Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
szülés karantén idején
Fotó: Getty Images
2020.05.03

„Apás szülésre készültünk, de elvették tőlünk ezt a csodát”- Egy anyuka szomorú vallomása

„Koronavírus ide vagy oda, az apás szülésre a járvány alatt is lehetőséget kell biztosítani”- nyilatkozta április 20-án Novák Katalin, államtitkár a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Sajnos, azoknak a kismamáknak, akik márciusban szültek, ez a kijelentés már későn jött és bár apás szülést terveztek, a járvány közbeszólt.

“Az, hogy egy családba kisbaba érkezik, most is ugyanolyan fontos, mint a veszélyhelyzet előtt volt, vagy utána lesz majd. A szülészetek pedig kifejezett iránymutatást kaptak, hogy tegyék lehetővé az apás szülést és ne akadályozzák indokolatlanul a szülők együttlétét a szülésnél.” – jelentette ki Novák Katalin egy áprilisi nyilatkozatában.

És bár az operatív törzs márciusi tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyancsak hangsúlyozta, hogy a kismamáknak  joguk van az apás szüléshez és a március 21-én kiadott  eljárásrend szerint „a látogatási tilalom alól egyetlen kivétel a szüléseknél az az egy fő, aki a vajúdás és a szülés során maradhat a klinika épületében”, ennek ellenére azok a kismamák, akik március közepe-végén szültek, nem élhettek ezzel a jogukkal.

Az eljárásrend úgy tűnik, csak ajánlásnak bizonyult, mivel a kórházak országszerte saját hatáskörben döntöttek arról – a kockázatokat mérlegelve-, beengedik-e a kísérőt a kismamával.

Ennek hatására Budapesten és vidéken több kórházban beszüntették vagy korlátozták az apás szülést.

Márciusban többek között a budapesti Szent Imre Kórházban és az Új Szent János kórházban is teljesen megtiltották néhány napra az apás szülést, és ugyan később a totális korlátozást feloldották, de az apák a vajúdásnál a mai napig nem lehetnek ott a kismamákkal.

Pedig az apukák jelenléte nem csak pszichés támaszt nyújt a vajúdó kismamának, hanem a gondoskodásuk – az, hogy folyamatosan figyelik, mikor kell őt itatni, tartani, masszírozni – abban is segít, hogy a nő biztonságban érezze magát és a szülés folyamatára tudjon koncentrálni, így a szülést összességében pozitív élményként élhesse meg. 

Ráadásul kutatások igazolják, hogy a komplikációk számát is jelentős mértékben csökkenti az apa jelenléte.

„A terhességem első pillanatától apás szülést terveztem. Nagyon vártam, mert úgy éreztem, másodjára majd sokkal tudatosabban tudok befelé figyelni, éppen ezért ragaszkodtam ahhoz is, hogy a férjem is bent legyen velem.” – meséli Ágnes, aki márciusban adott életet második gyermekének.

„A koronavírusról érkező híreket egy idő után kizártam, nem akartam teljes kétségbeesésbe sodorni magam. Ám ahogy közeledtem a szülés időpontjához, úgy hoztak egyre több- kismamákat is érintő- intézkedést a koronavírussal kapcsolatban, például azt, hogy az apa nem lehet bent a szülésnél. Nagyon elkeseredtem, hiszen kilenc hónapon át békés és boldog szülésre készültem, a férjemmel.”

Ági azon kismamák közé tartozott, akiknek egyedül kellett szülnie, kísérő jelenlétét nem engedélyezték sem a vajúdás idejére, sem a baba megszületésének pillanatában.

„Emlékszem, március 17-én, délben hirdették ki, hogy a János kórházban nincs több apás szülés. Közben Müller Cecília a délutáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy minden szülő nőnek törvény adta joga, hogy a szülés alatt egy általa választott személy jelen lehessen. Újra reménykedni kezdtem, de a szülésznőm és az ügyeletes orvos is megerősítették a hírt, miszerint az apát nem engedik be egyetlen szüléshez sem.”

Érzelmi sokkot kaptam és lehet, hogy ennek hatására, de aznap este, a 38. héten elfolyt a magzatvizem.

 

Azóta az Új János Kórház közleményben tudatta a kismamákkal, hogy az apukák újra bent lehetnek a szülésnél:

 „A kormány által kihirdetett vészhelyzetre való tekintettel, a betegek teljes körű ellátása és a járvány terjedésének megfékezése érdekében, az egészségügyi ellátást érintő korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre, mint például a kórházban kezelt betegek látogatásának tilalma. 

1997.évi CLIV.törvény 11 § (5) bekezdése a látogatáson
kívüli személyes kapcsolattartási jogot állapít meg, az alábbiak szerint:

(5) A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt
nagykorú személy, a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a
szülést követően pedig arra, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje
egészségi állapota nem zárja ki- újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.”– áll a Budai Családkórház – Új Szent János Kórház és Szakrendelő hivatalos közleményében.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek