Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
várandósság
Fotó: Getty Images
2020.01.14

“8 hónapos terhesen 16 megállót álltam végig a metrón és senki nem adta át a helyet!” Igaz történetek édesanyáktól

Csak egy hasonlókat már megélt édesanya tudja, milyen "kellemes" végigrobogni a hármas metrón több megállón át, vagy a 2-es villamoson, de akár egy távolsági buszon is úgy, hogy ott állhatsz végig - az idősek és a kismamák számára fenntartott hely MELLETT, amelyet 14 évesek foglalnak el, hogy kényelmesen telefonozhassanak.

A babavárás ideje alatt a megnövekedett és olykor hullámzó hormonoknak, majd a növekedő pocaknak köszönhetően az anyukák nem mindig csak a napfényes oldallal találkoznak és minden várandósság más és más, valakinek könnyebb, valakinek pedig nehezebb.  Az első trimeszteri szédülések és hirtelen ránk törő rosszullétek, amik hirtelen elgyengüléssel járhatnak, később a lábikra görcsök, a nehéz vizesedő lábak, légszomj és esetleg ájulás mind megnehezítik a közlekedést.

Emlékszem, hogy már a kezdeti időszakban azt a jótanácsot kaptam egy ismerősömtől, hogy amint felszállok egy tömegközlekedési eszközre vagy belépek valahová, azonnal toljam ki a pocakomat és szinte hirdessem, hogy kismama vagyok, mert sokkal előzékenyebbek lesznek velem az emberek, ha látják az állapotomat.

Nos, sohasem voltam kifejezetten az nyomulós típus ilyen téren. Az első várandósságom idején, amikor az ikrek voltak a pocakomban, nem vártam el senkitől, hogy különleges bánásmódban részesítsen, de most, a második várandósságom idején – egy igencsak nagy pocakkal – rá kellett jönnöm, ha nem vagyok résen, akkor bizony nem hogy egy kis előzékenységet vagy odafigyelést nem fogok kapni az emberek nagy részétől, hanem egyenesen olyan helyzetekkel fogok találkozni, amelyek szinte megdöbbentőek.

Bár téli kismamaként sokáig tényleg nem lehetett rajtam látni kabátban, hogy babát várok. Így nem volt meglepő, hogy nem adták át a helyet azonnal a buszon vagy vonaton. De

később, amikor már le sem lehetett volna tagadni, hogy a kerekedő pocakom nem a hétvégi nagy evés eredménye, akkor is sokszor csak egy-egy futó pillantást kaptam a hasamra, majd álldogálhattam tovább a helyemen az emberek feje fölött, néha pont a kismamák és anyukák ülőhelyét hirdető és elsőbbségadásra felhívó táblák mellett.

Gyakran az emberek sietségükben észre sem vették, hogy bevágtak elém egy sorban, belekönyököltek majdnem a hasamba, vagy fellöktek a táskájukkal. Így egy idő után teljesen természetes lett számomra, hogy nem mutogattam, hanem inkább próbálni védtem a pocakomat a ruháim rétegeivel és a kezemmel is.

Számomra mégis az volt az egyik legsokkolóbb eset, amikor a zebrán áthaladva, már legalább félúton jártam és egy autós – aki nagy valószínűséggel észrevett fényes nappal az úttesten – lassítás nélkül robogott felém, és amikor ilyedtemben megtorpantam egy pillanatra, továbbra is nagy sebességgel a hátam mögött húzott el, meg sem várva, hogy átérjek a csupán pár lépésre lévő túloldalra.

Persze, mi kismamák ilyenkor sokkal érzékenyebbek vagyunk és talán több mindent a szívünkre veszünk, már most túlaggódjunk a kisbabánkkal kapcsolatos dolgokat. Ám egy rossz lépés, vagy lökés, esetleg egy szédülés a folyamatosan ugráló vérnyomás miatt gyakran nagyon veszélyes következményekkel járhat.

És nem csak én éltem át hasonló élményeket. Egy kismamás csoportban más kismamákkal beszélgetve sajnos sok-sok ilyen történetbe botlottam:

Utolsó hónapos voltam mikor elmentünk hivatalos dolgokat intézni. Senki nem állt fel. Az ügyintéző jött ki szólni, hogy szégyelljék magukat és adta oda a saját székét, hogy leülhessek. Vérvételen meg egy öreg bácsika, aki bottal járt akarta átadni a helyét, azt meg én nem engedtem.

Vivien

Engem a háziorvosnál mindig előre vesz az asszisztens, hogy ne kelljen ülnöm órákig a betegek között. “Hát, ha ez így megy, hogy valaki “felcsináltatja” magát, annak mindent szabad” mondatot többször megkaptam már, de hála Istennek voltak ott normális emberek, akik nagyon szépen útba igazították az ilyeneket.

Adrienn

Nekem a legnagyobb csalódás az 2 hete volt. Egy ügyfélszolgálaton vártam már több, mint egy órája. Mondtam egy ott dolgozó hölgynek, hogy mosdóba kéne mennem, erre közölte, hogy menjek ki az utcára, valamerre van egy nyilvános mosdó. Persze értem, hogy nincs ügyfél mosdó, de azért ilyen esetben lehetne kivételt tenni szerintem.

Csenge

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek