Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
spórolás
Fotó: Getty Images
2019.11.08

Nevezd el a gyerekről a számlát, jutalmazd meg magad, és további 6 tipp a takarékoskodáshoz

Bár legutóbbi cikkemben jól elvettem mindenki kedvét a lakásvásárlástól, ettől függetlenül úgy gondolom, takarékoskodni lehet és kell is. Churchill azt mondta, hogy ha kevés a pénzed, a bevételt növeld, ne a kiadást csökkentsd. Ez is jó módszer, de most inkább a kiadások és a felesleges költések visszavágásához kapsz néhány tippet.

Spórolni nehéz, viszont nagyon könnyű 2 perc alatt venni napelemes medveszart, műfűbetétes flipflopot vagy Trumpfejes vécékefét. Na de biztos, hogy ez a legjobb módja elkölteni a pénzt? Az világos, hogy szeretnél szülőként egy kis önállóságot, szabadságot, ezért költesz kisebb-nagyobb dolgokra és marhaságokra, de mit tanul ebből a gyerek? Az alábbi tippek segítenek rendezni a pénzügyieket, bár milliomos egyiktől se leszel, viszont visszaadhatják a kontrollt a pénzügyeitek felett, amire akkor is szükség van, ha éppenséggel milliomosok vagytok.

1. Várj!

Gyakran veszünk olyasmit, amire később semmi szükségünk. Többnyire azért bánjuk meg az impulzusvásárlást, mert nem érlelődött ki a gondolat eléggé, mielőtt tett lett belőle. A megoldás egyszerű: várj! Ha ráér, akkor egy-két hét múlva gondold át újra, hogy vajon valóban kell-e egy új vasaló, miközben a régi is tökéletesen működik. Ha később is jó ötletnek tűnik (és megengedheted magadnak), akkor vedd meg! Nem kell mindent rögtön megvenni, csak azért, mert lehet! [Ehhez hasonlóan ugyanúgy igaz a beszélgetés közbeni wikipédiázásra: lehet, hogy szóba kerül, hogy Kim Dzsong-ilnek vajon mennyi titulusa volt (56), de ne nézzétek meg rögtön; ha másnap is fontos, küldd át e-mailben, de ne törjétek szét a beszélgetést guglizással].

2. Nevezz el egy számlát a gyerekről!

Melyik számlára tennél szívesebben pénzt? Egy olyanra, ami egyszerűen a nevedet viseli, vagy egy lelketlen azonosítót, vagy egy olyat, ami azonnal emlékeztet, hogy kinek szánod? Kis Pisti Vészpénz. Tartalék Tominak Tőlünk. Pénzeső Szerelmünk Gyümölcse-Erzsinek. Sokkal nehezebben veszel belőle tévét a karácsonyi rohamban, ha ránézésre is a gyereknek szánt összeget dézsmálod. Jusson eszedbe, hogy a srácokat a legjobb tanárokhoz akarod járatni, normálisan öltöztetni, megmutatni nekik a világot, és nem azt, hogy milyen rosszul választasz túlméretes műszaki cikket a kis nappalihoz.

3. Fizess kápéban!

Ez talán nem tűnik haladó gondolatnak, de ha tapintható, számolható formában költöd a pénzt, jobban érezni fogod a súlyát. Kutatások szerint a készpénzes fizetés apró fizikai fájdalmat okoz a testnek.

4. Ne legyen hitelkártyád!

Ha van pénzed, azért, ha nincs azért. Ha van pénzed, tartalékolj a hirtelen kiadásokra. Ha nincs, ne tarts fent egy kártyát, ami emészti a pénzt, mert úgyis meg fogsz csúszni a visszafizetéssel, és ilyenkor nem csak a hiányzó rész után fizetsz kamatot, hanem a teljes keretösszeg után. A hitelkártya-tulajdonosok tizede használja megfelelően a kártyát, a többiek csúsznak. Ennek a költsége mindig több, mint amennyit gondolsz. Soknak gondolod? Annál is több.

5. Jutalmazd meg magad néha!

Minek gürizni, számolni a fillért, ha nincs jutalom? Az anyagi biztonság, a kiszámíthatóság, a tele kamra nem mindenki számára jelent jutalmat. Néha meg kell lepned magad, hogy érezd, van értelme a takarékoskodásnak, még inkább az ésszerű költéseknek. A kisebb-nagyobb jutalmak segítenek, hogy a gyűjtés-takarékoskodás egy pozitív folyamat legyen, amelyért könnyebb áldozatot hozni. Annyi maradt a hó végén, mint amennyit terveztetek? Megálltad extra költések nélkül a nagybevásárlást? Mehet a jutalom, és könnyebb lesz folytatni a munkát! És ha igazán okos és tudatos akarsz lenni, jutalmazd magad okosan, jó időben, például a JOY-Napok alatt, amikor mindezt kedvezményesen teheted meg.

6. Ne éhesen menj vásárolni!

És ne éhesen szörfözz az árukeresőn! A testi és szellemi igények hasonló érzést váltanak ki, ezért eszünk süteményt, ha szar a munkánk, és ezért veszünk felesleges holmikat, amikor kiborít a gyerek. De ha tudod, hogy így működsz, máris könnyebb a helyzet, fel tudsz készülni rá. Eszel pár falatot indulás előtt, és ha nem üres a gyomor, az agyad sem lesz annyira mohó.

7. Utalj többet!

Ha 8500 a havi telefonszámla, egész évben 9500-at utalj, és decemberben annyi túlfizetésed lesz, hogy a karácsonyi készülődésben nem kell azzal is koptatod az egyébként is szűkös költségvetést. Nem a legjobb befektetés telekommunikációs cégeknél pihentetni a pénzed, de ha ezzel megspórolsz egyhavi számlát, akkor talán belefér az a néhány forint, amit azon buksz, hogy nem állampapírban kamatoztatod a pénzed.

8. Váltsd ki a hiteled

Érdemes megnézni, hogy van-e jobb hitel annál, amit most fizettek. Ez szinte bármilyen méretű-összegű hitelre igaz, jelenleg nagyon olcsón lehet pénzhez jutni, és bár még így is fizetni kell érte, kevesebbet, mint öt-tíz éve. Néha már a bankok a saját maguk által adott hitelt is kiváltják, és ezzel havonta sokezer forintot takaríthatsz meg, a teljes futamidő alatt pedig milliókat is.

9. Vezess táblázatot!

Ez egy bonyolult és fájdalmas folyamat, ezért ne reméld, hogy minden tökéletesen látszik belőle az első 3 hónapban. De ha olyan táblázatot használsz, ami kézre esik, egyértelmű és a szemlélete passzol a tiédhez, akkor nagyon jó szolgálatot fog tenni. Először is, ha utálod, hogy kifolyik a pénz a kezetek közül, akkor lesz egy rendszer, ami megmutatja, hova folyt el. Másrészt tudtok tervezni a beérkező pénzek és várható kiadások felvezetésével. Tegyetek el minden nyugtát, a legkisebbet is, és ebédidő végén írjátok be a felhőben tárolt fájlba (utána ki lehet dobni, de ne a szelektívbe, a hőpapír a vegyesbe való). Hamarosan látszódni fog, mennyit költ a család étkezésre, dm-re/rossmanra, gyógyszerekre, és mennyi az, ami még így is elfolyik. Néhány naponta ellenőrizzétek, annyi pénzetek van-e, mint amennyit a táblázat mutat. Két héttel később nagyon nehéz utolérni egy nagyobb hiányt. Ha működik a töltögetés, néhány hónap után világosan látjátok majd az anyagi helyzeteteket. Ez minden tervezés és okos költés alapja.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek