Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
filmajánló
Fotó: Getty Images
2020.05.15

5+1 dokumentumfilm a fenntarthatóságról és a tudatos nevelésről, ami megváltoztatja az életed!

Olvasom és látom, hogy a karantén alatt mennyi embert beszippantott a filmek világa. Bevallom, két gyerek és munka mellett maximum egy 20 perces sorozatra vagy 5 oldal könyvre futja a figyelmemből – de vannak dokumentumfilmek, amik annyira jók, hogy egészen biztos tágra nyílt szemmel nézem végig.

A kiválasztásban sajnos nem vagyok annyira jó, és türelmem sincs hozzá, de mire van az ember lányának férje, ha nem erre. A férjem rajong a dokumentumfilmekért. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 4 évvel ezelőtt elkezdett egy eseménysorozatot, Budapest Conscious Cinema néven, ahol eredeti nyelven, angol felirattal, havi egy alkalommal mutat be dokumentumfilmeket. A vetítések ingyenesek, becsület kassza van kihelyezve, ebből fizeti ki a szerzői jogokat.

Bevallom, így könnyű dolgom van. De cserébe hoztam nektek egy válogatást, ami a tudatos életmóddal, gyerekneveléssel kapcsolatos, hogy Ti is élvezhessétek egy-egy téma tudományos, gyakorlatias megvilágítását.

The Mask You Live In (2015, USA)

A film Észak-Amerikában készült, de könnyen rá tudjuk vetíteni a mi, európai kultúránkra is. Arról szól, hogy a fiúk, hogyan lesznek férfiak. Milyen társadalmi, szociális elvárások vetülnek ránk és mi, mint szülők hogyan tudunk ezeknek ellenállni. Illetve akarunk, vagy tudunk-e egyáltalán. A fiúkba sulykoljuk, hogy „ne legyél anyámasszonykatonája”, meg „katona dolog”, ha elesik és a „fiúk, nem sírnak, ugye?” Ismerősen hangzik. Ez a film pont erre mutat rá, hogy mik a következményei ezeknek a mondatoknak. Minden fiús anyának – is – szívből ajánlom.

Miss Representation (2011, USA)

Szintén amerikai, ami könnyen értelmezhető a mi régiónkban is. A fentebb leírt filmnek a „lányos” változata. Azaz, hogy hat főleg a média a nőiség és a női szerepek formálására. A film 2011-es de ma is (sajnos) aktuális témákat feszeget. A női politikusok alulreprezentáltságát, és a nőiség (testiség) túlzott használatát a különféle média felületeken, a reklámokban. Az aktualitása sarkalljon tettekre és neveljük tudatosan lányainkat.

Még jobban beleásnád magad a fenntarthatóság világába? Jelentkezz hozzám online tanácsadásra! Zöld háztartás és személyes higiénia természetes módon tanácsadásaimra már weboldalamon ITT jelentkezhettek is!

Unlearning (2015, IT)

A film a „nemtanulásról” szól, azaz, hogy a sok berögződött szokást hogyan tudjuk naprakész, gyakorlatias tudásra cserélni. A film egy igazi „home movie”, ugyanis egy kis olasz család egy évét mutatja be, ahogy körbe utaznak az országban és útközben tanulnak – nemcsak a helyekről, hanem magukról és egymásról is. Ha másért nem, akkor a tájképekért is érdemes megnézni. Itt-ott felismerhetőek benne a Montessori és Waldorf módszer alapjai is.

https://www.youtube.com/watch?v=y17Y5jCkZuQ

Project Wild Thing (2013, UK)

Ez a dokumentumfilm még rendezésileg is nagyszerű! A történet röviden annyi, hogy egy családapa észreveszi, mennyivel kevés időt töltenek a gyermekei kint a szabadban, mint Ő, amikor ennyi idő volt. Tudatosan elkezdi „menedezselni” a természetet és egy a célja, hogy jó reklámot csináljon neki és minél több gyermek töltsön időt a szabad levegőn. Nem csak beszél róla, hanem készít egy honlapot, amin életkorra és játéktípusra is tud keresni az érdeklődő. A film vége kicsit keserédes, de nem fogom lelőni a poént! Nézzétek meg, mert sokat lehet belőle tanulni.

Artifishal (2019, USA)

Ha szeretitek a lazacot, akkor gondoljátok meg, hogy megnézitek-e, amit a Patagónia forgatott. A lazac tenyésztésről, annak környezeti és társadalmi hatásairól szól – igen társadalmi, sőt kulturális hatásai is vannak a lazac tenyészésnek és nem is gondolnánk milyen lobby áll mögötte. A lazac fogyasztása nagyon sok nép életében jelen van és ma már a globális piacnak „köszönhetően” még több emberhez jut el. A filmben a csodás helyszíneken kívül, láthatunk elkötelezett embereket, akik a természet és kultúra védelméért dolgoznak nap, mint nap.  

5+1. Babies (2019)

A Netflixen van egy sorozat, ami 10 családod követ végig más-más országokban és a kisbaba első egy évének a fejlődését! Bevallom, még van pár rész, amit nem láttam, de mindenképp szerettem volna megemlíteni, mert átfogó képet ad és nagyon érdekes, különleges kutatásokba enged betekintést a film.

Elő a pattogatott kukoricákkal és indulhat a vetítés!

Inspirálta: Budapest Conscious Cinema

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
szex

Hancúr karantén idején: “Az alvásidőben lezavart együttlét végére kelt fel a lányunk, aki nem értette, miért vagyunk meztelenek délután 3-kor”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek