Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
75 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
fegyelmezés
Fotó: Getty Images
2019.11.29

Amikor rajtad a világ szeme, avagy hogyan neveljünk és fegyelmezzünk nyilvános helyen?

Megállíthatatlanul futkorászik körbe-körbe. A boltban, a polcok körül. Otthon nem foglalkoznál vele, de itt? Most mit csinálj? Próbálkozz életbölcsességekkel? Kérleld kedvesen? Keményítsd meg a hangod és mordulj rá? A vásárlók bíráló tekintetének kereszttüzében nehéz önazonosnak maradnod, valószínűleg rosszabbul reagálsz majd, mint szoktál. Lehetne másképp?

Lehet, hogy otthon még azt is jól tűröd, ha a gyerek visszautasítja az elé tett zöldségeket. Nyilvános helyen bezzeg elmagyarázod neki, hogy a salátától nagy és erős lesz. Mások vélt vagy valós elvárásainak megfelelve nehezebb hallgatni anyai ösztöneidre, de sokkal könnyebb magadra venni egy autoriterebb szülői magatartást. „Mivel úgy érezzük, hogy a gyerekünk viselkedése a szülői minőségünk tükre, amikor nyilvánosan rosszul viselkedik, az szégyenérzetet válthat ki belőlünk. A külvilággal vagyunk elfoglalva ahelyett, hogy a gyerekre figyelnénk. Ez pedig tehetetlenséget vagy agressziót szülhet” – mondja Bartus Ágnes fejlesztőpedagógus, mozgásterapeuta. A gyerek viszont nemcsak a helyszínekre szabott illemszabályokat nem érti, de a nyilvánosság előtti pálfordulásunkat sem.

Fotó: Getty Images

5 gyakori helyzet és kezelésük

1. Hatévesednek szülinapja van. Nagymamája várakozással nézi, ahogyan az ajándékokat nyitogatja, de a gyerek mindegyiket félredobja, és megkérdezi, mi van még.
Megoldás: Ne gondold túl a dolgot! A kicsik még nem éreznek empátiát mások iránt, és túlságosan őszinték. Miután egyedül maradsz vele, beszélhetsz neki arról, hogy másoknak is vannak érzéseik, melyekre szeretetből igyekszünk tekintettel lenni. Fordítsd meg a szerepeket: ültesd őt a nagymama helyére, te pedig játszd el helyette a saját szerepét. A végén kérdezd meg, hogyan érezte magát.

2. A bevásárlóközpontban a hároméves kislányod ragaszkodik ahhoz, hogy drága játékot vegyél neki. Amikor nemet mondasz, hisztizni kezd.
Megoldás: Anélkül nézelődni a játékboltban, hogy előre meghatároznád a korlátokat, olyan, mint aknamezőn sétálni. Itt a megelőzés kulcsfontosságú: mondd el, hova mentek, mi lesz ott, és tudtok-e vásárolni. Ha nem voltál ilyen előrelátó, vidd ki a boltból, és nyugtasd meg anélkül, hogy bűntudatot keltenél benne.

3. Négyévesed hangosan megjegyzést tesz egy idegen külsejére, aki ettől kellemetlenül érzi magát.
Megoldás: Ha a gyerek hangosan beszél, válaszolj neki halkan és nyugodtan. Például ha megkérdi: „ez az ember egy szörny?”, válaszolhatod azt egyszerűen: „nem, ő egy férfi”. Ha az illető meghallotta a kérdést és sértve érzi magát, kérjetek tőle elnézést.

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
75 szavazat
Top
1
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
45 szavazat
Top
2
családi otthon

Jó döntés lehet három gyerekkel Budapesten maradni! Itt él Farkasházi Réka és családja!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek