Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

Elolvasom
szexuális zaklatás
Fotó: Yuliya Kosolapova on Unsplash
Szerző: Apa magazin
2020.03.01

A bugyiszabály, avagy miért kérdezzük meg mindig a gyereket fürdetésnél, hogy megmoshatjuk-e a popsiját!

Lányos (és fiús) apák folyamatos szorongását oldhatja az alábbi praktikus írás. Hogyan vegyük elejét annak, hogy gyerekünket szexuális zaklatás érje? Olvasd el az alábbi cikket, és kiderül, hogyan előzheted meg a legrosszabbat.

Mi pontosan a bugyiszabály?

A bugyiszabály egy olyan eszköz a szülők és más felnőttek, például pedagógusok kezében, aminek segítségével megtanítható a gyerekeknek az, hogy ők rendelkeznek a saját testük felett, hogy vannak határaik. Fontos ennek keretében elmondani nekik, hogy milyen érintések nincsenek rendben, és beszélgetni velük a jó-rossz titokról is. Lényegében azt tanítjuk meg az óvodás gyerekünknek, hogy amit a bugyi fed, ahhoz nem érhet senki az engedélye nélkül.

Néha a szülőnek vagy az orvosnak hozzá kell érni, de ez is az ő beleegyezésével történjen, és lényeges, hogy értse az ezzel kapcsolatos miérteket.

Ha egy gyerek megtanulja a bugyiszabályt, akkor tisztában lesz a saját határaival, és könnyebben tudja jelezni azt, ha visszaélés történt vele szemben. Nem utolsósorban pedig az óvodáskori maszturbáció kapcsán is segíthet a beszélgetés a bugyiszabályról az intimszféra megértésében és megtartásában. A szülőkben gyakran merül fel a kérdés, hogy akkor mindig meg kell-e kérdeznie a gyereket pl. fürdetésnél, hogy megmoshatja-e a popsiját. A válasz az, hogy igen, ami nehéznek és körülményesnek tűnhet. Ilyenkor elég annyit mondani a gyerekünknek, hogy most megmossuk a popsiját, mert így lesz tiszta. 

Hogyan mondJuk el a gyereknek? Kell-e sulykolni?

Sulykolni semmiképp nem kell. A legjobb, ha a mindennapok természetes részévé válik, mint ahogy az is, hogy sapkát veszünk a hidegben, vagy hogy megmossuk a fogunkat lefekvés előtt. Ezzel együtt sosem késő bevezetni a bugyiszabályt, és ez történhet játékosan, mesésen, de egy komolyabb beszélgetés formájában is. A „hogyan” a gyerek és a felnőtt igényein, komfortján múlik. Vannak gyerekek, akiknél jobban beválik a játék, és vannak, akik szívesebben beszélgetnek róla. A hangsúly inkább azon van, hogy a bugyiszabály épüljön be a közös tudásba, és tartsuk is be.

Hogyan kérdezzünk rá, hogy érte-e atrocitás?

A bugyiszabály egyik fontos előzménye, hogy a gyereknek legyenek szavai a testrészeire, a nemi szervekre – a „micsoda”, „középső”, „izé” nem elég. Hiszen ha nincsenek szavai a teste különböző pontjaira, nem tud róluk beszélni, és azt sem tudja megosztani, ha valaki hozzá akart érni. Emiatt kevésbé azon van a hangsúly, hogy mi a jó kérdés, inkább magán a folyamaton. A szexuális nevelés születéskor kezdődik, és az egyik legfontosabb része, hogy olyan légkörben neveljük a gyerekünket, amelyben mer kérdezni, őszintének lenni, és közös beszélgetéssel, együtt gondolkodással kaphat választ a legfurcsább, legkínosabb kérdéseire is, az életkorának és fejlettségi szintjének megfelelően. Ha a gyerekünknek megvannak a megfelelő szavai; ha ismeri testének határait és azt, hogy ő rendelkezik róluk; ha tudja, hogy az engedélye nélkül nem érhetnek hozzá; valamint egy olyan bizalmi és támogató légkör veszi őt körül otthon, ahol lehet rossz dolgokat is megosztani – akkor eleget tettünk ahhoz, hogy egy határátlépést is merjen jelezni nekünk. 

Cikkünk folytatását az aktuális számunkban találod. Keresd az újságárusoknál!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
28 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

5
Szólj hozzá!

avatar
1 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagdiLaciZubor 'IgenAnya' RozáliaPeti Recent comment authors
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Peti
Vendég
Peti

Nem vagytok normalisak….

Zubor 'IgenAnya' Rozália
Admin

Kedves Peti, miért gondolod ezt?

Laci
Vendég
Laci

Szerintem se !

Zubor 'IgenAnya' Rozália
Admin

Akkor a kérdés önnek is szól, kedves Laci! Miért gondolják ezt?

Magdi
Vendég
Magdi

Ez egy nagyon jo szsbaly es nevelesi otlet.5 gyerekes snyika

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
2
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek