Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
együtt alvás
Fotó: Getty Images
2020.02.26

A hitvesi ágyban semmi keresnivalója a gyerekemnek! De azt tudja, hogy bármikor számíthat rám, azonnal ott vagyok!

Az együtt alvás, külön alvás állandó vitatéma a szülők körében és még a szakembereket is megosztja. Sokan úgy gondolják, a kötődést erősíti, ha minél tovább egy ágyban alszanak a gyerekkel, mások szerint ez egészségtelen és a szülők közötti intimitás halálát okozza. Édesanyákat kérdeztünk, náluk mi a bevett szokás és mit gondolnak a közös alvásról.

Egy kutatás szerint a családok 85%-ában a 6 év alatti kisgyerek átmenetileg vagy rendszeresen együtt alszik a szülőkkel. Amikor a baba megszületik, az édesanyának is kényelmesebb, ha a kicsi ott van mellette, hiszen igény szerint meg tudja szoptatni és a visszaalvás is könnyebben megy. Aztán előfordul, hogy a gyerek egyszerűen ott ragad a szülői ágyban.

Persze vannak olyan szülők is, akik mereven elzárkóznak még a gondolattól is, hogy egy harmadik beférkőzzön a hitvesi ágyba, még ha a saját gyerekről is van szó. Aztán ahogy jönnek a fogacskák, a betegségek és a kicsihez húsz percenként kell kelni – és átrohangálni a gyerekszobába-, úgy hagy alább az elszántság, míg végül a csemete állandó bérletet kap a családi ágyba.

Teljesen természetes igény a kicsik részéről, hogy a szülői ágyba vágynak, hiszen számukra a szülő közelsége megnyugtató, velük érzik magukat igazán biztonságban.

Ráadásul ennek van egy olyan pozitív hozadéka is, hogy látva a szülői példát arra, hogyan kell aludni, az alváshoz kellemes élményeik kötődnek majd és így nagy valószínűséggel később is jobb alvók lesznek.

Ahogy a gyerekek agya, gondolkodása és idegrendszere fejlődik és megjelennek a fantáziák, álmok és rémálmok– nagyjából másfél-két éves korban-, elkezdenek félni. A sötétben fenyegető ellenséggé válhat egy bútor, egy lámpa, de még a kedvenc baba is és csak a szülő oldhatja fel ezt a félelmet. Éppen ezért jó, ha anya karnyújtásnyira fekszik, és bármikor oda lehet bújni hozzá.

„A párommal egyöntetűen különalvás pártiak voltunk. Mindkettőnknek ez volt a minta az életében, a mi szüleink is külön szobában aludtak. Amikor megszületett Bence, nem is volt semmi gond, igazi mintababa volt, aki három hónaposan már szinte átaludta az éjszakát. Aztán jött a fogzási időszak és olyan szakaszossá vált az alvása, hogy úgy gondoltuk, a nehéz napokra áthozzuk hozzánk, a szülői ágyba. Ez a módszer be is vált, ha fel is ébredt éjszaka, megszoptattam és pár perc alatt vissza is aludt.

Aztán amikor már hetek óta ott töltötte az éjszakákat nálunk, a férjem jelezte, hogy ez így nem igazán lesz jó, hiszen megbeszéltük, hogy mi nem ezt az utat követjük.

Bevallom, az első külön töltött éjjelek engem jobban megviseltek, mint Bencét, aki pár nap alatt újra megszokta a külön alvást, de igazat adtam a páromnak. Imádjuk a fiunkat, és rengeteget foglalkozunk vele, szeretgetjük, ölelgetjük, de az intimitás nekünk, mint férjnek és feleségnek jár, hiszen szeretjük egymást és ez is fontos. Bence most három éves és számára az a természetes, hogy anyáék külön szobában alszanak, de ha bármi baja van, azonnal rohanunk hozzá.”- mondja Betti.

Arra, hogy jó-e, ha a gyerek velünk alszik, egyszerűen nincs általános recept. Hiába indulunk úgy neki a szülőségnek, hogy mi biztosan nem fogunk együtt aludni a csemeténkkel, lehet, hogy ez az elképzelés nem fog működni. A rugalmatlan hozzáállás biztosan nem segít, ha a kisbabánk hasfájós, érzékenyebb az átlagosnál vagy egyszerűen csak testközelségre vágyik. Még ha nem is vesszük a szülői ágyba végleg, érdemes megfontolni, hogy amíg nagyon pici, mégis engedünk az elveinkből. Lehet, hogy pont ettől áll helyre az egyensúly és a nyugalom.

 „A mi zajos, nagy családunkban fel sem merült annak a gondolata, hogy a kicsik külön aludjanak, ezért hogy mindenki elférjen, csináltattunk egy hatalmas ágyat. Egyáltalán nem féltünk attól, hogy elkényeztetjük a gyerekeket vagy, hogy emiatt kihűlne a házasságunk.

Élveztük az együttlétet és arra gondoltunk, hogy úgyis csak pár év, hiszen ha kamaszok lesznek, úgysem akarnak majd velünk aludni. És így is lett.

Ahogy nőttek a gyerekek, úgy tűntek el a szülői ágyból és zárkóztak saját szobáikba. Most kettesben vagyunk a párommal a nagy ágyban és hiányzik a nyüzsgés, ugyanakkor élvezzük, hogy ismét van időnk egymásra.”- meséli Edina.

Nem mindenkinél alakul azonban ilyen szerencsésen a történet. Sokaknál ugyanis az intimitás hiánya miatt érzelmileg kiüresedik a kapcsolat. Ugyanakkor a szakértők szerint, ha egy házasság tönkremegy, nem írható csupán a gyerekkel való együttalvás rovására.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
31 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek