Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
egészséges életmód
Fotók: Instagram/@zoardandassya

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Miért döntöttetek úgy, hogy nem adtok egyáltalán semmi olyat a gyerekeiteknek, amiben finomított cukor van?

Eredetileg én klinikai pszichológus vagyok, dolgoztam a hadügyminisztérium óvodájában, Angliában és zártosztályon is foglalkoztam tinédzserekkel. A szakdolgozatomat az evészavarok és az asszertivitás témakörében írtam. Szóval sokat foglalkoztam korábban is gyerekekkel és az evés témakörével is. De amikor az embernek saját gyereke lesz és szülőként felmerül egy komolyabb kérdés, vagy egy komolyabb döntés előtt állunk, akkor én is, mint mindenki más, a lehető legalaposabban utána olvasunk a témának (az is talán pluszba segített nekem, hogy 5 különböző országban éltem már, így többféle szokást is láttam már.) Anno mi is ezt tettük a cukorfogyasztással kapcsolatban (is) és mivel nem találtunk olyan megbízható cikket, amely támogatná a finomított cukor fogyasztását, ezért gyakorlatilag számunkra evidens volt, hogy nem szoktatjuk rá a gyermekeinket egyáltalán. Alkalmanként sem kapnak, ugyanis a mérsékelt finomított cukor fogyasztása sem ajánlott. 

Mit adsz helyette nekik, mivel édesíted például a sütiket?

Ez nehéz volt, mivel a gyermekek cukorpótlóval kínálása sem javasolt, sőt… Ezért aztán ennek is alaposan utána jártunk, hogy a későbbiekben mivel tudnánk helyettesíteni a finomított cukrot és végül a juharszirupra esett a választásunk.

Te sem eszel semmi cukrosat?

A finomított cukor egyfajta függőséget is okoz, amit magamon is tapasztalok. Gyermekként kényszeresen rajongtam az édességekért, a szüleim ráadásul büntetésre és jutalmazásra is használták a csokoládét. Szerencsére a kakaóra allergiás lettem úgy 13 évesen, de a mai napig nehezen állok ellen bizonyos péksüteményeknek. 

A gyermekeink pontosan tudják, hogy milyen ártalmai vannak a finomított cukornak és hogy ők ezért nem ehetnek, mint ahogy azt is tudják, hogy én azért eszem néha, mert gyerekként rá lettem szoktatva.

Amúgy az nagyon-nagyon ritkán fordul elő, hogy süteményt eszem előttük. Ez általában olyan ritka esetekben fordul elő, amikor egy kávézóban a kávémhoz, ennék egy sütit ahelyett, hogy cukrot tennék a kávémba. A végeredmény amúgy még rosszabb, mert a sütemények finomított cukrot és rosszfajta zsírokat is tartalmaznak… De ez tényleg nagyon ritkán fordul elő, évente talán háromszor. Alapvetően ezért is nem járok kávézóba, cukrászdába a gyerekekkel. Jellemzően inkább külföldön fordul elő, ilyenkor ők egy szendvicset kapnak.

Mit mondtál nekik, mi a negatív hatása a cukornak? Illetve melyek számodra a legfőbb okok, ami miatt nem adsz nekik?

Hát lássuk: a finomított cukor (és ebbe a barnacukor is beletartozik!!) megemeli az inzulinszintet, ami a szervezetet felhalmozásra buzdítja. Ráadásul mivel mindezt hirtelen teszi, hamarosan újból éhségérzetet kelt. Felel a diabétesz kialakulásáért, szerepe van az elhízásban, B1 vitamint von el a szervezetből a lebontása során, ami ingerültséghez és agresszióhoz vezethet, adrenalintermelést és adrenalintúlpörgést, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz, és még hosszasan sorolhatnám az okokat…

Mennyire nehéz a mindennapokban megoldani, hogy egyáltalán, még csak véletlenül se fogyasszanak bármit, amiben finomított cukor van?

Számomra evidens, hogy ha valami ártalmas, attól távol tartom a gyerekeimet. Nem esik nehezemre tudatni velük, hogy bukósisak nélkül nem bicajozhatnak, még akkor sem, ha sokan úgy csinálják, mert ugyebár ez az egyik fő érv, hogy milyen nehéz meggátolni az édességek fogyasztását, mert más gyerektől is ezt látják. De engem nem bizonytalanít el, hogy más mit csinál. Attól, hogy láttam, hogy egyes kisbabáknak mobiltelefon van a kezében, én még nem nyomtam a mobiltelefont az én babáim kezébe.

Fotók: Instagram/@zoardandassya

A legnehezebb az állami óvoda és iskola volt, ugyanis ahhoz, hogy a gyerekek cukormentes ételeket kapjanak, szakorvosi támogatás kell. Ehhez először gyermekorvosi beutalóra van szükség, majd székletvizsgálatra. Az iskolás gyermekünknél ezt követően megkaptuk az igazolásokat, de az óvodáskorúnál nem. Ekkor felhívtuk a céget, amelyik az ebédet hozza a gyerekeknek és elmagyaráztuk a dietetikusnak, hogy miért szeretnénk ezt, valamint hogy mivel nem cukorbeteg gyerekekről van szó, nem cukorpótlós ételeket szeretnénk. Ebben szerencsére nagy volt az egyetértés és végül sikerült elérni, hogy mindkét gyerek cukormentes ételeket ehessen.

Az óvónénik és tanítónénik is figyelnek erre, születésnapokkor, amikor a többi gyerek tortázik, a mi gyerekeink NAKD adalékmentes szeletet kapnak. Szeptemberben bevittem mindkét gyereknek ilyen szeleteket és a pedagógusok szólnak, amikor már fogyóban vannak. Ezeket Budapesten, egy bioboltban veszem, a Múzeum körúton. Főleg datolya és kesudió van bennük. Hozzáteszem, hogy a nagyobbik gyerekünk még ezektől is felpörög, de azt már tényleg nem tudom befolyásolni, hogy hány születésnapot ünnepelnek, az iskolában, azt pedig nem szeretném, hogy ilyenkor ők egyáltalán ne ehessenek semmit.

És mi a helyzet egy bevásárláskor? Amikor még a kasszánál is csábítja a gyerekeket a sok-sok gumicukor, csokoládészelet, nápolyi…

Ők ilyenkor egészen más dolgok iránt érdeklődnek és nem foglalkoznak a cukros termékekkel, mint ahogy az alkoholos italokat és mondjuk a kávékat sem nézegetik. Tudják, hogy az nem az ő világuk, nem nekik való és ha esetleg bármit megkívánnak, azt megsütjük, otthon, juharsziruppal. Csokoládéban van egyébként mézes verzió (Palotai csokoládé) és azt szoktuk venni. Illetve lehet kapni, ha jól emlékszem 85 %-os csokoládét ia, édesítés nélkül. Abból a férjem pudingot csinál, tejjel, vajjal és juharsziruppal. Fagylaltot is otthon csinálunk, például lefagyasztott banánhoz lehet mindenfélét hozzáadni és összeturmixolni. Egyébként a banánt és az almát is lehet helyettesítőként használni.

És ha valaki mondjuk nem tudja és véletlenül csokit ad nekik, vagy csokival ajándékozza meg?

Aki nem tud róla és csokit hoz, nem okoz problémát: elrakjuk és hajléktalanok kapják. A rokonok betartják a kérésünket, akik nem, azokkal baj van, de komolyan. Ha szeretsz valakit, akkor miért ne lennél képes megérteni, hogy annak a személynek mi a fontos?!

Volt emiatt komolyabb problémátok, vitátok esetleg valakivel?

Igen, volt sajnos, aki ebből állandó problémát és vitát generált. A gyerekeknek viszont nem jó a feszültség és az állandó vita. Ha a szülőknél egyetértés van az nagyon megnyugtató a lelküknek, de az is fontos, hogy mások, akik szeretnek minket, ne akarjanak bojkottálni, pusztán egóból. Mert miért fáj másnak a mi másságunk?! Elmondom miért: az emberek ezt egóra veszik. Csak egy valakinek lehet igaza, és aki nem ért egyet az ő igazával, az hülye. Olyan nem lehet, hogy mindkét fél jól csinálja. Vagy ők a hülyék vagy mi. Engem nem érdekel, hogy más mit csinál, de volt például, aki egyfolytában azt hajtogatta, hogy mi vagyunk az őrültek, mert mi másképpen csináljuk a dolgokat, mint ahogy ő csinálta, anno. És ez szomorú szerintem. Fogadjuk el és tartsuk tiszteletben, ha valaki máshogy csinálja, ha valakinek máshogy jó. És nekünk, és ami a legfontosabb: a gyerekeinknek ez a legjobb!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
89 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek