Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
ösztönök
Fotó: Getty Images

Aha, szóval ezért hagyják abba a babák a sírást, ha felállunk velük!

Kétgyermekes édesanyaként fogjuk rá, hogy talán már egész sok mindent tudok a gyerekekről. Mondjuk azt például nagyon – ugyanis a héten többször is emlékeztetett rá az 1 éves kislányom - , hogy ha sírnak, akkor eszembe ne jusson, még csak véletlenül se, ülve megvigasztalni őket. Azt azonban nem tudtam, hogy ennek mi az oka. Eddig. Te igen?

Az ok sokkal egyszerűbb és magától értetődőbb, mint azt gondoltam volna. Egy teljesen ösztönös reakcióról van szó a babák részéről, akik azért nyugszanak meg, ha felállunk és elkezdünk sétálgatni, mozogni velük, mert nagyobb biztonságban érzik magukat. Ilyenkor a szülő (illetve aki tartja) rögtön elkezdi ringatni, hintáztatni, mozogni vele, ezt a baba érzékeli, és ezáltal azt is, hogy az illető áll. Így pedig, ha bármi baj történne – mondjuk egy vadállat megtámadná őket – , akkor rögtön el tudnának menekülni, hiszen az őt tartó személy talpon van. Ennek tudatában pedig a baba megnyugszik.

Ez az úgynevezett túlélési ösztön már az idők kezdete óta belénk van kódolva, és bár szerencsére jó pár (ezer) éve nem kell félnünk csecsemőkorunkban – és jobb esetben felnőttként sem – bármilyen vadállat támadásától, az ösztöneink még mindig működnek.

Hogy a tudósok ne csak a levegőbe beszéljenek, természetesen kutatásokat is végeztek, hogy alátámasszák mindezt. Hat hónapnál fiatalabb babákat vizsgáltak, akiket ülő és álló helyzetben is megpróbáltak megnyugtatni. A vizsgálatok során a csecsemők azonnal abbahagyták a sírást, ha szüleik felálltak velük, ráadásul a szívritmusuk is lelassult és sokkal nyugodtabbá váltak pár másodperc után. Míg ha fel sem álltak vagy esetleg újra leültek, a babák vigasztalhatatlanul csak sírtak és sírtak.

Érdekes még egyébként az is, hogy az élővilágban több olyan állat van, akiknél az emberhez hasonlóan működik ez a módszer. Az egerek, az oroszlánok, de például a macskák is, ha csak a óvatosan a szájukba veszik és felemelik nyüszítő csemetéiket, azok máris elhallgatnak. Pláne, ha még sétálni is elkezdenek velük, akkor ugyanis a babákhoz hasonlóan megnyugszanak és lelassul a szívverésük.

A te babád is azonnal megnyugszik, ha felállsz vele és elkezded ringatni?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek