Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
szoptatás
Fotó: Getty Images
Szerző: Braun Anna
2019.07.04

Úgy beszélünk róla, ahogy mások nem szoktak: Az alig ismert anyatej

Idősebb a dinoszauruszoknál, szóval lett volna ideje az emberiségnek, hogy megfejtse, pontosan mi van benne, mégis többet tudunk a paradicsomról, mint az anyatejről. A kutatás napjainkban azonban gyorsan fejlődik, sok a friss, izgalmas eredmény a témában, így most arról beszélhetünk, amiről mások nem szoktak.

Fiú vagy lány?

Az anyatej tudja. „Hallották már azt a mondatot, hogy az anyatej ingyen van?” – így kezdte TED-előadását az egyik legnevesebb neurológus-antropológus és anyatejkutató, Katie Hinde. A következő mondata pedig így hangzott: „Ingyen van akkor, ha nem értékeljük a nők idejét és a szoptatásba fektetett energiáját.” Pedig bármelyik szoptató anya el tudja mesélni, milyen sok idő és munka „folyékonnyá tenni” a saját testét – tudományosabban megfogalmazva –, a saját tartalékait mobilizálnia. Nemcsak képletesen, hanem pontosan ez történik: az anyatej „előteremtéséért” az anyai szervezet magától von el értékes anyagokat, hogy minden egyes nap pontosan azt az összetételű tejet állítsa elő gyermekének, amire annak szüksége van.

Ma már tudjuk, az anya teste a baba korához és egészségi-mentális állapotához, speciális igényeihez igazodva termeli a tejet, ami azt jelenti, hogy a szoptatáson keresztül az anya képes tájékozódni a kisbabája állapotáról. A baba nyálán keresztül küldött kódok alapján ugyanis az anya agya „korrigálja” a tejben lévő anyagokat.

Az anyatej összetétele tehát folyamatosan reagál a baba igényeire: például mást tartalmaz, ha kisfiúnak vagy kislánynak „készül”, mindig tükrözi az anya és a baba fizikai, szociális és pszichikai állapotát (mást kap az első gyerek, mint a második). Az evolúciós biológiai kutatások egyik legismertebbje, a Trivers–Willard-hipotézis szerint az anya jóllététől, fizikai állapotától függ, hogy fia vagy lánya születik majd. Az erősebb anyának fia születik, mert a fiútól több unokát remélhet. Ahogy a tézis helyességét sem, azt sem sikerült teljes körűen tisztáznia a tudománynak, hogy az anyatej összetételét a posztnatális interakció (szoptatás) vagy a prenatális hormonális változás (az anyaméhben töltött hónapok) határozza meg, de az állatokon eddig elvégzett kísérletek az utóbbit támasztják alá: a magzat olyan intelligens, hogy már a terhesség legelején „közli” az anyjával a nemét, akinek a szervezete ennek megfelelően alakítja a tejtermelést.

A lányok például nagyobb mennyiségű tejet kapnak a természettől. Ennek evolúciós okai vannak: korábban kell megérniük az utódvállalásra, hiszen fogamzóképességüknek időbeni korlátja van. Az összetétel is más: a lányok több kalciumhoz, a fiúk több fehérjéhez és zsírhoz jutnak az anyatejből, a lánybabák csontrendszere ugyanis gyorsabban épül a fiúkénál, ezért több ásványi anyagra van szükségük.

Több mint táplálék, védelem

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek