Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

A szoptatás már szinte misztikus témának számít a kismamák között. A legtöbb anyukát félelemmel és szorongással tölti el, hogy vajon lesz-e elég teje, egyáltalán tudja-e majd szoptatni kisbabáját. Rózsa Ibolya, a La Leche Liga Magyarország alelnöke, IBCLC laktációs tanácsadó eloszlatja a kételyeket és válaszol a leggyakoribb, szoptatással kapcsolatos kérdésekre.

Elolvasom
rendmánia
Fotó: GettyImages
2020.03.01

A rendmániás gyerekkel ajánlott mielőbb szakemberhez fordulni

Van rendetlen gyerek, aki szélviharként vonul végig a lakáson és rumlit hagy maga után. Van rendszerető gyerek, aki szívesen elpakolja maga után a játékokat, és még a ruháját is összehajtja, ha megkérik. És van a rendmániás, akivel időben szakemberhez kell fordulni.

A philadelphiai gyermekkórház és a University of Pennsyl­vania orvosi fakultásának kutatói ugyanis kényszerszindrómával (OCS) diagnosztizált kamaszokat vizsgáltak, és

kiderült, hogy egyötödüknek vannak visszatérő sötét gondolatai arról, hogy kárt tesznek másokban vagy magukban, erőszakos képek és gondolatok gyötrik őket.

A diagnózis nehéz, mert a gyerekek természettől fogva vonzódnak a repetitív, rituális cselekvésekhez, ami szükséges a normális fejlődésükhöz, azonban ez a kamaszkorra megszűnik. Ha tizenéves korban is fennáll vagy fokozódik a kényszeresség, az intő jel lehet a későbbi pszichés zavarok kialakulására.

Az OCS enyhébb tünetei felnőttkorra kényszerbetegséggé (OCD) válhatnak, amelyet gyakran depresszió kísér és öngyilkossággá is fajulhat. A szerzők szerint ennek tudatában a kényszerszindróma tünetcsoportja intő jel lehet a háziorvos vagy gyermekpszichológus számára, így korai kezeléssel megelőzhető a debilitáló OCD elhatalmasodása.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
2
várandósság

10 dolog, amit szerintem mindenképpen tegyél meg szülés előtt!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek