Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apás szülés

Apás szülés: ér hányni a szülőszobán?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat

Legutóbb ott hagytuk abba az apás szülést, hogy ...

Elolvasom
apaság
Fotók: Liana de Laurent / Unsplash, Getty Images
2019.11.27

6 tény, ami azt bizonyítja, hogy mennyire nagy szükség van az apákra

Főleg elvált családoknál fordul elő, hogy az apa keveset látja a gyerekeit. Függetlenül attól, hogy ez kinek a hibája, miért van így, íme néhány tény, amit érdemes átgondolni!

1. Tudományosan bizonyított

A Michigan State University kutatói egy 730 család bevonásával végzett kísérletben cáfolták meg az elterjedt nézetet, miszerint az apák szerepe másodlagos a gyermek szempontjából. A mérvadó Early Childhood Research Quarterly gyermekpszichológiai szaklapban publikált tanulmány egyértelműen kijelenti: az apák tartós és mérhető hatással vannak a gyermekük nyelvi, szellemi és szociális fejlődésére. 2-3 éves gyerekeknél megfigyelték például, hogy ha az apa bizonytalan és frusztrált a szülői szerepben, az hátrányosan befolyásolja a nyelvi készséget és a gondolkodást. Az is kiderült továbbá, hogy az apa és az anya mentális állapota pontosan egyforma mértékben indukál viselkedési problémákat a kisgyermekeknél. Az alsó tagozatos gyerekeknél kimutatható az apa mentális problémáinak hatása beilleszkedési és viselkedészavarok formájában. Sőt, a kisgyermekkorban megtapasztalt depresszív apa szimptómái hosszú távon erősebben befolyásolják a gyermek szociális készségeit, mint az ugyanilyen korban átélt anyai depresszió.

2. Játék, játék, játék

Az apa szerepének egyik kiemelt eleme. Az apa–gyerek játék jellemzően dinamikus, fizikális és erősen stimuláló jellegű, amelynek során a gyermek megtapasztalja az izgalom fokozásának és csillapításának az élményét, illetve kontrollált környezetben képes felfedezni a biztonságos kockázatvállalás és saját testi képességeinek határait. Birkózás, repül a, repül a…, labdajátékok, építőjátékok, ügyességi társasjátékok – ilyesfajta aktivitásokba a gyereket bevezetni apai feladat.

3. Elfogadás és szeretet

Minden gyerek szeretetre és figyelemre éhes, méghozzá állandóan, ezért a szülő sokszor azt érzi, hogy a világ összes energiája sem lenne elég, hogy megfeleljen a feladatnak. Aranyat ér, ha anya és apa képes megosztva csillapítani a gyerekeik szeretet­éhségét. Egy elfogadó apa, aki képes támogató szeretetet adni, fél siker a kiegyensúlyozott felnőttkor felé.

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apaság

Apás szülés: ér hányni a szülőszobán?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
zsebpénz

Adjunk-e a gyerekünknek zsebpénzt a házimunkáért cserébe?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
Koronavírus

20 tárgy az otthonodban, amit elfelejtesz lefertőtleníteni, pedig kellene!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek