Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Undorodott a szoptatástól, most magyar nők tízezreinek segít, akiknek nem megy a szoptatás

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Mostanság sokan kérdezik tőlem, hogyan csinálom: hogyan bírom együtt a munkát is, meg a gyerekeket is. Már néha szinte magam is elhiszem, hogy a kettő együtt valami nagyon speciális, különleges kombó. Aztán az élet összehoz egy olyan nővel, mint amilyen Sóskuthyné Mészáros Mira és rögtön rájövök, hogy valójában sehol sem vagyok én a hozzá hasonló fantasztikus nőkhöz képest. Mira egy teljesen (a maga legpozitívabb értelmében) átlagos, dolgozó nő volt, aki egy bútorboltot vezet a testvérével. Mikor várandós lett, megszületett a kislánya, a szoptatás csodája teljesen bekebelezte. A szoptatástól konkrétan undorodó nőből ő lett a szoptatás hazai insta-nagykövete. Lassan ugyanis tízezer édesanya követi az @anyatej nevű Instagram profilját, posztjait, tanácsait és nők tucatjainak is ha kell segít egy átlagos napon online. Egy év titkolózás és háttérmunka után pedig nemrég elindította saját vállalkozását, a Miu Anyatej Ékszer Manufaktúrát, amely egy olyan hazai márka, ahol anyatejből készítenek lenyűgözően gyönyörű ékszereket. Persze ő sem egyik napról a másikra jutott el idáig és a történet végét leszámítva ez sem egy egyszerű, könnyű, klasszikus tündérmese. De nem lőnék le több poént, Mirával ugyanis az elejéről szépen, alaposan átbeszéltünk mindent. Érdemes megismernetek az ő történetét (is)!

Elolvasom
sportoló gyerek
2019.10.10

Bajnokok útja: Így lesz a gyerekből élsportoló – már ha tényleg az lesz

Nem minden szülő álmodik olimpiai dobogó előtti tapsikolásról, de megesik, hogy az edzők mégis el akarják hitetni a családdal: a fiuk akkora tehetség, hogy nem ártana még több áldozatot hozni. Körképünk alapján – mint mindenben az életben – e téren is az arany középútra kellene törekedni.

Bálint lusta gyerek volt, se tanulni, se mozogni nem nagyon akart, pedig aztán a szülei mindent megtettek (és megtehettek), hogy ne egy sarokban üldögélő zsírgömböc váljon belőle. Elvitték teniszezni, megvették neki a legjobb cipőt és ütőt, de prüszkölt a salaktól, kezét feltörte a nyél, meg egyébként is unalmas volt neki az egész. Aztán jött a karate; persze a legjobb ruhát vették neki, Bálintnak azonban az volt beadagolva, hogy megtanul keményen ütni, rúgni, nem pedig, hogy kínkeserves békaügetéssel, fekvőtámaszozással, meg efféle badarságokkal múlatják az időt. Jött a jégkorong: apjáék megvették a teljes felszerelést, belekerült jó 100 ezer forintba, ennyiért talán még szuszpenzorja is volt, de hogy fogvédője, az tuti. Ez egészen bejött neki. Vagy fél évig ki is tartott a lelkesedés.

Mígnem egy nap valakinek eszébe jutott, hogy ha már az összes nyarat vízben tölti a gyerek, talán nem ártana megpróbálni az úszást. Azt még úgysem csinálta. 

És mit ád az ég: imádta! Addigra megnyúlt, s habár megmaradt a piknikus alkata, hamar elkezdett vállasodni, hasa laposodott, de ennél valamivel fontosabb volt, hogy élvezte. Élvezte a reggeli felkeléseket, az edzéseket, s pláne, amikor eljött az idő, a versenyeket. Hozták ide, vitték oda, ő meg mindenhonnan kupával tért haza. Szobájában a szekrény tetején ott díszelegtek az elnyert serlegek, lámpájáról lógtak az érmek, edzői hajtogatták, csak így tovább, nagy dolgokra leszel képes. 14 éves korára 180 centi volt, vékony és izmos. És akkor elérkezett a továbbtanulás dilemmája.

– Na most akkor lesz ebből a gyerekből valami? – kérdezte anyja az edzőjétől, amivel konkrétan arra célzott, olimpiai bajnokká válhat-e az ő kis Bálintkája.

GettyImages

– Nézze, hölgyem, ezt ebben a korban még nem lehet megmondani. Megígérni meg végképp nem. Azt javaslom, járjon továbbra is, beiktathatunk még több edzést, aztán meglátjuk idővel. 

Az anyja este leültette a gyereket – akinek a pubertáskor beköszöntével mindinkább másfelé fordult az érdeklődése, és a tanulás továbbra is keservesen ment neki –, és elkezdte mondani: nem valószínű, hogy nagy bajnok lesz belőled. Megélni belőle máskülönben nem fogsz. Akarod folytatni?

Bálint nem akarta. Megpróbált a tanulásra fókuszálni, elvégezte a középiskolát, felvették egy főiskolára, de már most tudja, abból se fog megélni, amit tanul. Nem érdekli. Úszni a mai napig szeret, sportol is, de a környezetében sokszor megkapja: kár volt feladnia.

Százból kettő

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Undorodott a szoptatástól, most magyar nők tízezreinek segít, akiknek nem megy a szoptatás

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
képernyő hatásai

Kipróbáltam, mi történik, ha 1 hónapig nem engedem tévézni a gyerekemet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
58 szavazat
Top
2
játszótéri anyukák

A topmodell, a feledékeny, a háromgyerekes és az óvónő: Játszótéri anyukák – apaszemmel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek