Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
babasírás
Fotó: Getty Images
2019.12.21

Anyanyelvükön sírnak a babák – de miért fontos ezt tudnunk!?

Félmilliónál is több baba, elképesztő mennyiségű gügyögés és babasírás hangfelvételének eredményeként jutott erre a következtetésre az újszülöttek sírását kutató német orvos.

Éppen tíz éve annak, hogy 2009-ben Dr Kathleen Wermke, a würzburgi egyetemi klinika fejlődéskutatója kollégáival azzal került a címlapokra, hogy tanulmányukban rámutattak: a francia és a német babák másképpen sírnak. A különbséget a sírás dallama, hanglejtése alapján állították fel, így derült ki, hogy a német kisbabák a német nyelv intonációját utánozzák, vagyis magasról haladnak a mélyebb hanglejtés felé, míg a francia babák éppen fordítva, a mély hangoktól haladnak a magasak felé. Bár

ebben a korban a babák még bármilyen nyelvet meg tudnak tanulni, már az anyaméhben hallják az anyanyelvüket, így amikor világra jönnek, átveszik annak intonációit. 

A német orvos a 80-as években kezdte megfigyelni és rögzíteni a babák sírását, abban az időszakban, amikor az általánosan elfogadott csecsemőgondozási irányok szerint a baba sírása csak vészjelzés és akkor hangzik fel, amikor valami gond van. Persze az anyák sosem kételkedtek abban, hogy a babáik sírását érdemes kutatni, ezért sokan megengedték, hogy a doktornő rögzítse a gyermekük sírását.

Mára Dr Wermke laborjában mintegy félmillió felvétel őrzi a babahangokat, amelyeket a világ legkülönfélébb újszülött osztályain rögzítettek orvostanhallgatók Kínától Kamerunig. A felvételekhez egyetlen babát sem hagytak sírni, a diákok feladata volt, hogy mindig ott teremjenek az adott kórház újszülött osztályának szobáiban, ha meghallották a picik sírását. Az általuk rögzített anyag szolgált alapul a későbbi kvantitatív akusztikus elemzéshez, amely azt vizsgálta, milyen tényezők alakítják az újszülöttek által kiadott első hangokat. Azok a babák, akiknek az édesanyja olyan tonális nyelvet beszél, mint például a mandarin, komplex dallamot tudnak produkálni sírás közben, míg a svéd újszülöttek sokkal inkább kántálósan sírnak.

De mi értelme van ennek az egésznek?

Ezek a tanulmányok nemcsak szimplán érdekesek, de a babák sírása azt is megmutatja, hogyan alakul ki a beszéd előtti kommunikáció, illetve az orvosoknak is segít bizonyos fejlődési rendellenességek kiszűrésében. A hallás és az utánzás alapfontosságú a nyelvi fejlődés szempontjából. A várandósság harmadik trimeszterére a magzat már hallja az édesanyja hangjának ritmusát, dallamát, de mivel a szövetek és a magzatvíz elfedik a pontos szavakat, ezért a ritmika határozza meg számára a nyelvet.

Amikor a baba megszületik, utánozni kezdi az anyaméhben hallott hangokat. 

Tulajdonképpen olyan ez, mintha bedobnának minket egy ismeretlen nyelvi környezetbe: meg kell tanulni a szavakat, azok jelentését, a nyelvtant, a hangokat. Ez így egyszerre túl sok, a ritmika azonban segít a megértésben.

Abban tehát teljesen egyetértenek a nyelvtudósok és a fejlődéskutatók, hogy nagyon sok minden kell, hogy történjen egy kisgyermek fejlődésében ahhoz, hogy kimondja az első szót.

A würzburgi kutatócsoport legfrissebb megfigyelési eredményei szerint az újszülöttek nemcsak hallják a nyelv ritmikáját, de utánozzák is azt.

A kutatást vezető Dr Wermke hangszórókkal teli laborjában a számítógépén játsza le és hallgatja vissza a rögzített babahangokat, amiket egy szoftver apró pici részekre bont, gyakorlatilag ízekre szed és grafikonszerűen jelenít meg a képernyőn. Az így lebontott hangok íveiből tudja megállapítani a kutató, hogy a hallott babahang milyen nyelvet utánoz. Például a kicsi ívű, hosszan lejtő hangból már ilyen korán meg tudja állapítani, hogy német lesz belőle. Egy egészséges újszülött napról napra formálja, rakosgatja egymásra ezeket az íveket, hangokat és szépen lassan kialakul először a sok, sok gügyögésből álló babanyelv, amiből aztán később az első szavait is megformázza majd. A sok ö és á hang után a babák egészen hamar képeznek mássalhangzókat is, például ahogyan az ajkaikat összenyomják, hamar m hangokat hallatnak, amelyekből nem is olyan sokára kimondják, hogy “mama”. A legtöbb nyelvben ez az egyik legkönnyebben megformázható szó és kimondani is könnyű.

Vannak azonban babák, akiknél ez a folyamat leáll, vagy el sem kezdődik, mert hallási nehézséggel jönnek világra. A würzburgi klinikán most azt kutatják, milyen hatással van ez a sírásra és a gügyögésre. A kutatás során 150 újszülöttet vizsgálnak, előbb életük első hetében, majd 2,5 hónapos korukban, egy részük teljesen egészséges, másik részük viszont hallási nehézséggel született. A vizsgálat arra fókuszál, hogyan lehet ilyen pici korban visszabillenteni a nehezen halló babákat a rendes kerékvágásba, mi a legmegfelelőbb terápia ilyenkor.

És hogy mit tehetünk azért, hogy a babánk még ügyesebben gügyögjön és majd amikor eljön az ideje, meg is szólaljon? A válasz egyszerű: mondókázás, éneklés és sok, sok odafigyelés mellett beszélgessünk a babával, megéri és meghozza a gyümölcsét!

Forrás: NYTimes.com

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek