Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

ti írtátok

„Értem, hogy kismama, de akkor is csak térítés ellenében használhatja a WC-t!” – Ezért legyen minimum 200 forint mindig nálatok!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat

8 hónapos várandósként még olyan nagy családi sztorijaim nincsenek – bár ez idővel biztosan fog változni. Van viszont kismamás sztorim, ami a minap történt meg velem, és úgy gondoltam, muszáj megosztanom másokkal is, hogy egyrészt hátha változik valami ezen a téren is, másrészt hátha más megússza az enyémhez hasonló, hát... nevezzük kínos helyzeteket.

Elolvasom
fejlődés
Fotó: Unsplash/Caleb Woods
2019.06.01

A videó visszajátszás rontja a gyerek memóriáját

Ó, milyen cuki a Hanna, ahogy táncol, gyorsan fel is veszed, aztán odahívod és lejátszod neki. Ooops, csak van itt pár friss kutatási eredmény, ami miatt lehet, hogy mégsem jó ez a gyereknek.

Az első lépések, az első szavak, az első kör a biciklivel – mind, mind olyan események egy gyerek életében, amit az anyukája vagy az apukája ma már rögzít is. Nem tudunk és sokszor nem is akarunk ellenállni annak, hogy előkapjuk a telefont és indítsuk a felvételt, ami bekerül a digitális családi naplóba, hogy aztán tovább küldjük a nagyinak. Sokan a közösségi felületeken is megosztják kicsi kincsük fordulópontjait. Csodálatos dolog ez, nem igaz? Egy friss kutatás szerint nem mindenkinek, a gyerekeknek például kifejezetten nem az.

Az instant playback rombol

Daniel Schlacte, a Harvard Egyetem pszichológia professzora szerint ha egy élményt, eseményt röviddel azután játszunk vissza, hogy megtörtént, az megváltoztathatja a gyerek eredeti emlékét. Állításával több szakértő is egyetért, természetesen többen is arra hivatkoznak, hogy a 80-as, de még a 90-es években felcseperedő generáció is számtalan emléket őriz, csakúgy simán a fejében. “A balett próbáimról, az iskolai előadásaimról, vagy a szülinapi reggelekről nem készültek felvételek. A nyaralás utáni fotókra is várni kellett, amíg előhívták őket, tehát úgy nőttem fel, hogy legalább egy héttel az élmény után láttam a róla készült képeket. De ami a legfontosabb: a gyerekkori emlékeim csak az enyémek” – mondja Julia Cho, amerikai tévés forgatókönyvíró.

Akkor most töröljük a videókat?

Ennek ellenére a szülők többsége várhatóan már nem fog leállni a videózással, tehát a gyerekek így nőnek fel, hozzászoknak a szelfizéshez is. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy akkor most a gyerekeink a sok szelfi és videó miatt már csak magukkal lesznek elfoglalva? A válasz szerencsére nem. “A gyerekek természetüknél fogva önzők. A szülő dolga, hogy megtanítsa nekik, hogyan legyenek nyitottak és támogatók másokkal, egyszóval hogyan legyenek jobb emberek” – mondta Julie Falbaum, vezető szociális munkás a Metroparentnek.

A 2010 és 2020 között született, illetve születendő alfa generáció tagjai nagy százalékban már nem tudják elképzelni a világot kütyük, internet és képernyők nélkül. Őket azonban azok az Y-generációsok nevelik, akik gyerekként a fél napjukat a szabadban töltötték, fára másztak, patak fölött ugráltak, ugróiskoláztak. Pedig ezek azok a mozgások, amelyek a legjobban fejlesztik az idegrendszert, úgyhogy érdemes kimozdulni a gyerekkel. Hogy hogyan, ahhoz ebben a cikkünkben adunk tippeket.

Forrás: metroparent.com

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

ti írtátok

„Értem, hogy kismama, de akkor is csak térítés ellenében használhatja a WC-t!” – Ezért legyen minimum 200 forint mindig nálatok!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat
Top
1
önállóság

Én, egyedül – avagy mikor mit illik már a gyereknek egyedül csinálni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
2
családi titkok

26 évesen szereztem tudomást apám titkos életéről, amikor kiderült, hogy az egész életem tévedésen alapult

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
24 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek