Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
470 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
sztárapa
Szerző: Bus István
2019.10.18

Címlapsztárunk: Tilla – Apaságról, gyereknevelésről, apás szülésről – őszintén!

Az a szabály, hogy nincs szabály. Tilla gyereknevelési elvei mögött nincsen rendszer – és éppen ez benne a rendszer. Hogy ha úgy adódik, improvizáljunk, ha meg nem, akkor sodródjunk. Dumáljunk minél többet, és lehetőleg szeressük a gyerekeket. A többi meg majd magától jön. (Ha szerencsénk van.)

Apa: Amikor az ember húszévesen hetente háromszor fekszik az asztal alatt, mert buli volt, általában nem gondol a gyerekvállalásra.

Till Attila: Hát ez igaz. 

Apa: Neked mikor villant be, hogy gyereked lesz?

Tilla: Én ezen valahogy nem gondolkodtam. Még huszonhat sem voltam, amikor elvettem a feleségemet, és addig a pillanatig nekem ez nem nagyon jutott eszembe. Gondoltuk persze, hogy lesz gyerek, de nem volt akkurátusan eltervezve. Egyszerűen csak nem védekeztünk – mondhatni, nyitva hagytuk a lehetőséget. Nem szabad görcsölni. Úgyhogy egyből meg is született Andor. Ez volt 98-ban – ma meg már Amszterdamban egyetemista. Na, nekem ez az igazi science fiction.

Előtte mindig mondták nekem, hogy mennyire nehéz, amikor apukává válsz. Hogy elveszted az addigi életedet. Én ezt nem éreztem. Fontosnak tartottam, hogy nem szabad lemondani a bulikról – meg semmi másról sem –, mert gyereked lesz. Ki a jó apa? Ki a nem jó apa? Lehet vitatkozni, de szerintem nem ezen múlik.

Apa: Nyilván kell ehhez egy feleség is, aki ezt kibírja.

Tilla: A feleségem ebben is nagyon jó fej volt. De szigorú is! Ő például sose szeretett úgy bulizni, mint én, olyan féktelenül… Tudod, „az éjjel soha nem érhet véget”… Ezen mindig remekül tudtunk veszekedni, és mindig elmondta, hogy ez mennyire szörnyű. De ez a dolog egy kicsit se tudott minket szétszedni, nem tudta megmérgezni a kapcsolatunkat. Kriszta igazi ősanya típus, és ezt nagyon bírtam benne.

Apa: Soha nem volt benned semmi szorongás a gyerekvállalással kapcsolatban?

Tilla: Olyannyira nem, hogy bár akkor még nem volt gyakori az apás szülés, egyből tudtam, hogy bent akarok lenni. Ha a nőnek arra van szüksége, hogy ott legyél, akkor miért ne? Ne legyünk már betojik!

Az apás szülés óriási kaland – a mai napig emlékszem az összesre.

Kettes számú női klinika, rendesen, bent a sűrűjében. Emlékszem, vagy tizenöt nő feküdt egy csempézett szobában, és mindenkinek ott volt már a hasán a szívhang kihangosítója. Az tényleg olyan volt, mint egy sci-fi laboratórium, ahol szépen érkeznek a reprodukciók a gyártósorról. Azt a bugyborékolást, ami ott ment! Nagyon imádtam. Aztán utána végigéltem a feleségem küzdelmeit; a kezemet majdnem eltörte, ahogy fogta. Előjöttek, felbugyogtak az igazi őserők. Éreztem, hogy ősemberek vagyunk. Nyilván fura élmény volt, meg azért némileg szorongtam tőle, de magát a pillanatot nagyon-nagyon élveztem. Persze láttam, hogy rettenetesen megviseli a feleségemet, de utána mindig feloldódott.

Bus István Tillával készített interjújának folytatását aktuális magazinunkban olvashatjátok. Mert olvasni jó!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
470 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
házassági évforduló

Üzenet a feleségemnek a házassági évfordulónkra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek