Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
491 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
tanulás
Fotó: unsplash
2019.10.09

Tanulásmódszertan, avagy a gyerekeknek először tanulniuk kellene megtanulni

Magoljunk este tízig a gyerekkel, hogy aztán mindketten úgy álljunk fel, hogy dühösek vagyunk, és utáljuk az iskolát? Létezik segítség, 12 éves kortól bevethető, személyre szabható, és az egész életen át elkísér. Mi az?

„Hamarabb beíratjuk a gyerekeinket nyelvet tanulni, felvételi-előkészítőre, mint tanulásmódszertani tanfolyamra. Pedig ha fordítva csinálnánk, valószínűleg hatékonyabb lenne az összes többi.”

Vikukel Zsuzsa

Tanulásmódszertan

Úgy hangzik, mint egy bonyolult, elméleti tudomány, pedig csak arról van szó, hogy a tanulás – ismerve az információfeldolgozás és memorizálás folyamatát – tanulható. Az egyéni sajátosságokat felmérve összeállítható az általános iskolától az egyetemig jól használható „tanulási túlélőkészlet”, vagyis a bevált, hatékony technikák egyéni csomagja. Mert van, akinek például mozgás közben fog az agya, másnál meg az a hatékony, ha hangosan felolvassa magának az anyagot. Különbözőképpen fogadjuk be a tudásanyagot, mert eltérő a tanulási stílusunk.

Érzékelési modalitás szerint pl. létezik vizuális, auditív és mozgásos, preferált környezet szerint társas és egyéni típus, feladatmegoldási habitus szerint impulzív és reflektív. Hogy egy gyerek milyen módszerrel tud hatékonyan tanulni, az dönti el, hogy nála melyik stílus dominál. „Ötödik osztálytól foglalkozunk a gyerekekkel – magyarázza dr. Gyuris Petra pszichológus, aki mérnök férjével, Takács Róberttel együtt Pécsett működtet egy tanulástechnikai központot. Közel ezer gyereket tanítottak már. – Felső tagozatban hirtelen megnő a tananyag, és elvárják a gyerekektől, hogy nagyobb anyagmennyiséget önállóan dolgozzanak fel. Ekkor kerül felszínre, ha addig rossz módszerrel tanultak.

A problémákat a szülő általában úgy észleli, hogy a gyerek sokáig ül a könyv fölött, és nem halad előre, vagy épp ellenkezőleg, túl gyorsan végez, úgy gondolja, hogy mindent megtanult, aztán mégsem emlékszik semmire. Az is gyakori, hogy a gyerek nem tud tanulni, csak ha a szülő ott ül mellette.”

Fotó: GettyImages

„Először meg kell ismernünk a gyermek tanulási profilját – magyarázza Vikukel Zsuzsa fejlesztőpedagógus, tanulásmódszertan-oktató, aki kollégájával, Zwickl Annamáriával együtt Budapesten és Érden tart tanfolyamokat. – A foglalkozások mellett otthoni feladatokat is adunk
a gyerekeknek, amelyeket e-mailben kell visszaküldeniük. A páros és csoportmunka során is sok minden kiderül róluk. Ahhoz, hogy konkrét technikát tudjunk javasolni, látnunk kell, kinek mi az erőssége.”

„Ha mindenkit arra kérünk, hogy húzza alá a lényeget egy szövegben, nagy különbségek vannak – mondja dr. Gyuris Petra. – Meg kell tanítani a gyerekeknek azt is, hogy mi a lényeg.”

Hogy miért megy nehezen a mai diákoknak a lényegkiemelés?

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
491 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
házassági évforduló

Üzenet a feleségemnek a házassági évfordulónkra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek