Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
470 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
szoptatás
2019.10.14

Undorodott a szoptatástól, most magyar nők tízezreinek segít, akiknek nem megy a szoptatás

Mostanság sokan kérdezik tőlem, hogyan csinálom: hogyan bírom együtt a munkát is, meg a gyerekeket is. Már néha szinte magam is elhiszem, hogy a kettő együtt valami nagyon speciális, különleges kombó. Aztán az élet összehoz egy olyan nővel, mint amilyen Sóskuthyné Mészáros Mira és rögtön rájövök, hogy valójában sehol sem vagyok én a hozzá hasonló fantasztikus nőkhöz képest. Mira egy teljesen (a maga legpozitívabb értelmében) átlagos, dolgozó nő volt, aki egy bútorboltot vezet a testvérével. Mikor várandós lett, megszületett a kislánya, a szoptatás csodája teljesen bekebelezte. A szoptatástól konkrétan undorodó nőből ő lett a szoptatás hazai insta-nagykövete. Lassan ugyanis tízezer édesanya követi az @anyatej nevű Instagram profilját, posztjait, tanácsait és nők tucatjainak is ha kell segít egy átlagos napon online. Egy év titkolózás és háttérmunka után pedig nemrég elindította saját vállalkozását, a Miu Anyatej Ékszer Manufaktúrát, amely egy olyan hazai márka, ahol anyatejből készítenek lenyűgözően gyönyörű ékszereket. Persze ő sem egyik napról a másikra jutott el idáig és a történet végét leszámítva ez sem egy egyszerű, könnyű, klasszikus tündérmese. De nem lőnék le több poént, Mirával ugyanis az elejéről szépen, alaposan átbeszéltünk mindent. Érdemes megismernetek az ő történetét (is)!

Melyik típusba tartoztál? Aki fejből fújtad a LLL (La Lacha Liga) könyvet vagy aki úgy volt vele, hogy majd csak lesz valahogy – vagy szopizik vagy tápszerezik, mindegy, a lényeg, hogy egyen? Én ugyanis úgy látom, hogy általában ez a két véglet van.

Teljesen egyetértek azzal, amit mondasz. Két tábor alakult ki: aki már kismamaként rajong a szoptatásért és enélkül nem is tudja elképzelni az anyaságot, és vannak olyanok -amilyen egyébként én is voltam- akik viszolyognak még a szoptatás gondolatától is.

Ezt nem mondod komolyan…

Tudom, furcsa, hogy ez pont az én számból hangzik el, de egyszerűen undorítónak tartottam, hogy valami kijön belőlem és a gyermekem meg fogja enni…

Gondolj csak bele: ha megnézed a környezetünket, a filmeket, a meséket, egy bababoltot, bármerre járunk, mindenhol azt látjuk, hogy a kisbabák cumisüvegből esznek.

Kislányként sosem játszottam azt, hogy megszoptatom a Babámat. Biztosan közrejátszik ebben az is, hogy én magam is csak nagyon rövid ideig szopiztam. A környezetem is arra készített fel, hogy véletlenül se essek kétségbe, ha esetleg nekem sem jön össze a szoptatás.

Mi változtatta meg mégis aztán a szoptatáshoz való hozzáállásodat?

Emlékszem, már bármelyik pillanatban megszülethetett volna Maja, amikor odakeveredtem egy szülésfelkészítő tanfolyamra. Bár az összes sajgó sejtem tiltakozott ellene, mégis összeszedtem minden erőmet és elmentem. Mennyire jól tettem! Ugyanis a hölgy, aki tartotta, olyan szívbemarkolóan beszélt a szoptatásról, ahogy korábban még senki más. Ennek hatására elkezdtem nem félni, majd kifejezetten vártam a szoptatást.

Na jó, de azért tapasztalatból mondom, hogy a szoptatási időszak eleje nagyon kemény tud lenni. Pláne az első gyereknél. Nem ment el tőle a kedved?

Sajnos hiába szopizott jó technikával Maja, kezdetben elviselhetetlenül fájt. Már a tanfolyamon felkészítettek erre, így nem ért villámcsapásként. Tudtam, hogy a fogaimat összeszorítva tudunk csak átlendülni ezen az időszakon. És azt is tudtam, hogy a csoda csak arra talál rá, aki alárendeli magát a kezdeti kellemetlenségeknek. Így hát

összeszorítottam a fogaimat és szoptattam.

Miért érzem azt, hogy mindjárt jön egy DE…

Amikor hazajöttünk a kórházból, dőlt a tejem. A padlónk pöttyös volt az anyatejtől, a pólómat pedig óránként le kellett cserélnem. Azt gondoltam, hogy innentől semmi problémánk nem lehet majd. DE Maja egyik napról a másikra elkezdett rohamosan fogyni. A mai napig képtelen vagyok megnézni az akkor készült fotókat, mert annyira lefogyott. Már mindenki azzal traktált, hogy adjam fel és inkább adjak Majának tápszert. De annyira szerettem volna őt szoptatni, és mindent meg akartam tenni, hogy visszahozhassam a tejemet.

De mégis mi történt? Miért kezdett el fogyni, ha sok tejed volt és rendesen szoptattál?

Mit hallunk első gyermekes, még a témában nem igazán jártas édesanyaként az egészségügyi dolgozóktól? Azt, hogy három óránként szoptasd a babádat, előbb semmiképpen sem. Sajnos hittem nekik.

Óó, ez ismerős. Én a telefonomat állítottam be anno, hogy 3 óránként jelezzen, hogy itt az idő… Máté fiam másfél évig kelt percre pontosan 3 óránként enni – éjjel is…

Igen! Én is elkövettem ezt a hibát, és a régi, elavult módszer szerint, pedánsan odafigyelve betartottam a 3 órát a szoptatások között. Nem voltam a helyes információk birtokában és emiatt sok édesanya elbukik. Ugyanis (ha esetleg olvas minket valaki, aki még a szoptatás előtt áll), a testünk annyi tejet termel, amennyi igény van rá. Ha megvárjuk, hogy elteljen 3 óra a szoptatások között, a melleink megtelnek, és a testünk azt a jelzést kapja majd, hogy nincs ennyi tejre szüksége a babánknak, ezért elkezd csökkenni a termelt mennyiség.

És ez így megy szép fokozatosan, míg gyakorlatilag egyszer csak elfogy a tej, elapadunk.

Pontosan! Végül könnyek között el kellett fogadnom, hogy a Kislányom, akit minden vágyam volt anyatejjel táplálni, tápszeren fog felcseperedni. Természetesen vannak anyukák, akik ezt könnyebben elfogadják, de sokan vagyunk, akiket ez a kudarcérzés majdnem egy életen át nyomaszt. A legnagyobb szerencsém az volt, hogy Maja egyáltalán nem fogadta el a cumisüveget, ugyanis a cumisüveg általában egyenes útként vezet a szoptatás befejeztéhez. Hatalmas nyomás volt rajtam emiatt, mert fogalmam sem volt, hogy Maja miből fogja megenni a tápszert. Egyszer sikerült Őt megetetnünk cumisüvegből, de végül az összeset visszabukta. Majd felcsillant egy utolsó reménysugár, és eszembe jutott egy eszköz, amiről a szülésfelkészítő tanfolyamon hallottam.

A férjemmel elkezdtünk kísérletezni addig, amíg rájöttünk a megfelelő tejszaporító módszerre, amit a csoda eszközzel kombináltunk. Mint utólag megtudtam, ez egy létező dolog, viszont sajnos sosem hallottam róla, annak ellenére, hogy két védőnő és egy szoptatási tanácsadó is járt nálam.

Na, mesélj!

Minden szoptatás után teljesen lefejtem a mellemet. Sajnos az sem mindegy, hogy milyen mellszívóval tesszük ezt, és az is elengedhetetlen, hogy leellenőrizzük, hogy a szívófej tölcsérének mérete megfelelő-e számunkra (További információ az ingyenesen elérhető online kurzusomban olvasható: anyatej.teachable.com). Ezt követően 3 órán belül újra cicire tettem a kislányomat, majd mikor egyre kevesebb tejem jött, bevetettem a csodaeszközt, amit egyébként pár száz forintból mi is el tudunk készíteni otthon. Ilyenkor egy flakonba eleinte tápszert, majd később, amikor egyre többet tudtam fejni, lefejt tejet töltöttem. A mellbimbómhoz egy vékony kis csövet rögzítettem, amely össze volt kötve a flakonnal. Amikor így szopizott a kislányom, a tejtermelésem sem állt le, mert a testem megkapta ezt a fajta ingert, de közben a picim is jóllakott. Végül olyannyira bevált ez a módszer, hogy 3 hűtő mélyhűtő ládáját raktam teli az anyatejemmel, és a mai napig -azóta igény szerint- szoptatom a lassan 2 és fél éves kislányomat.

Én is hallottam már erről a módszerről, és tényleg sokaknak segített. És se a védőnők, se a szoptatási tanácsadó nem javasolta?

Sajnos nem. Az a gond, hogy korukból fakadóan azt gondolnánk, hogy ők csupán a régi tudást képviselik, közben még mindig azt tanítják az egyetemen, hogy az igény szerinti szoptatás káros. Pedig az @anyatej közösség több, mint 90%-a már igény szerint szoptatja a babáját.

És mit szólt a védőnőd, amikor visszahoztad a tejedet? Egyáltalán beavattad a módszerbe?

Igen, neki és a gyerekorvosnak is elmeséltem részletesen, mit és hogy csináltam, és mindketten nagyon meglepődtek. Emlékszem, hogy

a doktornő még jegyzetelt is. Kértem őket, hogy ha más édesanya is hasonló problémával küzd, akkor feltétlenül adják tovább az információt, a módszert, hátha másnál is működik majd. Erre viszont azt a választ kaptam, hogy nem mindenki csinálná ezt utánam.

Nagyot csalódtam ebben a reakcióban, mert tudtam, hogy rajtam kívül számos Édesanya küzd még ezzel a problémával. Ennek a mondatnak a hatására eldöntöttem, hogy így vagy úgy, de segíteni szeretnék az édesanyáknak. Nem éreztem jogosnak, hogy a védőnő visszatarthat olyan információt, ami tényleg nagyon sok édesanyának segíthetne. Ezért egy szoptatós Facebook csoportban le is írtam a módszert, de tudtam, hogy itt nem szeretnék még megállni.

Gondolom ezután jött az Instagram!?

Egy darabig gondolkoztam YouTube csatorna indításán, ám végül, pár hónappal később az Instagramon indítottam el az @anyatej oldalt.

Amit olyan profin csináltál a kezdetektől fogva, hogy én magam is azt hittem, hogy legalább szoptatási tanácsadó vagy – de mindenképp valami szakmabéli.

Pedig nem. Induláskor nem is az volt a célom, hogy szakmai segítséget nyújtsak, hanem hogy magáról a szoptatás szépségeiről és nehezebb oldaláról is beszéljek. Mint egy jó barátnő, anyós vagy nagymama. Majd észrevettem, hogy az egyre növekvő @anyatej közösség igényli a szoptatással kapcsolatos praktikákat és a tippeket is, valamint hogy az adott helyzetben mi a teendő. Ezért az oldal tartalma kicsit elment ebbe az irányba is. Rengetegen kérnek segítséget privátban, amin sokszor még mindig meglepődöm. Örömmel segítek nekik, de arra is felhívom a figyelmüket, hogy én csak egy sokat látott és hallott, tapasztalt édesanya vagyok. El tudom mondani nekik, hogy nekem és az általam ismert anyukáknak mi vált be, hogy én mit tennék a legjobb tudásom szerint, amit az elmúlt időben a legjobb szakmai forrásokból szereztem meg, de mindig szoptatási tanácsadókhoz irányítom a kérdezőket.

Nem beszéltünk még a nyilvános szoptatásról, ami mellett a szoptass bárhol/bármikor gifjeiddel is erősen kampányolsz, de jobban megismerve téged és a sztoridat, gondolom régen nem voltál ezzel te sem ennyire elfogadó.

Jól sejted. 🙂 Emlékszem, az első szoptatással kapcsolatos élményem még nem anyukaként, a bútoráruházban volt, ahol dolgoztam.

Egy édesanyának segítettem, aki két gyermekével nézelődött nálunk, majd egyszer csak leült az egyik kanapéra és a nagyobbik gyermekét megszoptatta – ott, előttem. Én konkrétan sokkot kaptam. Nem értettem, hogy mégis hogy gondolja, hogy leül és nyilvánosan szoptat, ráadásul nem is a kicsi, hanem a nagy gyermekét. Természetesen ez ma már nem zavarna, sőt, inkább azt mondanám, hogy le a kalappal előtte.

A hosszan szoptatás nem mindig rózsaszín köd, főleg kismamaként, így valóban dícséretreméltó az az édesanya, aki kitart várandósság alatt is a szoptatás mellett.

Milyen durva, hogy ezt meséled. Már csak azért is, mert én úgy vettem észre, hogy itthon a te oldalad hatására kezdték el sokan a közösségi médiában is megosztani a szoptatós képeiket. Khm… egyet én is.

Tudod, ha az egésszel már annyit elértem, hogy az emberek egyre többet találkoznak és ezáltal szép lassan természetesnek veszik a szoptató nők látványát, már megérte. De fontos az is, hogy az emberek és különösen a nők, a jövő kor édesanyái megszeressék a szoptatást. Pontosabban ne csak megszeressék, hanem még anyává válás előtt tájékozódjanak róla.

Sajnos ma az egészségügyben a babakelengye és az, hogy az anyuka mennyit hízott a terhesség alatt, sokkal fontosabb, mint hogy átadják a szoptatás tudományát. Nekünk kell az információk után menni.

Nem engedlek el anélkül, hogy ne gratuláljak a napokban indult Miu márkádhoz, amely egy anyatej ékszer manufaktúra – tehát anyatejből készítetek gyönyörű ékszereket.

Köszönöm! Már több, mint egy éve a Miu Anyatej Ékszer Manufaktúra ékszerek fejlesztésén dolgozunk, így nagyon boldog vagyok, hogy végre elindulhatott. Ennyi időt fordítottunk a megfelelő technika kikísérletezéséhez, hogy a legjobb minőséget nyújthassuk az édesanyák számára.

Fotó: Miu Anyatej Ékszer Manufaktúra

Igazán különleges lehetőség, hogy ezt a csodálatos babaillatú időszakot ékszerbe zárhatjuk, amit még az unokáinknak is továbbajándékozhatunk. Hiszen miért csak a vőlegényünkkel, férjünkkel viselhetnénk egy közös, a szeretetünket szimbolizáló ékszert, ha a gyermekeinkkel való kapcsolatunk is ugyanolyan fontos számunkra? 🙂 Elég, ha rápillantunk vagy megérintjük az anyatej ékszerünket, és gondolatban bármikor visszarepülhetünk a múltba a kedvenc emlékeink varázsszőnyegén. Amikor még bármikor összebújhattunk a kisbabánkkal, belefúrhattuk az arcunkat az illatos hajukba, cirógathattuk a kis rózsaszirom-puha bőrüket, és együtt aludhattunk el a halk szuszogásukra.

És ha már/még anyatej: te egyébként szoptatsz még? Mennyi idős is a kislányod?

A Kislányom 2 és fél éves lesz, és még mindig szopizik. A hosszan szoptatás egy varázslatos dolog. Csupa szeretet és ölelés. Az elmúlt években, hónapokban több nehéz időszakon kellett átküzdenünk magunkat, ami a szoptatást illeti. Ugyanis nem csak fizikailag merülhetnek fel nehézségek (kevés tej, mellgyulladás, ételallergia miatti kemény diéta, stb.), hanem sokszor lelkileg kell harcot vívnunk önmagunkkal. Viszont újabb izgalmas kihívások elé állított bennünket az élet, ugyanis beköltözött a pocakomba Maja kistestvére. Kíváncsi vagyok, hogy a jövő tartogat-e számunkra tandem szoptatást. A sors fintora, ahogy a korábbi kérdésre válaszoltam, sokkolt, amikor a bútorboltban azt láttam, hogy az édesanya az idősebb testvért is szoptatta. Most pedig titkon arra vágyom, hogy mi is megtapasztalhassuk ezt a különleges élményt, amit akkor ez a szerencsés édesanya is átélhetett.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
42 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
470 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
házassági évforduló

Üzenet a feleségemnek a házassági évfordulónkra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek