Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
utazás
Fotó: Getty Images
2020.06.03

3 tengerparti úti cél, ahová akár már most is teszt és kötelező karantén nélkül utazhattok!

Mindenetek a tengerpart? Mutatunk három úti célt, ahová akár már most is elindulhattok, mert feloldották a korlátozásokat!

Ahová akár most is indulhattok

Horvátország

Az Adria, a káprázatos tengerpartok és a csodaszép szigetek szerelmeseinek idén sem kell lemondaniuk a horvátországi nyaralásról, a Horvát Köztársaság hivatalos tájékoztatása szerint ugyanis ez immár mindenféle korlátozás – teszt- és karantén kötelezettség nélkül- lehetséges.

„2020. május 28-tól a magyar állampolgároknak Horvát Köztársaságba lépéskor nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját, hanem a COVID-19 járványt megelőző feltételek mellett utazhatnak, azonban továbbra is kötelesek betartani a Horvát Közegészségügyi Intézet által megfogalmazott járványügyi előírásokat.”- áll a hivatalos közleményben.

Érdemes azonban egy kis előkészületet tenni a zökkenő- várakozásmentes utazás érdekében. Beutazásakor  ugyanis a határátkelő pontokon- az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében – rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet.

A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok azt javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt.

„Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, kötelesek azt a határátkelés alkalmával megtenni. Ilyen esetben külön sávban kell várakozniuk és a helyben történő adatszolgáltatás miatt hosszabb várakozási időre lehet számítani!”- figyelmeztetnek a hatóságok.

FRISSÍTÉS: Az Operatív Törzs június 3-i sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy május 28-tól a magyarok szabadon utazhatnak Horvátország területére. Hazatérés után azonban két hét hatósági házi karanténba kell vonulnia mindenkinek. Kiss Róbert elmondta, hogy „ a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében május 28-tól nyolc ország, köztük Magyarország állampolgárai, a horvát rendvédelmi szervek által bevezetett korlátozó intézkedések megszüntetésével, a horvát Közegészségügyi Intézet általános és különös ajánlásának betartása mellett szabadon beutazhatnak Horvátország területére. Felhívom állampolgáraink figyelmét arra, hogy a jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a Horvát Köztársaságból Magyarország területére személyforgalomban magyar állampolgár csak hatósági házi karantén elrendelését követően utazhat be.” 

Szlovénia

Szlovénia sokak számára közelsége, hangulatos tengerpartjai és városkái miatt népszerű úti cél. Akár városnézésről, akár túrázásról vagy fürdőzésről van szó, Szlovéniában nem fogunk csalódni! Ráadásul Szlovénia Magyarországi Konzuli Szolgálatának tájékoztatása szerint 2020. május 28-tól már déli szomszédainkoz is karanténmentesen utazhatunk.

Montenegro

„Montenegroban egész májusban mindössze két esetet regisztráltak és a járvány ideje alatt összesen 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, jelenleg pedig nincs aktív eset az országban. Így az Adria-parti ország június 1-jétől megnyitja határait azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut.” – jelentette be a miniszterelnök.

Ez pedig azt jelenti, hogy június elsejétől többek között Magyarország lakosai is beutazhatnak, karanténkötelezettség nélkül, akár közúton.

Népszerű úti célok, amelyekkel még érdemes várni

Olaszország június 3-tól tervezi, hogy megnyitja határait az EU-állampolgárok előtt. Ettől az időponttól nem kell karanténba vonulnunk a belépés után és negatív koronavírus tesztet sem kérnek az országhatár átlépésekor. Nem korlátozzák az országon belüli mozgást sem, így a szigetekre is – Szardíniára, Szicíliába- korlátozások nélkül utazhatunk, de a távolságtartási és higiéniai szabályokat mindenhol szigorúan be kell tartani.

Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy bár Olaszországban nem kell karanténba vonulnunk, de jelenleg még érvényben van az a korlátozás, hogy a Magyarországra visszaérkezőkre 14 napos házi karantén vár.

Görögország a tervek szerint július 1-jétől nyitja meg határait a külföldi turisták előtt (ez a dátum a miniszterelnök szerint az események tükrében változhat). Aki hamarabb látogatna az országba, annak 14 napos hatósági karanténnal kell számolnia, és ha megszegi a szabályozást 5000 Euro pénzbüntetést kell fizetnie.

Spanyolországba leghamarabb júliusban utazhatnak külföldi turisták – bizonyos szigetekre, például a Kanári-szigetekre még később-, előtte turisztikai céllal biztosan nem léphetünk be az ország területére. Aki mégis megkockáztatja és Spanyolországba utazik, összesen 4 hét karanténra kell számítania (két hétre kint, két hétre hazánkban).

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
gyerekrajzok

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek