Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
gyerekbarátságok
2019.11.18

A gyerekbarátságok 4+1 nagy mérföldköve

Robert Selman amerikai pszichológus, a gyermekkori szociális fejlődés szakértője, egy ötfokozatú keretrendszert állított össze, amely alapján jobban megérthetjük a gyerekbarátság fejlődéslélektanát.

A különböző gyerekkorosztályok egészen másképp élik meg a baráti viszonyt. Az a tény, hogy egyre inkább képesek lesznek a sajátjuk mellett mások szempontjait is átlátni és elfogadni, egyre nagyobb mélységekkel gazdagítja kapcsolódásaikat.  Az életkorok között az egyes szakaszokban akadnak átfedések, aminek az az oka, hogy a gyermekek nem egyformán érnek, habitusuk, otthonról hozott mintáik, környezetük erősen hatással van a kapcsolódásaik minőségére.

Már egy hat hónapos gyereket is felvillanyoz, ha meglát egy vele egykorú társat. Mosolyog, gügyög, felhívja magára a másik baba figyelmét. Akár azzal is próbálkozhat, hogy közelebb másszon hozzá, általában azonban felfedezendő játékszerként tekint rá.

Ideiglenes játszótársak / „Én így akarom”  szakasz

Hozzávetőleges életkor: 3–6 éves

A gyerekek ebben a szakaszban alkalom szülte társakkal jönnek össze, a barátság pedig a közös játékról szól. Választásuk során az az elsődleges szempont, ki tartózkodik a közelükben adott pillanatban, illetve szeretne-e a másik ugyanazzal a dologgal foglalkozni, mint ők. Ezen a szinten a gyerekek csak erősen korlátozott mértékben képesek mások szempontjaival azonosulni. Azt hiszik, hogy mindenki hozzájuk hasonlóan gondolkodik, ezért rendszerint felzaklatja őket, amikor kiderül, hogy valamelyik játszótárs véleménye eltér a sajátjuktól. Az „én így akarom” szakaszban a gyerekek egyes társaikat egyértelműen jobban kedvelik a többieknél, a lojalitás azonban nem erősségük. Egy hároméves például minden további nélkül kijelenti: „Ma nem vagy a barátom!”, és ehhez csupán annyi kell, hogy másik valamiben ne értsen egyet vele.

Habár napról napra vagy akár pillanatról pillanatra változhat, mennyire ragaszkodnak egy-egy társukhoz, az óvodáskorú gyerekek az idő előrehaladtával mégis mutatnak bizonyos következetességet a barátkozás terén. Selman arra jutott, hogy azoknak az óvodásoknak, akik egymást a barátjuknak mondták, hatvan százaléka még fél év elteltével is jóban volt egymással.

Egyoldalú támogatás / „Mi a hasznom nekem ebből?” szakasz

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek