetősen sokszínűek, és összetettek. „Egyre kevesebb a követhető és élhető minta; a szingli életmód, a futó kapcsolatok világában fogyatkoznak a pozitív megerősítések, ritkább a komolyabb elköteleződés, pláne a házasság iránt” – fogalmaz.

A „felnőtté” válás időszaka is kitolódott, egyre többen élvezik a „mama hotel” előnyeit. Egy ilyen életformába nehezen fér bele a családalapítás fogalma, ráadásul az is egyre homályosabb, hogy ki mit ért ezalatt. A gyermekvállalást sokszor helyettesíti a közös állattartás, és a „válások” után nem a gyerekhez megyünk láthatásra, hanem a közös kis kedvenchez.

– összegzi Majer Balázs, aki hét éven át a Hivatásőrző Ház mentálhigiénés munkatársaként dolgozott, manapság pedig egyéni segítéseket és terápiákat végez más csoportokban.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
15 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
470 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
házassági évforduló

Üzenet a feleségemnek a házassági évfordulónkra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek