Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
testkép
Fotó: Getty Images
2020.01.08

„Anya, én is sovány szeretnék lenni!” – mondta a 11 éves lányom és ez legalább annyira az én hibám, mint a közösségi médiáé

„Anya, én is sovány szeretnék lenni!”- pár hete pontosan ez a mondat hangzott el tizenegy évesem szájából, miközben az egyik közösségi oldalt böngészte. Miután egy pillantást vetettem a fotóra, ami kiváltotta ezt a megnyilvánulást, azon töprengtem, mit is mondhatnék neki, hiszen én magam is jól ismerem ezt az érzést. És biztos vagyok benne, hogy nőtársaim többségének van kellemetlen érzése, amikor az Instagram felületére lépve szinte csak tökéletes testű hölgyeket lát.

Mindegy, hogy „agyonphotoshoppolt” vagy sem, azok az arányok, a karcsú derék, a pimaszul nagy, kerek mellek és a hihetetlenül hosszú, formás lábak beleégnek az ember retinájába. És bevallja vagy sem, bizony nem túl jó hatással van az önértékelésére és önbizalmára. Pedig – mint az én esetemben- már felnőtt emberről van szó, akinek kialakult személyisége és testképe van!

Nap mint nap találkozok olyan lányokkal, asszonyokkal, anyukákkal és feleségekkel, akik elégedetlenek magukkal.

A kozmetikában az egyik legszebb lány arra panaszkodik, hogy elhagyta a barátja, biztosan azért – mondja ő -, mert nem elég szép. Pár héttel később újra találkozok vele és megdöbbenve veszem észre, hogy valami nagyon nem stimmel vele: hát persze, feltöltette a száját és „botoxoltatott” – 22 évesen-, és hopp, máris eltűnt az a csodaszép babaarc.  És már meg is van a következő időpont a hialuronra és a mellplasztikára. De a várva várt boldogságnak még csak a nyomát sem látom rajta.

Aztán ott van az egyik velem egyidős anyuka, aki legnagyobb ellenségének a szeme sarkában megjelenő apró szarkalábakat tartja – ezért tesz róla, hogy egy se legyen- és minden egyes alkalommal megkérdezi tőlem, én miért nem tűntetem el ezeket a zavaró szépséghibákat. Persze szó se róla, én is élek a szépségipar vívmányaival, járok kozmetikai kezelésekre és voltam már hámlasztáson és tűs mezoterápián is, de arra rájöttem, hogy a belső boldogság- és elégedettség érzést ezektől a beavatkozásoktól várni badarság lenne.

A Gyereklélek magazin legújabb számában pont egy ilyen témájú írásba futottam bele az elmúlt napokban. A #szepvagyok című cikkben megdöbbenve olvastam – amit egyébként sejtettem, de azért leírva mégis szíven ütött – hogy egy kutatás szerint csak minden negyedik magyar nő elégedett a külsejével. A felmérésben felnőtt nők vettek részt, és mint írják:

„Jól érzékelhető, hogy még a felnőttek számára sem egyszerű az, hogy helyén kezeljék a külsejüket, testképük rendben legyen, és harmóniában éljenek önmagukkal.

A fiatalabbaknak, akik jóval sérülékenyebbek, személyiségük, identitásuk alakulóban van, még nehezebb helytállniuk a tökéletes arcok, testek, trendi outfitek között”.

Nincs nagy mellem, hosszú lábam és a testem sem tökéletes, és mint ahogy a legtöbb nő, én is eljátszok olykor a gondolattal, hogy kés alá fekszek, de aztán bevillan a kislányom arca, aki számára bizony nem a közösségi média jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a közvetlen környezete! Mert mit lát? Magával folyamatosan elégedetlen anyukákat, nőket, lányokat és asszonyokat. Éppen ezért én elhatároztam, hogy az újévi fogalmaim egyike az lesz, hogy élvezem az életet, azzal a testtel, ami megadatott nekem, értékelni fogom és vigyázok rá. És talán a gyermekemre is ráragaszthatok valamit ebből a „saját-test-szeretetből”.

Rájöttem ugyanis, hogy a veszély nem a közösségi média felől közelít, hanem a mi irányunkból!

Mert lehet, hogy a „social” nem a valódi értékekre és teljesítményekre fókuszál, hanem csupán a külső megjelenés alapján sorolja „kasztokba” az embereket, de az életét a gyermekünk mégiscsak egy valódi világban éli.

Ezt a gyanúmat erősíti meg Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeuta, aki  – saját bevallása szerint- praktizálása során számtalan evészavaros fiatallal találkozott már, de a probléma fő okát szinte sohasem a közösségi médiafogyasztásban, hanem a közvetlen környezetben, a szeretetkapcsolatok hiányában találta meg és a gyógyítást, gyógyulást is itt kellett eszközölnie.

„Természetesen nem azt állítom, hogy a közösségi média nem játszik közre abban, hogy egyre több tini küzd önértékelési – és testképzavarral, de a testkép-mintát alapvetően az anya adja. Még ha a social felületeken be is szólnak egy gyereknek, vagy negatív kritikát fogalmaznak meg vele szemben,

ha működik a család belső védőhálója, szeretetkapcsolatai, a családtagok nyitottak egymás problémáira és azokról beszélgetnek is, akkor nincs komoly veszély.”

– mondja a szakember.

A gond akkor van, ha a szülő maga is problémákkal küzd, személyiségzavaros, túl maximalista vagy rátelepszik a gyermekére és minden cselekedetét kontroll alatt akarja tartani. Olyankor ugyanis a gyerek menekülni akar ebből a szorításból, át akarja venni az „uralmat” a saját teste felett és mivel más lehetőséget nem lát, koplalni kezd, túledzi magát, miközben állandó visszajelzést vár a környezetétől, így teljesen kiszolgáltatottá teszi magát az esetlegesen negatív kritikáknak.

Mit tehetsz felelős szülőként?

„A minta te magad légy!”

– mondják a szakemberek.

Azzal, hogy elfogadod magad, és az életed nem a virtuális, hanem a való világban éled. Azzal, hogy a szerethetőséged nem a kitett fotóidra adott reakciókban, és a lájkok számában méred. Ezek ugyanis nagyon becsapósak, hiába van ezer kedvelés a posztod alatt, azzal a szeretet nem pótolható. Ráadásul az életed, a gyermekeid felkínálása tálcán idegeneknek biztosan nem jó út – már ha egy harmonikusabb lét felé tartanál- és a csemetéidet is csak arról győzi meg, hogy akkor jók és szerethetők, ha a róluk megosztott képekkel sok lájkot zsebeltek be.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek