Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Június harmadik vasárnapja apák napja. Készülsz már? Ha nem, íme tőlem olyan apák napi ajándék tippek, amelyek garantáltan könnyeket csalnak apa szemébe!

Elolvasom
Koronavírus
Szerző: Bus István
2020.04.30

Nikolausz Marcell kutató biológus szerint: “Ez a vírus nem fenyegeti az emberiség létét.”

De nem árt felkészülünk a következő, most még ismeretlen járványokra - mondta Nikolausz Marcell biológus, a lipcsei Helmholtz Környezettudományi Kutatóközpont (UFZ) kutatója. A koronavírus keletkezéséről és a járvány ökológiai hatásairól beszélgettünk vele.

Szokták mondani, hogy nagy lehetőség a természet számára is ez a vírus. Sőt, hogy tulajdonképpen most Gaia, a Föld-ősanya vágott vissza nekünk.

Igen, vannak ilyenfajta elméletek, hogy a Föld immunrendszere meg akar szabadulni az emberiségtől – vagy valamilyen szinten korlátozni akarja az emberiség terjeszkedését. Bár én az ilyen egyszerűsítő elméletekben annyira nem hiszek. Mindenesetre az tény: ez egy lehetőség, hogy változtassunk azon az irányvonalon, ami most talán még nagyobb tragédiába vezetne.

De nem az van valóban, hogy a természet egyensúlyra törekszik?

Valamilyen szinten igen. De ez a vírus – ha figyelembe vesszük a halálozási, mortalitási arányokat –, nem fogja nagyon megváltoztatni az emberi populáció méretét. Igazából egy vírusnak nem az a jó, hogy ha korlátozza, megöli a gazdatestet. A vírus akkor sikeres, ha együtt él a gazdatesttel, és vele tud szaporodni. 

Akkor egy egyszerű náthavírus hatékonyabb?

Igen, hiszen nagyobb populációt tud megfertőzni. A vírus ebből a szempontból nem ugyanaz, mint egy ragadozó, amely szabályozza például az egérpopulációt. Lehet, hogy a koronavírus is megszelídül, ha az evolúciója során „rájön”, hogy enyhébb tünetekkel sikeresebb lehet. Így lett a gyilkos spanyolnáthából is egy enyhébb lefolyású, szezonális influenza. 

Ökológiai szempontból mégiscsak jól jár a Föld, hiszen a leállással csökkent az emberiség károsanyag-kibocsátása. 

Ez abszolút így van: talán ez lesz az első év, amikor a szén-dioxid-kibocsátásunk csökken az előző évekhez képest. Eddig már az is nagy szó volt, amikor arról beszéltek az emberek, hogy a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének üteme csökken. Persze kérdéses, hogy ez a trend megmarad-e. Ám ezt a pozitív hatást sajnos nem fogjuk a klímaváltozás során észlelni, mert nem olyan nagymértékű, hogy érzékelhető legyen. De tény, hogy a városokban a szmog megszűnt, a nitrogén-oxidok kibocsátása jelentősen csökkent. Kínában többször is jártam: hogy ott a városokban kék legyen az ég, az teljesen lehetetlen dolognak számított eddig.

Az állatok is megnyugodtak kicsit. Nincs zaj, és visszaveszik a korábbi élőhelyeiket.

Megjelentek bálnák olyan helyeken, ahol évek óta nem látták őket, mert csökkent a hajóforgalom, és csökkent a zajterhelés. Teknősök költenek korábban zsúfolt tengerpartokon, strandokon. A természet viszonylag hamar vissza tudja hódítani a területeket: mára Csernobil környéke is egy ősvadon. A Velencében megjelent delfinek persze teljesen kamu hírek. De medúza van már a csatornákban. A víz kitisztult, megjelentek a halak. 

A halászat visszaszorulásával megint tudnak ívni a tengeri halak. Mennyit számít ez az ottani populációknak?

Egy lélegzetvételnyi időt. A halállomány legutóbb a II. Világháború idején regenerálódott elég jól. 

Ne következzen be, de tegyük fel, hogy egyszer csak eltűnik az emberiség. Mennyi idő kell a természetnek a teljes rehabilitációra?

Néhány évtized.

És akkor megint buja dzsungel lenne a Földön?

Igen. Vannak ilyen vizsgálatok és kutatási projektek: lerabolt tengeri területeken létrehoztak rezervátumokat, és gyakorlatilag néhány éven belül buja víz alatti paradicsom lett belőlük. De

ennek a vírusnak nem lesz ilyen szerepe: nem fenyegeti az emberiség létét.

A vírus megjelenésének köze van a globális klímakatasztrófához? 

Inkább a túlnépesedéshez. A természetes élőhelyek visszaszorulásához van köze, illetve a vadállat-kereskedelemhez és az egzotikus állatok piaci forgalmazásához. Ugye, nagy valószínűséggel egy patkósdenevér-vírus, feltételezhetően tobzoskán – mint köztes gazdán keresztül, – átugrott az emberre.

Várható hasonló víruskitörés a jövőben?

A vadállat-populációknak megvan a saját vírusuk. Bennük ez megszelídült, tehát nem okoz heveny betegséget – együtt él ezzel az állatfajjal. Viszont ha a populáció mérete csökken, a vírus eredményesebb gazdatest után néz. Olyan után, amiből több van, mint az eredetiből. És hát miből van több? Haszonállatokból és az emberből. A vírus számára a legjobb gazdatest a szarvasmarha, a disznó, a csirke és az ember.

Nem árt, ha felkészülünk a következő, most még ismeretlen járványokra.

Bill Gates is évek óta mondja már, hogy elképzelhető, hogy hamarosan kitör egy világjárvány. Ebből adódtak azok az összeesküvés-elméletek, hogy gyakorlatilag ezt a vírust Bill Gates szabadította az emberiségre. Én amúgy nagyon tisztelem Bill Gates-t, és jó lenne, ha a következő pandémiánál már jobban felkészülne az emberiség.

Szerinted tudunk ebből bármit is tanulni?

Ez egy jó alkalom, hogy változtassunk bizonyos dolgokon. Remélem, hogy sikerül belőle tanulni. Az emberi értékrendben történhetnek esetleg változások.

Te mit fogsz máshogy csinálni?

Marcell fát ültet Ecuadorban

Többet járok a természetbe. Kevesebbet utazom hosszú távú utakra. Mostanában igazából volt is némi lelkifurdalásom: biológus kutatóként sok konferencián vettem részt korábban. Ezekre többnyire repülővel utaztam. Az elmúlt néhány évben már igyekeztem évi egy repülőútban maximálni az utazásokat, és ha megoldható volt, vonattal próbáltam menni. Itt, Lipcsében pedig már jóideje biciklivel járok – ezen nem fogok változtatni.

Ha akkora hatalmad lenne, hogy globálisan betilthatnál egyetlen dolgot – mi lenne az?

Bennem három dolog merült fel. Az erdőirtás továbbra is az első. Nem azt mondom, hogy ne legyen fakitermelés, de az erdőterület ne csökkenjen, és ne legyen tarvágás. A másik az ipari méretű halászat és a tengerek lerablása. Ez egy szinten van az erdőirtások betiltásával. A harmadik az egzotikus vadállatok fogyasztása és kereskedelme – mind fogyasztást, mind gyógyászati célú (kamu) felhasználást tekintve. Ez utóbbira talán van esély is, mert itt a legnagyobb az összefüggés az új vírusok megjelenésével.

Nikolausz Marcell aktív víz alatti videós is. Alábbi filmje a Lipcse-környéki bányatavakban készült az ottani élőlényekről.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
79 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
gyermekkori hazugság

Létezik-e orvosság gyerekkori hazugság ellen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
2
Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek