Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
videójáték
Fotó: Getty Images
2019.06.25

A fiúk védtelenebbek a videojáték-függőséggel szemben, mint a lányok

A fiúk agyi jutalmazó rendszerét a videojáték jobban stimulálja, mint a lányokét, bizonyították a Stanford tudósai.

A fiúk állandóan csak a Minecraftról beszélnek az oviban, már fogócskázni sem lehet velük” – panaszkodtak egész évben a lányaim. A Minecraft-mánia miatt külön szülői értekezletet hívtak össze nálunk az óvónők. Kiderült: a 6 éves fiúk, amikor a szülők nem engedik, hogy konzolon minecraftozzanak, akkor ők YouTube-on nézik más játékosok korábbi játékmeneteit. A lányos szülők csak kerekítették a szemüket a szülőin.

Miért szippantják be jobban a fiúkat ezek a játékok, mint a lányokat? 2008-ban az amerikai Stanford Egyetem egy kutatócsoportja választ talált erre a kérdésre. MRI-vel vizsgálták fiatal nők és férfiak agyát, miközben azok egy erre a célra kifejlesztett videojátékkal játszottak. Azt találták, hogy a férfi játékosok agyában az agyi jutalmazó központ (mezokortikolimbikus központ) sokkal nagyobb aktivitást mutat játék közben, mint a nőknél. Az agyi jutalmazó rendszer többi eleme (a nucleus accumbens, az amygdala, az orbitofrontális kéreg) közötti kapcsolatok is jóval intenzívebbé válnak a férfiaknál a játék hatására.

Azaz a férfiak agya kimutathatóan erőteljesebben reagál a videojáték jelentette ingerekre, mint a nőké. Leegyszerűsítve: a férfiak nagyobb izgalmat és intenzívebb örömöt élnek át, mint a nők – miközben pont ugyanazt a játékot, pont ugyanolyan (!) eredménnyel játsszák.

Miért jelent ez veszélyt a férfiakra – sőt, leginkább a fiúkra? Mert a jutalmazó rendszer, amit a videojátékok náluk különösen intenzíven stimulálnak, épp az a része az agynak, ami a függőség kialakulásáért felelős.

 

A háttérben: a sikerélmény-függés

Mi lehet az a videojátékokban, amire a férfiak érzékenyebben reagálnak, mint a nők? A Stanford-kísérletben szereplő játékban piros pöttyöket kellett egy kattintással eltüntetni, mielőtt azok elértek volna a vonalhoz. Ha sikerült, nőtt a játékos területe, ha nem sikerült, csökkent. A férfiak fokozott agyi aktivitása tehát a nyer/veszt típusú játékok esetében jelentkezik bizonyítottan, ahol a sikerélmény konkrét, objektíven megítélhető teljesítményhez kötött és azonnali. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak agya évmilliók alatt a vadászat, a harc sikerorientált tevékenységeihez szokott hozzá.

Egy másik 2008-ban végzett kutatás alapján felmerül, hogy ha a Stanford kutatói éppen Simset játszattak volna a résztvevőkkel, talán nem lesz ennyire kiugró a különbség. A lányok ez utóbbi kutatás szerint ugyanis kevésbé obszesszíven játszanak, mint a fiúk, de ha már játszanak, akkor is más típusú játékokat részesítenek előnyben: a kreatív típusúak vonzzák őket.

A videojátékok zöme azonban abba a típusba tartozik, amelyikért a fiúk lelkesednek: akció- vagy stratégiai játékok. Ezért lehet az, hogy míg a kamasz fiúk 10%-a videójáték-függő, a lányoknál ez a szám kevesebb mint 1%. (Ami viszont a lányok számára jelent csapdát, az a közösségi média, hívják fel a figyelmet a pszichológusok.)

A videojáték-függés áthuzalozza az agyat

Egy 2015-ös kutatás érdekes dologra hívta fel a figyelmet. Közel 200 videojáték-függő kamasz fiú agyát vizsgálták meg. Azt találták, hogy bizonyos agyi hálózataik sokkal jobban ki vannak épülve, mint az más hasonló korú gyereknél látható (hiperkonnektivitás). Ez az áthuzalozódás – ne felejtsük el, hogy az agy 25 éves korig fejlődik! – egyrészről gyorsabb reagálóképességet jelent. Ám a dorzolaterális prefrontális kéreg és a temporoparietális átmenetnek nevezett terület (a halánték- és a homloklebeny közötti rész) közötti megerősödött kapcsolatok komoly impulzuskontroll-problémákat hoznak magukkal.

A WHO 2018-ban hivatalosan is betegséggé nyilvánította a videojáték-függést.

Megdöbbentő az az eredmény, amire egy másik kutatás jutott: videojáték-függő nők és férfiak agyát vizsgálva azt látták, az impulzuskontrollért felelős területek csupán a férfiaknál térnek el az átlagostól.

Mi a gyógymód?

Dél-Koreában, ahol a világon a legnagyobb a videojáték-függő kamaszok aránya (10-ből 1 függő), államilag tiltották be, hogy a 16 év alattiak éjfél és hajnali 6 között hozzáférjenek az online játékokhoz. Az ország jelentős összegeket költ rehabilitációs központokra.

Higucsi Szuszumu, a videojáték-függőség egyik japán szakértője szerint a videojátékok rosszabbak, mint az alkohol vagy a drogok. Mindegyik felborítja az agy kémiáját, de az alkoholt és a drogot teljesen ki lehet iktatni az ember életéből. Az internetet soha. Ő azt ajánlja a szülőknek, ne kobozzák el a konzolokat a gyerekektől, ne kapcsolják ki a wifit. Vagy eleve nem kell megvenni az Xboxot, vagy ha már a gyerek elvesztette az egyensúlyt az életében, akkor más jellegű, életszagú programokkal érdemes inkább elcsalni őt a képernyő elől.

Milyen élmények versenyezhetnek a digitális világgal?

Az adrenalinéhséget és az újdonságvágyat is meg lehet lovagolni! Pár tipp a nyárra ennek szellemében:

  • utazás, új városok megismerése
  • vidámpark
  • kalandpálya
  • túrázás
  • sátrazás/kempingezés
  • közös családi evezőstúra/bringatúra

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
igaz történet

„Ma már elfogadom, hogy ez a kis készülék a történetünk, az életünk része” – Kinga és Benett igaz története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek