Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Két és fél hónap után ma újra nyitnak az óvodák, az én lányom is ismét be fog járni. Ám az ovis mindennapokba való felhőtlen és örömteli visszatérés nem feltétlenül magától értetődő. A karanténban töltött idő nagyjából egy nyári szünetnek felel meg. A hosszú kimaradás, a rendkívüli nyitás és a nyár nem könnyíti meg a visszaszokást és a visszaszoktatást. Most kiemelten figyeljünk a gyermekünk lelkére!

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
2020.04.02

5 dolog, amiről muszáj beszélned a gyerekeddel a világ jelenlegi helyzetében

"A 3,5 éves lányunknak elmagyaráztuk, hogy most egy darabig nem fog óvodába menni, aztán sorra jöttek a további korlátozások: játszótér lezárva és a parkban kedvesen integető kislányhoz sem mehet közel. Félelem egy csepp sem volt a hangjában, csak csodálkozva kérdezte: miért?"

2000-ben tizennégy éves voltam. Emlékszem milyen izgatottan vártam az új évezredet. Vajon belépünk az űrkorszakba és repülő autókon fogunk utazni? Vagy minden változatlan marad? Esetleg tényleg eljön a világvége, amiről Nostradamus jóslata szól? A gyermeki fantázia képes kiszínezni a valóságot, amit nagyban elősegítenek a televízióban látottak, a rádióban hallottak és a környezetükben élőktől kapott információk.

Azzal a tudattal nőtünk fel, hogy biztonságban vagyunk. Közvetlenül soha nem kellett találkoznunk háborúval, éhínséggel, vagy világjárvánnyal. Mostanáig. Ezekről a dolgokról a mi családunkban még beszélgetni sem volt megszokott, leszámítva azokat a délutánokat, amikor a töri leckét kellett felmondanom.

A gyermeknek a szülő a mintakép, a követendő példa, így ezekben a válságos időkben úgy érzem, nagyon kell ügyelnem arra, hogy miről hogyan beszélek. A gyereknek nem olyan szülőre van szüksége, aki pánikol. Neki egy biztos pontra van szüksége.

A 3,5 éves Mimi lányunknak elmagyaráztuk, hogy most egy darabig nem fog óvodába menni, aztán sorra jöttek a további korlátozások, játszótér lezárva és a parkban kedvesen integető kislányhoz sem mehet közel. Félelem egy csepp sem volt a hangjában, csak csodálkozva kérdezte: miért? A lényeget kiemelve – nyilván nem részletekbe menően – meg lehet minden korosztállyal értetni, hogy jelenleg olyan betegség van a világban, ami mindenkire veszélyes. A részletekről egyébként nem érdeklődött, szerintem az se nagyon tűnt fel neki, hogy az utcán sétáló emberek nagy részén maszk van.

A karantén első hetének végén izgatottan kérdezte, hogy most már mehet-e újra oviba. Hiányolta a pajtásait és az óvónéniket, dadusokat. Megbeszéltük, hogy a vírus még nem ment el.

Egy idősebb gyerek nyilván jobban érdeklődik már a téma iránt. Az idősebb korosztályban már kialakulhat egyfajta realitás- és félelemérzet. Nem vagyok pszichológus, de gondolom, velük már érdemes mélyebben belemenni a kényes témákba. Azonban szülőként fontos, hogy tudjuk mi az, amit szabad elmondanunk a gyerekünknek.

Következzen tehát öt dolog, amiről beszélni kell a gyerekkel a jelenlegi helyzetben, amik segítik őt a megértésben, a kockázatok mérlegelésében és a megfelelő felkészülésben.

1. Beszéljetek arról, hogy mi történik a világban jelenleg a korának megfelelő módon és mértékben.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy gyermekekre nincs olyan súlyos hatással a vírus, azonban lehetnek hordozók. Ezzel kapcsolatban hívjuk fel a figyelmüket a szappanhasználat, az immunrendszert erősítő egészséges étrend fontosságára és arra, hogy ne érintsék meg az arcukat. Mondjuk el nekik, hogy meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy a vírust ne terjesszük még jobban veszélyeztetve azok egészségét, akik ennek jobban ki vannak téve.

2. Családként is tegyetek az egészséges étkezésért, az immunrendszer erősítéséért.

Mindenki a kézmosást emeli ki, ami valóban fontos, azonban véleményem szerint hasonlóan fontos az erős, egészséges immunrendszer ahhoz, hogy bármilyen betegséget megelőzzünk. Nem régiben a Famiily.hu Szerkesztősége összeszedett egy hatalmas csokor immunerősítő

tippet. Sokan vagyunk, sok helyről jöttünk, így én is találtam olyan tippet, trükköt, amiről még sosem hallottam, de mára már a napi vagy heti rutinunk része lett.

3. Legyen egy akcióterv a karantén idejére, hogy mivel tudjátok lekötni a gyerek figyelmét és szabad energiáit.

Kisgyermekes anyukaként tisztában vagyok azzal, hogy milyen nehéz lekötni a gyermek figyelmét, energiáját. Nálunk szerencsére az óvónénik és a dadusok partnerek. Naponta érkeznek olyan feladatok az ovis Facebook csoportba, amiket egyébként az oviban is csinálnának a lurkók, sőt sikerült rávenni őket arra, hogy mesefelolvasós videókat készítsenek.

Használjuk ki ezt az időt, hogy többet legyünk a gyerekkel, olvassunk, kézműveskedjünk, fessünk. Csináljunk bábszínházat, vagy fogjunk bele olyan projektbe, amit régóta halogattunk, vonjuk be a kicsiket is. Ha eleve úgy állunk a dologhoz, hogy „Te jó ég, ki tudja meddig össze leszek zárva a gyerekeimmel”, akkor egészen biztosan nem fogjuk élvezni a dolgot és ezt a gyerekek megérzik. Gondoljunk erre inkább lehetőségként mint teherként!

4. Biztosítsuk őket, hogy a család biztonságban van, minden áron.

Ahogy korábban is írtam egy viszonylag nyugodt időszakot élünk itt évtizedek óta Európában, de fontos tudni azt, hogy nem csak békés és gondtalan napok vannak, hanem olyan időszakok is, amiket át kell vészelni, de együtt ez is megoldható.

5. Mutassuk meg, hogy most az önzetlenségnek van itt az ideje.

Tanítani jó, példát mutatni még jobb. Ez az időszak fontos leckéket tartogat összefogásról, segítőkészségről, önzetlenségről. Számunkra is egy megerősítő időszak ez, amikor meg tudjuk mutatni a gyerekeinknek, hogy az élet nem mindig habostorta, de nem szabad soha, hogy a félelmeink irányítsanak, még akkor sem, amikor a világ a feje tetejére áll.

Mindenki tegye a tőle telhető legtöbbet azért, hogy a gyerekeinek biztonságot nyújtson és hogy még közelebb kerüljetek egymáshoz a karantén idején is. Próbáljunk meg optimisták, bizakodóak lenni. Számomra közösség ereje most nagyon sokat segít az online világban.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
iskolabezárás

Ezért nyitottak ki, majd zártak is be pár hét után az iskolák Ausztriában és Franciaországban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
2
babavárás

“Terhes lettem a koronavírus járvány idején úgy, hogy már nem is szeretem a férjem!” – Két nő, két megromlott házasság és egy nem várt terhesség története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek