Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

karantén utáni élet

Imádom a várost, de még egy karantént nem biztos, hogy kibírnánk egy lakásban. Vegyünk egy tanyát?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

A nagyvárosi élet érzése azt hiszem akkor kúszott a bőröm alá, amikor tizennyolc évesen először felvételiztem a Színművészeti Egyetemre. Nem vettek fel, de néhány évvel később felköltöztem Budapestre, pont úgy, ahogy valahogy abban az időben a (most már) férjem is. Pesten ismerkedtünk meg, elképzelni sem tudtuk volna máshol a közös életünk, mostanáig. Valami megváltozott bennünk. A koronavírus miatt elrendelt karantén vége felé esténként mindketten vidéki házikók hirdetését bújjuk az interneten. Menjünk vagy maradjunk?

Elolvasom
anyaság
Fotó: Getty Images
2020.02.02

“Az anyaság nem mindig olyan, mint amire számítottál” Dolgok, amiket minden újdonsült anyukának elmondanék!

Őszintén szólva úgy gondolom, hogy senki se tudott volna eltántorítani attól, hogy gyermeket vállaljak és saját bőrömön is megtapasztalhassam azt a sok-sok nem túl gyermek propaganda cikkben leírt velejáróját a szülőségnek, amik akár el is rettenthettek volna ettől a döntéstől, de van pár dolog, amit tényleg jó lett volna tudni az anyává válás előtt, amelyek segítenek abban, hogy kevésbé feszülten és stresszesen éljem meg a kezdeti időszakot.

1. A “Most pihenj, mert amikor megszületik a baba már nem fogsz tudni!” mondás nem igazán állja meg a helyét!

És talán csak azért mondják még mindig, mert megmaradt egyfajta szálló mondatként, amivel ki lehet tölteni a tanácsadásra adott üres részeket egy kismamával való beszélgetésben.

Sajnos az édesanyák nem úgy működnek, hogy a mostani alvásuk idejét egy kis szerkezetbe gyűjtögetve később a nehéz napokon beválthatják egy pihentebb anya képére.

A várandósság utolsó trimeszterében kifejezetten nyugtalanná válik az alvás az éjszakai mosdólátogatások, a baba növekedése miatt fájó testrészek valamint a légszomj miatt. Mondhatnánk, hogy az anyai ösztönök így készítik fel a leendő anyukát a rá váró éjszakai kelésekre és a velük járó fáradtságra, de igazából tanácsok és szakkönyvek segítségével kevéssé tudunk felkészülni arra az időszakra, amikor a babánk már a karjainkban lesz, így az éjszakázásokra sem.

2. Minden baba más!

Így hát könnyen megeshet, hogy ami másnak bevált, nálatok nem fog működni, vagy éppen fordítva! Elolvashatunk rengeteg babaápolási és gondozási szakkönyvet, meghallgathatunk nagyon sok hasznos tanácsot azzal kapcsolatosan, hogy mit és hogyan csináljunk majd újdonsült anyukaként, de ne rémülj meg, ha valami egészen másra lesz szükségetek a babádnál, mint amit a nagyszülők vagy barátnők javasolnak.

És éppen azért, mert nincs két egyforma gyerkőc, ezért azt sem érdemes összehasonlítani, hogy kinek a babája kúszik már vagy mondja, hogy: Mama! Te pedig kétségbeesel, mert a ti szemetek fénye látszólag lemaradásban van a többiekhez képest. Minden baba más ütemben fejlődik, vannak, akik nagyon korán elkezdenek járni és vannak, akik kicsit ráérősebben vágnak neki a műveletnek, de ettől még nincs velük semmi baj, csak kicsit több időre van szükségük.

3. Bízz az anyai ösztöneidben!

Eleinte talán rémisztő lehet a kezedben egy kisbabával kisétálni a kórházból, hiszen még a 9 hónapnyi várakozás ellenére is ismeretlennek és ingoványosnak tűnik ez a terep, amire immár újdonsült anyukaként rálépsz. Ellenben van egy jó hírem! Az anyai ösztönök léteznek és már a várandósságod idején készülődnek, hogy aztán azonnal működésbe lépjenek, amint megszületik a babád! Hallgass rájuk, minden mást pedig hidd el meg fogsz tanulni szépen sorjában! Úgy összeszoktok majd a kisbabáddal, hogy minden rezdülését ismerni fogod és azt is, mikor mire van szüksége! Amikor megszülettek a kislányaim hirtelen azt sem tudtam, mit kell csinálnom, de mostanra már néha félszavakból is ki tudom hámozni, hogy mit szeretnének, a sírás fajtákból pedig egyenesen doktorálhatnék!

4. Bizonytalannak lenni ér, de hidd el, nem fogod elrontani a gyermeked!

Teljesen természetes, hogy olykor elbizonytalanodsz és nem tudod, hogy jól csinálod-e vagy sem? Amikor a babánk sír és nem tudjuk megvigasztalni, amikor nehézkesen megy a szoptatás vagy később nem tudjuk miért dacoskodik annyit a gyerkőcünk. Mind, mind olyan helyzet, amikor keressük a válaszokat és persze magunkban a hibákat, hogy mit nem csinálunk jól, min kellene változtatnunk? Hidd el jól csinálod! Még ha néha nehéz is ezt elhinni, de így van! A gyermekedet nem tudod elrontani és mindig van lehetőséged csiszolni és finomítani az anyai tudástáradon, ha úgy érzed valamiben szeretnél jobb lenni ezen a téren!

5. Nincs olyan, hogy tökéletes anya!

Néha fáradt leszel, néha türelmetlen, ingerült és esetleg mérges is. Nem baj. Ez mind hozzád és talán az anyasághoz is hozzátartozik. Ettől nem vagy kevesebb, ahogy attól, sem hogy milyen módon adtál életet a gyermekednek, hogy anyatejet vagy tápszert kapott-e, hogy bölcsibe megy vagy sem. Nincs olyan, hogy tökéletes anya és a gyermekeinknek nem is erre van szüksége. Nekik a hibáinkkal, választásainkkal és dilemmáinkkal együtt vagyunk tökéletesek!

Éppen ezért pedig felesleges belemenni olyan parázs vitákba, amelyek a tökéletes anyaságról szólnak. Minden anyuka a legjobbat akarja a gyermekének és még ha néha hibázik is, de a legjobbra törekszik, ha a gyermekéről van szó.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

karantén utáni élet

Imádom a várost, de még egy karantént nem biztos, hogy kibírnánk egy lakásban. Vegyünk egy tanyát?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
strandolás koronavírus idején

Mennyire lesz veszélyes strandolni? Megfertőződhetünk-e a strandon? Íme a tudományos főmunkatárs válasza!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
28 szavazat
Top
2
mesélj anyukám

Hogyan kössük le kütyük nélkül gyermekeinket? Anyukák mesélik el, ők hogy csinálják!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek