Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
sakk
Fotó: Getty Images
2020.05.26

A varázslatos gyalog

Folytatódik az Apa magazin sakkiskolája!

Sokan csak népies nevén – parasztként – ismerik a tábla legkevésbé értékes figuráját, amit hivatalosan, a katonai analógia alapján gyalognak nevezünk. Elfoglalva a tábla 2. és 7. sorát, ők jelképezik a gyalogságot, míg az alapsorokon a tisztjeink foglalnak helyet.

Az előző cikkben kitértem arra, milyen sorrendben érdemes bemutatni figuráink lépésmódját, a sakkal ismerkedő gyermekeknek. Bár logikusnak tűnhet ezzel a figurával kezdeni a sakk oktatást, azt javaslom, hogy hagyjuk utoljára a gyalogokat. Ennek oka, hogy a gyalog a legösszetettebb bábu a táblán, s különleges szabályok vonatkoznak rájuk. Mivel gyalogból van a legtöbb a táblán, ezért elhelyezkedésük, szerkezetük alapvetően befolyásolja, meghatározza a sakkjátszma jellegét.

A gyalogok abban különlegesek, hogy másként lépnek, mint ahogy ütnek: előre lépnek, átlósan ütnek. A gyalog egyszerre egy mezőt léphet, kivéve a kezdő pozícióból, ahol egy lépésből két mezőt is haladhat előre. A gyalogok csak egy mezőnyit képesek ütni, azt is csak átlósan előre. Hátrafelé sem mozogni, sem ütni nem tudnak, így az egyetlen olyan figura, amely soha nem térhet vissza eredeti pozíciójába. Ha egy másik bábu pontosan a gyalog előtt helyezkedik el, azt sem kikerülni, sem leütni nem képes.

A gyalogátváltozás:

A gyalogok másik különleges képessége, hogy ha átérnek a tábla túlsó oldalára, vagyis elérik az ellenfél alapsorát, akkor egy tetszőleges bábuvá léphetnek elő(király kivételével), vagyis átváltozhatnak. Az átváltozáshoz nincs szükség leütött bábura, bármilyen figurát választhatunk.

A menet közbeni ütés (en passant):

A legutolsó, gyalogokra vonatkozó szabály az „en passant”. A francia kifejezés jelentése: „menet közben”. Ha egy gyalog az alapállásból első lépésként egyszerre két mezőnyit mozdul és ezzel az ellenfél egy gyalogja mellé érkezik, azaz átugorja azt a mezőt, ahol az leüthetné, akkor lehetőség van „menet közben” is leütni. Ezt azonban csak a közvetlen következő lépésben lehet megtenni, utána már nem.

A gyalogháború:

A gyalogháború (parasztháború) egy közkedvelt bevezető játék, amely tökéletesen alkalmas a gyaloglépés elsajátítására és hogy megismerkedjünk az alapvető gyalogszerkezetekkel, stratégiákkal.

A 8-8 gyalog alapállásból indul, a játékosok felváltva lépnek.

Több változata is ismert, ezek közül kettőt emelnék ki:

Az első variációban az győz, akinek egy gyalogosa előbb beér az ellenfél alapsorára, vagy az ellenfél nem tud már szabályosat lépni, ha lépésre következik.

A második variációban a játék addig tart amíg mindkét játékosnak van szabályos lépése, a játék végén a legtöbb gyalogot leütő játékos kerül ki győztesként, átváltoztatás nincs.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
apák napja

Mit kívánnak a magyar apák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek