Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

sztárapa

Bajnok sportolók és bajnok apák is: Kucsera Gábor, Nagy Laci, Dr. Kiss Gergely és a többiek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Férfiak, akik felértek a csúcsra – akár úgy is, hogy közben egy kisgyermek gondozásából is kivették részüket. Olimpiai és világbajnok sportolókat kérdeztünk az apaságról.

Elolvasom
sportoló gyerek
2019.10.10

Bajnokok útja: Így lesz a gyerekből élsportoló – már ha tényleg az lesz

Nem minden szülő álmodik olimpiai dobogó előtti tapsikolásról, de megesik, hogy az edzők mégis el akarják hitetni a családdal: a fiuk akkora tehetség, hogy nem ártana még több áldozatot hozni. Körképünk alapján – mint mindenben az életben – e téren is az arany középútra kellene törekedni.

Bálint lusta gyerek volt, se tanulni, se mozogni nem nagyon akart, pedig aztán a szülei mindent megtettek (és megtehettek), hogy ne egy sarokban üldögélő zsírgömböc váljon belőle. Elvitték teniszezni, megvették neki a legjobb cipőt és ütőt, de prüszkölt a salaktól, kezét feltörte a nyél, meg egyébként is unalmas volt neki az egész. Aztán jött a karate; persze a legjobb ruhát vették neki, Bálintnak azonban az volt beadagolva, hogy megtanul keményen ütni, rúgni, nem pedig, hogy kínkeserves békaügetéssel, fekvőtámaszozással, meg efféle badarságokkal múlatják az időt. Jött a jégkorong: apjáék megvették a teljes felszerelést, belekerült jó 100 ezer forintba, ennyiért talán még szuszpenzorja is volt, de hogy fogvédője, az tuti. Ez egészen bejött neki. Vagy fél évig ki is tartott a lelkesedés.

Mígnem egy nap valakinek eszébe jutott, hogy ha már az összes nyarat vízben tölti a gyerek, talán nem ártana megpróbálni az úszást. Azt még úgysem csinálta. 

És mit ád az ég: imádta! Addigra megnyúlt, s habár megmaradt a piknikus alkata, hamar elkezdett vállasodni, hasa laposodott, de ennél valamivel fontosabb volt, hogy élvezte. Élvezte a reggeli felkeléseket, az edzéseket, s pláne, amikor eljött az idő, a versenyeket. Hozták ide, vitték oda, ő meg mindenhonnan kupával tért haza. Szobájában a szekrény tetején ott díszelegtek az elnyert serlegek, lámpájáról lógtak az érmek, edzői hajtogatták, csak így tovább, nagy dolgokra leszel képes. 14 éves korára 180 centi volt, vékony és izmos. És akkor elérkezett a továbbtanulás dilemmája.

– Na most akkor lesz ebből a gyerekből valami? – kérdezte anyja az edzőjétől, amivel konkrétan arra célzott, olimpiai bajnokká válhat-e az ő kis Bálintkája.

GettyImages

– Nézze, hölgyem, ezt ebben a korban még nem lehet megmondani. Megígérni meg végképp nem. Azt javaslom, járjon továbbra is, beiktathatunk még több edzést, aztán meglátjuk idővel. 

Az anyja este leültette a gyereket – akinek a pubertáskor beköszöntével mindinkább másfelé fordult az érdeklődése, és a tanulás továbbra is keservesen ment neki –, és elkezdte mondani: nem valószínű, hogy nagy bajnok lesz belőled. Megélni belőle máskülönben nem fogsz. Akarod folytatni?

Bálint nem akarta. Megpróbált a tanulásra fókuszálni, elvégezte a középiskolát, felvették egy főiskolára, de már most tudja, abból se fog megélni, amit tanul. Nem érdekli. Úszni a mai napig szeret, sportol is, de a környezetében sokszor megkapja: kár volt feladnia.

Százból kettő

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Regisztrálj az oldalra, és most egy extra lehetőséggel is megjutalmazunk!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

A regisztrálás most INGYENES és CSAK 20 másodperc!

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

sztárapa

Bajnok sportolók és bajnok apák is: Kucsera Gábor, Nagy Laci, Dr. Kiss Gergely és a többiek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
vizsga

Segítség, vizsgázik a gyerekem!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
Pikler módszer

Ahol a kicsik nagyok lesznek – Pikleri elvek a gyereknevelésben

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek