Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
anyahaj
Fotók: Andrusch Virág
2019.04.29

5 év és 2 gyerek után rövidre vágattam a derékig érő hajam – most őszintén elmondom, hogy miért!

Igen, én is beálltam a sorba, olyan tipikus anyuka lettem, akinek született két gyereke és akkor unalmában, lustaságból, vagy mert így szokás puff, levágatta rövidre a haját. Gondolhatod legalábbis most te így első blikkre. Lelki szemeid előtt fiús, zsíros, elaludt rövid hajjal látsz magad előtt, melegítőnadrágban és előre sajnálsz, mert biztos vagy benne, hogy hamarosan ezért el is fog hagyni a férjem. Azért inkább elmondom, hogy mi is állt az egész hátterében.

Idén májusban leszünk (vagyunk) 6 éves házasok a férjemmel. Az esküvőre megvolt a hosszú haj és a konty, ám pár héttel később már állig érő rövid hajam volt. Hű, azt de megbántam. Másfél évvel később, amikor az első gyermekünk, Máté megszületett, még mindig aránylag rövid hajam volt, hiába növesztettem. Akkor megfogadtam, hogy márpedig nekem nem lesz rövid anyahajam, ha törik, ha szakad, szép, hosszú hajú anyuka leszek. Igen, én is így mondtam: SZÉP. El is kezdtem növeszteni, hogy mire a második gyermekünk megszületik, már tényleg hosszú hajú anyuka lehessek. Így is lett, 3 évvel és 3 hónappal később, amikor megszületett Emma lányunk, derékig érő hajjal váltam két gyermekes édesanyává.

Gyönyörű volt, csodálatos volt imádtam én is, a csodájára járt mindenki más is, mert tényleg SZÉP, dús, egészséges hajam is van (volt). És persze gyönyörű fotókat lehetett róla készíteni az Instagramra, ami a mai világban ugyebár rettentően fontos (nem). 😀

Akkor mégis miért döntöttem úgy, hogy levágatom? Na, sorolom.

Rengeteg időmet vette el. Hogy ilyen szép, ápolt és egészséges legyen a hajam, rengeteg időmbe és energiámba telt. A mosás-szárítás egy jó másfél órás procedúra simán volt, amit nagy ritkán sikerült hetente kétszer besűríteni az életembe, de ehhez általában hajnali 5-kor kellett felkelnem, ha mentünk valahova és szerettem volna valahogy kinézni, akkor akár vasárnap is. Ám általában maradt a heti egy hajmosás, ami azt jelentette, hogy 5 napot simán csak összefogva-fonva volt a hajam, mert addigra elkezdett zsírosodni. Akkor meg már tök mindegy, hogy hosszú vagy rövid. Nem!? (Nem, de ennek az okáról a következő pontban írok.)

Kényelmetlen volt. Mivel tényleg nagyon hosszú hajam volt, és ahogy írtam, sok is, így kifejezetten nehéznek számított már. Az utolsó időkben a copf és a konty egyáltalán nem játszott már, mert alig pár óra után olyan fejfájásom lett, hogy azt csak fájdalomcsillapító mulasztotta el. Arról nem is beszélve, hogy a táskákba beleakadt, hogy alvás közben mindenhova tekeredett és beszorult, hogy egy pelenkázásnál vagy fürdetésnél útban volt, és még hosszasan sorolhatnám…

Változást akartam. 5 éve növesztettem, rendületlenül. Mondjuk az utóbbi 1-másfél évben már valójában nem is növesztettem, csak „szinten tartottam”. De szóval már nagyon régóta ilyen volt. Ugyanilyen. Közben persze időnként befestettem, hogy legalább a színében legyen némi változás, kipróbáltam különböző fonásokat, frizurákat, hogy legyen némi változatosság benne. Pár hónapja frufrum is lett. De egy idő után nem volt elég.

Úgyhogy több heti, sőt, valójában hónapnyi gondolkodás, tanakodás, készülődés és a legfontosabb: Pinterestezés után meglett a végső fazon. Már csak a pillanatra vágytam, amikor tényleg megérik bennem a dolog, és úgy ülök be a fodrászszékbe, hogy majd nem bánom meg a döntést. Elérkezett. Igaz, bár két etapban búcsúztam el a derékig érő hossztól, mert a fodrászom javaslatára nem rögtön vágtuk le nagyon rövidre, de talán így jobb is volt.

Na, de nem is csigázlak titeket tovább. Mutatom, hogy milyen lett. 🙂

És mit érzek most?

Egyáltalán nem bántam meg. Jó, persze, csupán pár nap telt el. De amikor pár hónapja Insta story-ban megkérdeztem a követőimet, hogy szerintük mennyi idő után bánnám meg a rövid hajat, a többség vagy fél órát mondott, vagy a következő hajmosást. Nos, jelentem, a fél óra is elmúlt és már több hajmosáson is túl vagyok és még mindig imádom. 🙂

Sokkal nőiesebbnek és szexibbnek érzem magam. Őszintén, sokáig azért nem vágattam le a hajam, mert úgy éreztem, hogy az egyetlen SZÉP dolog bennem a hajam, és ha megválok tőle, akkor már picit se leszek se szép, se nőies. Hát, ez egyáltalán nincs így. Sőt! Sokkal csajosabbnak, szexibbnek és szépnek érzem magam, mint bármikor korábban. És a férjem is, aki ezúton nyugtatna meg mindenkit, hogy nem tervez elhagyni azért, mert levágattam a hajam. (Köszi, Cuki! :))

Fiatalabbnak érzem/látom magam. Ez furán fog hangzani, de arra készültem, hogy rövidebb hajjal még jobban anyukásnak fogom érezni magam, és hogy majd ezáltal idősebbnek is látom majd magam. De pont az ellentettje történt. Kívülről és belülről is úgy érzem, hogy megfiatalodtam. Márpedig azt mondják, hogy az számít, amit belülről érzünk. Úgyhogy üzenem a családnak: újra 22 vagyok. 🙂 😉

Élvezem a sok megmaradt időt. Másfél óra helyett 30 perc alatt maximum elkészülök egy hajmosós napon. Ez 1 órával kevesebb, mint korábban. EGY ÓRÁVAL! Tudjátok ez mit jelent? Hogy 1 órával többet aludhatok! EGY ÓRÁVAL!! Azt hiszem, ennek az egy órának az értékét egy édesanyának se kell megmagyaráznom. De talán egy (még) nem édesanyának sem.

Én az anyasággal, gyerekneveléssel kapcsolatban is mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy hallgassanak az ösztöneikre, a belső hangjukra. Ne másokra. Persze, hallgassunk meg másokat is, de végül ne azért döntsünk úgy, mert a szomszéd azt mondta, vagy mert annak a másik anyukának az jött be. És bár ez most más jellegű dolog, de örülök, hogy ezúttal is magamra hallgattam, és azt tettem, amiről úgy éreztem, hogy nekem jó lesz. És tényleg jó is látt. Változni néha jó, változni néha kell. Örülök, hogy IGEN-t mondtam erre is!

Ti mit gondoltok az anyává válás utáni „nagy” hajvágásról? Ellene vagytok? Vagy ti is hozzám hasonlóan jártatok? Meséljetek, nagyon kíváncsi vagyok a ti történeteitekre!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
Top
1
várandósság

10 dolog, amit szerintem mindenképpen tegyél meg szülés előtt!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek