Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
fejlődés
Fotó: Unsplash/Caleb Woods
2019.06.01

A videó visszajátszás rontja a gyerek memóriáját

Ó, milyen cuki a Hanna, ahogy táncol, gyorsan fel is veszed, aztán odahívod és lejátszod neki. Ooops, csak van itt pár friss kutatási eredmény, ami miatt lehet, hogy mégsem jó ez a gyereknek.

Az első lépések, az első szavak, az első kör a biciklivel – mind, mind olyan események egy gyerek életében, amit az anyukája vagy az apukája ma már rögzít is. Nem tudunk és sokszor nem is akarunk ellenállni annak, hogy előkapjuk a telefont és indítsuk a felvételt, ami bekerül a digitális családi naplóba, hogy aztán tovább küldjük a nagyinak. Sokan a közösségi felületeken is megosztják kicsi kincsük fordulópontjait. Csodálatos dolog ez, nem igaz? Egy friss kutatás szerint nem mindenkinek, a gyerekeknek például kifejezetten nem az.

Az instant playback rombol

Daniel Schlacte, a Harvard Egyetem pszichológia professzora szerint ha egy élményt, eseményt röviddel azután játszunk vissza, hogy megtörtént, az megváltoztathatja a gyerek eredeti emlékét. Állításával több szakértő is egyetért, természetesen többen is arra hivatkoznak, hogy a 80-as, de még a 90-es években felcseperedő generáció is számtalan emléket őriz, csakúgy simán a fejében. “A balett próbáimról, az iskolai előadásaimról, vagy a szülinapi reggelekről nem készültek felvételek. A nyaralás utáni fotókra is várni kellett, amíg előhívták őket, tehát úgy nőttem fel, hogy legalább egy héttel az élmény után láttam a róla készült képeket. De ami a legfontosabb: a gyerekkori emlékeim csak az enyémek” – mondja Julia Cho, amerikai tévés forgatókönyvíró.

Akkor most töröljük a videókat?

Ennek ellenére a szülők többsége várhatóan már nem fog leállni a videózással, tehát a gyerekek így nőnek fel, hozzászoknak a szelfizéshez is. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy akkor most a gyerekeink a sok szelfi és videó miatt már csak magukkal lesznek elfoglalva? A válasz szerencsére nem. “A gyerekek természetüknél fogva önzők. A szülő dolga, hogy megtanítsa nekik, hogyan legyenek nyitottak és támogatók másokkal, egyszóval hogyan legyenek jobb emberek” – mondta Julie Falbaum, vezető szociális munkás a Metroparentnek.

A 2010 és 2020 között született, illetve születendő alfa generáció tagjai nagy százalékban már nem tudják elképzelni a világot kütyük, internet és képernyők nélkül. Őket azonban azok az Y-generációsok nevelik, akik gyerekként a fél napjukat a szabadban töltötték, fára másztak, patak fölött ugráltak, ugróiskoláztak. Pedig ezek azok a mozgások, amelyek a legjobban fejlesztik az idegrendszert, úgyhogy érdemes kimozdulni a gyerekkel. Hogy hogyan, ahhoz ebben a cikkünkben adunk tippeket.

Forrás: metroparent.com

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek