Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
másnaposság
Fotó: Getty Images
2019.10.25

A másnapos szülő – túlélő kalauz, nem csak apáknak

Apa egy elpusztíthatatlan hős. Ha sír, akkor csak azért, hogy a gyerek érzelmileg tájékozott legyen, és az is fontos, hogy tudja, apa is szokott hibázni, de ilyenkor átgondolja az eseményeket, és vállalja a felelősséget. Viszont ha másnaposan kell vigyázni a gyerekekre, egyszerűen csak megpróbál túlélni, legyen annak bármilyen nagy is az ára.

Ha már nem emlékszel:

Régen egy erősebb buli után otthon még ettél egy kis chipset és megbontottál egy üveg italt. Bekapcsoltad a tévét, és az üvöltő zenére elaludtál. Másnap 11-kor keltél, lényegében új emberként: kis remegés, ami az első pohár víz után elmúlik, majd némi gyorskaja, délután pedig 3 rész a kedvenc sorozatodból. Este 7 körül már készen is állnál a következő bulira.

Vissza napjainkra

A fejed zúg, a torkod ropog, a szád szélén kicsapódott az ital. Kicsivel múlt fél 7. Talán, mert nem tudod, mi történik. A távolból gyerekhangot hallasz. Várj, ez nem is annyira távoli, hanem a te gyerekeid azok, akik kakaót követelnek a hátadon ugrálva. Lélektelen tekintettel nézel körbe, segítséget vársz: először arról, ki vagy, és milyen évet írunk, illetve az első sokk múltával keresed életet párját, hogy mentsen meg.

És akkor bevillan a beszélgetés, ami úgy zárult: oké, menj egy sörre, de reggel te vagy a srácokkal, mert 7-re be kell érnem, ahogy megbeszéltük. Te hazudtál egy kövér okét, felkaptad a lakáskulcsot, és annyi tequilát ittál, mint az elmúlt 10 évben összesen (ez összesen ötöt jelent, de öreg vagy, fogadd el: ennyi is kikészít). Kitotyogsz a telefonért, majd találsz egy fél gyrost a kabátzsebben. Oké, a keretek adottak, most mi jön?

Ennél lehet vidámabb a másnap, főleg, ha előre készülsz. Először is érdemes szerezni egy felnőttet, akire rá tudod bízni a gyerekeidet, amíg gyorstöltőre teszed magad, és 3 óra mozdulatlan alvást követően sokkal többet tudsz tenni a családodért. Az este megkezdése előtt alkudozz, vesztegess, fenyegess régi titkokkal, de szerezz valakit, mert ha nem, hosszú nap vár rád.

Ha mégis egyedül kell végrehajtani a küldetést, szerezz néhány tuti játékot: újságok, amelyhez szirszarokat csomagoltak, 1000 darabos csillogós matricakészlet, és néhány zacskó olyan étel és édesség, amelyet csak vészhelyzet esetén szoktatok a gyerekeknek adni. Ez ugyanis vészhelyzet, és minél hamarabb fogadod ezt el, annál kisebb károkat okoz a nap bármelyikőtök életében. A lényeg, hogy vedd rá őket az együttműködésre.

Minden szükséges eszköz legyen 100 százalékra töltve: telefon, tablet, kedvenc filmek adathordozója legyen a tv mellett, hogy a jubileumi 243. Jégvarázs is akadálytalanul le tudjon menni. Ugyanez a másik irányból: szabotálj minden játékot, amely hangot ad ki magából, tépd ki a Pitbull zenéit játszó forgós autóból az elemeket, hatástalanítsd a vasgolyós csörgődobozt és a nyolcgombos szinti is kibírja a gyerekek nélkül egy napig a kamrában.

Persze nem csak a tévé nevelheti a gyereket, te is játszhatsz velük, ha enyhül a kín.

Próbáld okosan megoldani a dolgot, például játszatok doktorosat: a gyerek vizsgál, te pedig fekszel. Jöhet egy pohár víz, borogatás Vigyázz, ha elalszol közben, védtelen vagy!

Egy kémtörténet is jó lehet, hiszen a kémek csendben dolgoznak, nagyon csendben, és kerülik a hirtelen mozdulatokat. Készült már néhány szép rajz apáról? Legyen mondjuk egy olyan, ahol a kanapén fekszik! A gyerek focisat játszanak? Oké, de akkor legyél az edző, aki tök menő, és napszemüveget visel. Szuperhősös? Oké, te vagy az áldozat, akit meg kell menteni? Feküdj megkötözve az ágyon. Ha megmentett, akkor legyél a gonosz, akit meg kell kötözni, és megkötözve fekszik az ágyon. És ha elég bátor vagy, mehet a haladó bújócska, amiben százig számolsz, a gyerek elbújik, te pedig nem keresed.

Kimehettek a szabadba, ami leginkább a jól ismert parkot vagy játszóteret jelenti. Ismered a potenciális veszélyeket, így te agonizálva motyoghatsz a tölgyfa tövében, amíg a gyerekek fáradnak. Amit érdemes kerülni: nagy erőbefektetéses sportok, hegyi túra, játszóház. Ha zsúrra kell vinni a gyereket, akkor hatványozottan igaz az első tanács: szerezz valaki mást, mert ez kemény menet lesz. Ha nem sikerült átadni a feladatot, akkor ess túl rajta gyorsan. Kivéve, ha a saját gyereked zsúrja van. Akkor viszont szenvedj, te önsorsrontó barom!

Fejben is tehetsz magadért

Ne gondolj arra, hogy már csak 13 óra a nap végéig, mert összeroppansz. Darabold fel az év leghosszabb napját, oszd be kisebb és kezelhetőbb szakaszokra, így könnyebben telik majd az idő. És ha olyan szerencsés vagy, hogy még van délutáni alvásidő, legyél ott te is, és aludj. Utána egy kóla és némi zsír visszatesz majd a sínekre, hogy megfogadhasd, többször nem iszol ennyit. Pont úgy, ahogy legutóbb is megfogadtad.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek