Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
473 szavazat

Alig van házi feladat, nincsenek különórák, később kezdődnek, de korábban fejeződnek be az iskolában töltött napok, a finn diákok mégis minden nemzetközi mérésen, teszten az élbolyban végeznek. Elmondjuk, hogyan csinálják.

Elolvasom
álmok jelentése
illusztráció: Szántó Krisztián
2019.10.21

Álomország – Avagy mit jelentenek a gyerekek (rém)álmai?

„Anya, rosszat képzeltem.” Áll a lányom a sötétben az ágyam mellett, hóna alatt egy csomó plüss. Kiderül, egy nyuszicsalád tagjai haltak véres halált álmában. Kell-e aggódnom? Zágon Judit pszichológus szerint nem kell.

„Félreértés, hogy ha rosszat álmodik a gyerek, baj van” – mondja a szakember, aki több száz gyermekálommal találkozott már – ő ugyanis álomgyűjtő. Sok ezer álmot meséltek el neki emberek levélben, élethelyzeteikkel, történeteikkel együtt, ezekből sokat szülők a gyerekeikről, tinik magukról. Az álmokkal való évtizednyi munka során, úgy érzi, megértett valamit nemcsak az álmok természetéről, de különös nyelvéből is. „Olyan ez, mint egy idegen nyelvet megtanulni” – véli. Ha egy-egy álombeli kép vagy történés sok, hasonló élethelyzetben lévő ember álmában bukkan fel, akkor annak a motívumnak lassan körvonalazódik a jelentése. Saját álomszótárát részben Jung, részben saját „álomnyelvészeti” kutakodásai alapján állította össze.

Mihez kezdj a rémálmokkal?

Rémálom és rossz álom nem ugyanaz. A nyomasztó, rossz álom az érzelemfeldolgozás velejárója. A rémálom az, amikor rémülten, sírva-zihálva ébred a gyerek, és utána is sokáig tart a szorongás. Ha ez rendszeresen előfordul, érdemes komolyan venni (pl. pszichológushoz fordulni), mert az már komoly háttérszorongást jelezhet. Szintén intő jel, ha félelem alakul ki a gyerekben az alvással, álmodással kapcsolatban.

• Beszéljünk róla, hogyan lehetne úgy alakítani az álmot, hogy jó vége legyen. Elalvás előtt ezt majd fel lehet idézni (IRT-technika). Hangsúlyozzuk, hogy az álom néha olyan, mint egy mesefilm: ő maga is tudja alakítani. 

• Biztassuk a gyereket, hogy hívjon be az álmába segítő személyt. (Pl.: „Mondd a szörnynek, hogy itt van az anyukám, megvéd engem.”) 

„Varázserejű” tárgyakat vagy játékfigurákat lehet elhelyezni a gyerek ágyában, melyek álmában megvédik őt. (Van, akinél bevált a varázsvíz módszer: az elalvás előtt megivott víz szörnyriasztó hatással bír.)

• Érdemes csökkenteni a gyerek filmekkel/tévézéssel töltött idejét. 

A modern álomelmélet szerint rémálom akkor fordul elő, ha az érzelmileg terhelt, kéreg alatti területek (pl.: limbikus rendszer) és az ezen érzelmeket szabályozó kérgi területek közötti idegi együttműködésbe hiba csúszik.

„A rossz álomnak az a funkciója, hogy helyre tegye a napközbeni feszültségeket, szimbolikus képbe átfordítva őket.”

A cikk folytatását a 2019. szeptember 12-én megjelent Gyereklélek magazinban találod!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
473 szavazat
Top
1
mozaik család

Igaz történet: Szülés után az exem és a vőlegényem együtt vittek haza a kórházból

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
házassági évforduló

Üzenet a feleségemnek a házassági évfordulónkra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek