Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

legkisebb testvér

8 dolog, ami igaz a legkisebb testvérekre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Te vagy az idegesítő kicsi, aki mindig a menő nagyobbakkal akar lógni? (Leg)kisebb gyereknek lenni különleges dolog, akkor is, ha öten vagytok testvérek, és akkor is, ha ketten. Összeszedtünk néhány tipikus dolgot -jót és rosszat egyaránt, ami a legkisebbekre jellemző.

Elolvasom
babatervezés
Fotó: Pixabay
2020.06.10

Veszélyben a nemzőképesség! 5 szokás, amiről szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Óvatosan a húskészítményekkel!

Ha egy férfi gyakran eszik virslit vagy bacont, egészséges spermiumai nagy részének búcsút inthet – derül ki egy, a Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint, amely során 156, lombikbébi programban részt vevő férfi étkezési szokásait vizsgálták.

„Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a feldolgozott húsok rontják, míg a halak javítják a sperma minőségét.”

– mondja a kutatást vezető orvos, Myriam Afeiche. Halat tehát érdemes gyakran fogyasztani, vörös húst viszont csak ritkám, mert az nagyobb eséllyel tartalmaz növényvédő szereket és más, a hormonokra káros anyagokat.

Sportolni kell, de nem mindegy, hogy mit, hogyan és mennyit!

Ha kedvesed megrögzött sportoló, jobb, ha tudja, hogy a szervezet túlzott igénybevétele energiát von el a spermiumtermeléstől. Erős terheléskor a vitaminokra és ásványi anyagokra a tüdőnek, a szívnek, az agynak és az izmoknak van szüksége, a spermiumoknak így ezekből kevesebb jut.

A rendszeres testmozgás persze fontos, de az erőedzés, a hosszútáv-futás vagy a terepkerékpározás nem a babatervezés időszakára való sportágak.

Utóbbi már csak azért sem, mert kutatások szerint a kemény biciklinyereg prosztatára, herére és húgycsőre gyakorolt nyomása akár impotenciát is okozhat.

A másik véglet a mozgásszegény életmód. Egy felmérés szerint az aktívabb életet élő férfiak spermája 73%-kal több mint az ülőmunkát végző, és szabadidejükben heverésző társaiké. Ők nagy valószínűséggel egészségtelenül is táplálkoznak, így nagyobb eséllyel lesznek elhízottak. „A hasi zsírszövetben több ösztrogén keletkezik, ez csökkenti a tesztoszterontermelést, illetve olyan anyagok szabadulnak  fel, amelyek károsítják a hímivarsejteket. A has és combok szorosan körülveszik a herét megemelve annak hőmérsékletét, ami szintén nem előnyös.” – figyelmeztet az elhízás veszélyeire Dr. Szabó Ferenc andrológus.

Nem mindegy hány fok van odalent…

A herék nem véletlenül helyezkednek el testen kívül. A spermiumtermeléshez 32 °C kell, míg a testhő 37 °C körül van. Kísérletek igazolták, hogy a szoros alsónadrág csupán 0,3 Celsius fokkal növeli meg a herék hőmérsékletét, ami elhanyagolható. Sokkal nagyobb gondot jelent a tartós, ölben laptopozás vagy a többórás autóutak. A fűthető autóülés, a gyakori forró fürdőzés, és a szauna szintén nem ajánlott, ha azt szeretnénk, hogy minél hamarabb jöjjön a baba.

Önmegtartóztatás vagy nyúltempó?

Vannak gyereket akaró párok, akik visszafogják magukat a szexben, hogy aztán az ovuláció időszakában adjanak bele „apait-anyait”. Már bebizonyosodott, hogy nem ez a gyors siker módszere. A sperma mennyisége talán növelhető így, ám minősége romlik, ha hosszú ideig tárolódik a herében.

A szakemberek azt javasolják, hogy gyermeknemzés céljából 2-3 naponta legyen együtt a pár.

No cigi, no alkohol

Nincs abban semmi rossz, ha életünk párja ebédhez megiszik egy pohár bort, vagy ha lazításként felhajt egy korsó sört egy húzós munkanap után. Egy nagyszabású ivászat viszont akár több hét elteltével is negatívan befolyásolja a spermiumtermelődést.

Az alkohol lebontásakor keletkező acetaldehid toxikus hatással van a hímivarsejtekre, kialakulásuk időszakában kromoszóma rendellenességet okoz, tönkreteszi mozgásképességüket.

A dohányzás káros, ezzel mindenki tisztában van, és a gyereknemzés az egyik legnyomósabb ok a férfiak számára, hogy végleg felhagyjanak ezzel a rossz szokással. A cigivel együtt ugyanis legalább harmincféle, a fogamzást negatívan befolyásoló vegyi anyagot lélegzik be a leendő kispapa. S ha ez önmagában nem volna elég elrettentő: a statisztikák szerint a dohányzó férfiak gyerekeinél nagyobb a rák kialakulásának kockázata.

Visszafordítható károk

A legtöbb férfi számára érzékeny pont a spermavizsgálat, sokan egyfajta megmérettetésnek fogják fel. Pedig az eredmény egy pillanatnyi állapotot tükröz és véletlenül sem a férfiasság mértékét mutatja. Jó hír, hogy a sperma minősége jelentősen javítható, ha megszűnnek a káros környezeti és életmódbeli hatások. Ha a vizsgálat előtti három hónapban erre odafigyel a férfi, mindent megtett a legjobb eredményért. És természetesen a babáért!

Forrás: Zita West: Gyereket szeretnénk; Daily Mail

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

legkisebb testvér

8 dolog, ami igaz a legkisebb testvérekre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
koronavírus terjedése

Hogyan terjed a koronavírus?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
2
bentlakásos iskola

Kinek ajánlott a bentlakásos iskola – akár már 12-13 évesen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek