Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anya

Hivatalosan is nehezebb otthon lenni a gyerekkel, mint bejárni dolgozni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Ha valaki eddig alábecsülte volna a főállású szülő státuszát, mostantól tutira nem fogja. Egy tavalyi kutatás eredménye szerint ugyanis könnyebb bejárni dolgozni, mint otthon maradni a gyerekkel.

Elolvasom
adj egy ötöst
2020.01.29

“Gyerekkorban a legkönnyebb megváltoztatni a fogyatékossággal kapcsolatos szemléletet” – Interjú Ivády Nórával, az Adj Egy Ötöst! program projektvezetőjével

Az Adj Egy Ötöst! szemléletformáló programra február 28-ig még lehet jelentkezni. Hogy kik nevezhetnek, mivel, milyen pályázatok nyertek az elmúlt években és mit tapasztalnak, milyen hatással van a gyerekekre a program, arról Ivády Nóra, az Adj Egy Ötöst! program projektvezetője mesélt.

Honnan jött a program ötlete?

A program ötlete Spanyolországból származik, ahol Európa legnagyobb megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató szerencsejáték-piaci szereplője, az ONCE 35 éve sikerrel működtet egy hasonló iskolai programot, amely a fogyatékossággal élő személyekkel kapcsolatos, pozitív társadalmi beállítódást támogatja. A Szerencsejáték Zrt. vállalta, hogy meghonosítja ezt a programot Magyarországon. Ez lett a mi Adj Egy Ötöst! programunk, amelynek megvalósítására a Szerencsejáték Zrt. a Salva Vita Alapítványt kérte fel. A szemléletformáló kezdeményezést szakmailag az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) támogatja.

Miért ’Adj Egy Ötöst!’ lett a neve?

Olyan nevet kerestünk, ami fiatalos, mai és vonzó lehet a fiatalok számára, az iskola világához is kapcsolódik, és pozitív kisugárzása van, vidám. Akivel pacsizunk, azzal valamiben közösségben vagyunk, egy csapat vagyunk.

Mivel lehet jelentkezni a pályázatra?

Elsőként regisztrálni kell a program honlapjára: www.adjegyotost.hu, majd feltölteni a programtervet. Ez a terv tartalmazza azt a programot, amelyet az iskolai osztály megvalósítani tervez fogyatékossággal élő gyermekekkel vagy felnőttekkel. Ennek a programtervnek a feltöltési határideje február 28. Magát a programot elég megvalósítani április 30-ig, ez a határideje a pályamű feltöltésének, ami jellemzően egy videós dokumentáció a megvalósított közös eseményről.

Mi az ön számára legemlékezetesebb pályázat, amit meg tudna említeni, ki tudna emelni az elmúlt két évből?

Azok a legemlékezetesebb pályázatok számomra, ahol egyértelműen látszik, hogy megtörténik a szemléletformálás. Ahol a gyerekek csillogó szemekkel mesélik, hogy milyen jó volt együtt átélni a pl. a játékot, a közös főzést fogyatékossággal élő embertársaikkal.

Mi alapján választják ki a nyertes pályázatot?

A pályaműveket egy szakmai zsűri értékeli. A zsűri tagja a Szerencsejáték Zrt., az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Salva Vita Alapítvány és a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának képviselői.

A zsűri az összes programot előzetesen megtekinti. Mivel szinte kivétel nélkül nagyon jó megvalósítások születnek, minden évben nagyon nehéz a zsűri dolga. Szerintünk azok a jó pályázatok, amelyek fogyatékossággal élő személyekkel való többszöri személyes találkozáson alapulnak, a résztvevők lehetőleg közel azonos életkorúak, a program során lehetőség van egymás megismerésére és közös célok elérésére. A programok sokfélék lehetnek, ez a résztvevők fantáziájára van bízva. Lehetnek kézműves foglalkozások, sportesemények, kirándulások, főzések, színházi előadások. Az élmény a fontos, és az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.

A zsűri 12 nyertes csapatot választ ki, akik egyenként 400.000 forint jutalomban részesülnek. A felkészítő tanárokat is díjazzunk, egyenként 50.000 forint könyvvásárlási utalvánnyal. Az elmúlt évek nyertes csapatai ITT érhetők el!

Hogy látja, jellemzően olyanok jelentkeznek, akik akár napi kapcsolatban, vagy rendszeresen érintkeznek fogyatékossággal élőkkel, vagy már olyanok is bátrabban mernek jelentkezni, akiknél ez nem jellemző?

A jelentkező csapatok nagyobb része olyan közegből érkezik, ahol nincs tapasztalat fogyatékossággal élő személyekkel. A tudomány azt mutatja, hogy gyerekkorban a legkönnyebb megváltoztatni a fogyatékossággal kapcsolatos szemléletet, s valóban, a tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyerekek könnyen lebontják a fogyatékossággal szemben felépített falakat, s a kíváncsiság és az ösztönös képesség arra, hogy egyenrangú félként kapcsolódjanak másokhoz, sokkal erősebb náluk, mint a félelem. Hamar születnek barátságok, a barátságokból aztán közös élmények és történetek lesznek, amelyek egy életre meghatározzák a gyerekek hozzáállását a fogyatékossággal élő személyekhez.

Látnak-e változást a pályázatban részt vevő gyerekeknél, illetve úgy egyáltalán a fiatalok körében – elfogadóbbak-e, máshogyan viszonyulnak az ép gyermekek a fogyatékossággal élő társaikhoz, mióta van ez a program?

A program szakmai támogatója az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, amely tudományos módszerekkel méri a gyermekekben bekövetkező szemléletváltozást. A gyermekek két kérőívet töltenek ki a program során, egyet a kezdetekor, egyet pedig a program lezárultakor. A Bárczi több ezer gyermek kérdőíve alapján kimutatta, hogy mérhető a pozitív irányú attitűdváltozás, tehát a program tudományosan is sikeres. Most azt szeretnénk, hogy ennek a sikeres programnak a híre minél több iskolába eljusson és minél több diák megismerkedhessen az Adj Egy Ötöst! programmal.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anya

Hivatalosan is nehezebb otthon lenni a gyerekkel, mint bejárni dolgozni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
Koronavírus

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
2
apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek