Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
fejlődéslélektan
Fotó: GettyImages
2019.06.04

Ezért hívják “üveg generációnak” az alfa generációt

Alfa, mint az első számú, a vezető, a domináns... Az Y generáció gyermekeinek első csoportja 1-2 éve kezdte az általános iskolát, és előrejelzések szerint minden generáció közül ők lesznek a legtehetősebbek, legjobban képzettek és egyben a technológia iránt leginkább elkötelezettek.

A Mark McCrindle szociológus által megalkotott Alfa generáció kifejezés a 2011 után született gyermekeket jelöli, 2025-ig bezárólag. Számuk hetente világszerte mintegy 2,5 millióval gyarapszik. Szüleiket, az Y generációt félhivatalosan digitális bennszülötteknek nevezzük, az alfák közül pedig sokan már azelőtt hátrahagyják a digitális lábnyomukat, hogy egyáltalán megértenék magát a fogalmat. Vilmos herceg kisfia, György például már saját Instagram-oldallal rendelkezik, amelyet egyelőre a szülei kezelnek. Az Alfa generáció az első olyan csoport, amelynek egész életében jelen van – gyakorlatilag átszövi – a technológia. „Üveg generációnak” is nevezik őket, mert számukra az üveg előlappal ellátott eszközök jelentik a kommunikáció elsődleges eszközét.

Az általános és középiskolában az alfák a strukturált, auditív tanulás helyett a vizuális, gyakorlati módszer irányába mozdulnak el – legalábbis mozdulnának, ha az oktatás képes lenne lekövetni az igényeiket. Problémamegoldási készségeket sajátítanak el és egymástól tanulnak -(P2P learning). Nekik már egyértelműen digitális tantermekre lesz (lenne) szükségük. Magyarországon is léteznek iskolák, amelyek elkezdték bevonni a tanulásba az iPaden létrehozott projekteket, amelyeket a diákok digitálisan oszthatnak meg a tanáraikkal és az osztálytársaikkal. A házi feladattal kapcsolatban felmerülő kérdéseiket szintén digitális úton tehetik fel a tanáraiknak. Az alfák már olyan állásokban fognak dolgozni, amelyek napjainkban még nem is léteznek. Ez a generáció magasan képzett lesz, a tehetős családok egyre többet invesztálnak majd gyermekeik specializált képzésébe. A fiatalok egy része pedig az olcsóbb online képzési formát részesíti majd előnyben és a felsőoktatási rendszeren kívül tanul. Az Alfa generáció úgy nő fel, hogy nem csupán emberekkel, de mesterséges intelligenciával és robotokkal is kommunikál, utasításokra válaszoló és érzelmi intelligenciával felruházott digitális játékokkal játszik. 

Cikkünk folytatását a 2019/02-es Gyereklélek magazinban olvashatjátok!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek