Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
ordibálás
Fotó: Getty Images
2020.03.26

A bezártságban ordítani kezdhet a gyerekkel az is, aki nem szokott

Neked sem válik be „a számolj el tízig”- gyakorlat, amikor ezekben a napokban pattanásig feszültek az idegeid? Nem vagy vele egyedül. A szokványos tanácsok helyett beszéljünk inkább a realitásról.

Melyik forgatókönyvet választod?

Amikor a gyermeked valamivel felhúz téged, alapvetően három lehetőség közül választhatsz:

  1. Belemész a veszekedésbe és a felgyülemlett feszültséged kiabálással próbálod levezetni, amit aztán később megbánsz.
  2. Időt nyersz, hogy lehiggadj, és igyekszel szépen megbeszélni a problémát.
  3. Visszanyeled a dühöd, és vagy magadat emészted vele, és/vagy egy teljesen irreleváns pillanatban fog kirobbanni belőled.

Persze tanácsokat olyan könnyű adni. Légy felnőtt. Légy türelmes. Maradj józan. De tényleg annak kell maradnod?

Mi történik az első esetben: elkezdesz veszekedni, kiabálni, a feszültség egyre nő, mindenki egyre rosszabbul érzi magát. A végén az érzelmek és a negatív indulatok úgy eluralkodnak rajtatok, hogy képtelenek vagytok megnyomni a „stop” gombot és leállni. A racionális éned már sehol sincs, és olyan dolgokat vágsz a másik fejéhez, amiről tudod, hogy betalál. Abban a pillanatban, amikor kimondtad – pontosabban kiordítottad – azt a bizonyos bántó szót, mondatot, már érzed, hogy nem kellett volna. Elönt a szégyen: a világ legrosszabb anyja vagy. A gyermeked pedig megéli, hogy nem tud neked megfelelni, nincs róla jó véleményed, a lénye nem elfogadható számodra. Ha idősebb, már azt is mérlegeli, hogy fájdalmat okozott neked és benne is feltámad a bűntudat.

A második verzióhoz – hogy lenyugtatod magad és szépen, higgadtan megbeszélitek a problémát – óriási  önmérséklet kell és nagyon erős idegzet. Ez vagy megvan benned alapból – de jó neked! – vagy önfejlesztéssel érheted el, hosszú-hosszú úton.

A harmadik esetben valószínűleg mindenki érezni fogja, hogy feszültség keletkezett a légtérben, és a lenyelt indulatokból a gyerek azt tanulja, hogy a konfliktusra a megoldás a visszavonulás. Ám ettől a konfliktushelyzet még megmarad, és valahol benyújtja majd a számlát.

„Az ordibálással önmagában semmi baj. Az indulat, a düh, az életünk része, emberi minőség – magyarázza Tomsits Tímea, a Gyereklélek főszerkesztője, pszichológus –.

Káros dolog azt tanítani a gyereknek, hogy ezek rossz érzelmek, fojtsa el, tagadja meg őket. A dühöt ki kell fejezni. A tiédet is, az övét is.

A világ többek között azért van tele frusztrált emberekkel, mert azt tanultuk, hogy a dühöngés nem oké, a dühöt a rendes emberek moderálják magukban. És amikor felhúznak, nem érezzük magunkat rendes embernek. Pedig láttam már olasz módra működő családot, ahol mindenki hamar robbant, mégsem a bántó kifejezések repkedtek, mindenki magáról beszélt, hogy most milyen pipa. És senki sem lett tőle lelki sérült, a feszültségek, ahogy jöttek, úgy mentek is.

A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban tanulok (igen, még én is tanulom, folyamatosan), hogy magát a düh érzését kell kifejezni, a másik fél minősítése nélkül.

Nem abból kiindulva, hogy a tette ellenem irányult, engem akart vele bántani. Tehát például: Felrobbanok, mert a gyerek addig hadonászott, míg leverte az asztalról a kakakót (mondtam, hogy ne hadonásszon). Most aztán piszok mérges lettem, hogy kiborult ez a kakaó! Tudom, hogy nem szándékosan lökted fel, de bosszant, hogy nem hallgattál rám. És az, hogy napok óta nem mentünk ki a lakásból, nekem is nehéz, eleve feszültté tesz. Kérlek, segíts felmosni, közben lenyugszom. Teljesen megértem, ha valaki számára elképzelhetetlen, hogy egy ilyen jól összerakott mondat hagyja el a száját, mikor a guta kerülgeti.

Eleinte az is elég, ha az első, spontán ordítás után, már higgadt állapotban vesszük elő az asszertív énünket. A lényeg, hogy a gyerek legalább utólag érezze, nem vele van baj, hanem azzal, ami történt. Ha rá tudom venni magam, hogy legalább „posztapokaliptikusan” gyakoroljam az erőszakmentes közlést, idővel egyre jobban rááll a szám a helyes kifejezésekre. És mintát adhatok a gyerekemnek, hogy ő is a saját érzéseit monitorozza, ne pedig mások felett ítélkezzen.”

Sokan ott követjük el a hibát, hogy a végsőkig türelmesek akarunk lenni, kitartunk, majd egyszer csak kicsúszik az irányítás a kezünkből és robbanunk. De mégis mit tehetünk, hogy ez ne következzen be? Előzzük meg, hogy idáig fajuljon a helyzet!

1, Nézz magadba!

Őszintén vizsgáld meg, jellemzően milyen élethelyzetek hoznak ki a sodrodból és azon is gondolkozz el, mikor vagy a legstresszesebb! Van, akinél az alváshiány a kiváltó ok, vagy a délutáni félórás én-idő elmaradása – mert megint nem aludt el ebéd után a gyerek-, esetleg a rengeteg házimunka, amit senki nem végez el helyetted és már eleged van belőle. Ha rájössz, hogy mi idegesít legjobban, meg is tetted az első lépést afelé, hogy megbirkózz vele. Nem kell egyedül csinálnod, kérj segítséget!

2, Nem kell a tökéletes!

A túlzott elvárások, a mindenben a tökéletességre törekvés hosszú távon senkinek sem jó. Idegesít, hogy nincs olyan tisztaság, mint a patikában? Egyszer nem “szuperegészséges” ételt teszel az asztalra, hanem pizzát rendeltek? Nem azonnal ugrasz, ha hív a gyerek? Legyél kicsit lazább és megengedőbb önmagaddal szemben! Néha válaszd a kényelmesebb utat, és hagyj magadnak egy szusszanásnyi időt, akkor talán nem lesznek állandóan pattanásig feszültek az idegeid.

3, Vezesd le a feszültséged!

Kétségtelen, hogy vannak olyan légzés- és meditációs technikák, amelyek segítenek a lenyugvásban és a feszültég levezetésében, de olyan tanácsot adni, ami mindenkinek beválik, képtelenség. Éppen ezért az a legjobb, ha te magad kísérletezed ki, nálad melyik módszer hatásos: ha ugrálókötelezel, jógázol  – vagy más mozgásos gyakorlatot végzel- pár percig, vagy énekelsz, esetleg festesz, rajzolsz, zenét hallgatsz, párnát püfölsz, viccet olvasol vagy megiszol egy csésze teát.

4, Töltődj fel!

A sok muszáj tevékenység mellett vezess be olyanokat is, amelyek segítenek feltöltődni. Gyűjtsd össze, mitől derülsz mindig jobb kedvre: olvasástól, színezéstől, futástól, barátnőddel cseverészéstől? Minden napra válassz ki legalább egyet, amit meg is valósítasz! Sokkal türelmesebb tudsz maradni feszült helyzetekben, ha te alapjáraton kiegyensúlyzott vagy.

5, Légy egyensúlyban!

Megkérdeztem öt anyukát, számukra mit jelent egyensúlyban lenni:

„Amikor én irányítom a dolgokat és nemcsak megtörténnek körülöttem, mert annyira fáradt vagyok.” (Klári)

 „Amikor úgy tudok leülni a nagy fiammal társasozni, hogy a kicsi is békésen alszik, és üres a feladat lista.” (Barbi)

„Ha legalább 8 órát alszom.” (Zita)

„Ha rendesen alszanak a gyerekek, és este van egy-két óra nyugalmam. Ez elég ritka. Vagy sportolás után egy pár óráig is egyensúlyban vagyok.” (Judit)

„Ha legalább fél óra én-időt kapok, és azt kezdek ezzel a harminc perccel, amit csak akarok.” (Vali)

Találd meg te is a saját definíciód arra, mit is jelent az életedben az egyensúly, mikor érzed és melyek a legfőbb összetevői és dolgozz azon, hogy minél többször átélhesd!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
gyerekrajzok

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek