Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
42 szavazat

Krokovay Eszter nagyon komolyan veszi a cukormentességet, ha a gyerekeiről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Még az anyósával is megszakították a kapcsolatot, mert az ezt a döntésüket sem tudta és akarta elfogadni. Eszter viszont a legjobbat akarja a gyerekeinek és ő úgy gondolja, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhat nekik.

Elolvasom
ti írtátok
Fotó: Getty Images
2019.12.03

Az én sztorim: Nem az én pocakomban nőtt, de a születésétől 8 hónapig szoptattam örökbefogadott babámat

Krisztina sikertörténete erőt adhat mindenkinek, mert ha neki, örökbefogadó édesanyaként sikerült végül saját anyatejével táplálnia, szoptatnia babáját, akkor szintehogy mindenkinek sikerülhet!

2018-ban fogadtunk örökbe egy kisfiút. Nagyon szerencsések voltunk, hiszen az érkezését már 2 hónappal a várható születése előtt megtudtuk. Beszélgettem két hozzám hasonló anyukával is, akik elmesélték, hogyan szoptatták örökbefogadott gyermeküket. Nagyon felvillanyozott, hogy ez lehetséges, és úgy gondoltam, ha nekik sikerült, én is megpróbálom.

Az interneten találtam rá Schaffer Erzsébet Böbe (aki Életkezdet Szakmai Egyesület elnöke is – a szerk.) szoptatási tanácsadóra, aki nagyban segített a tejelválasztás beindításában. Nem is kérdés, hogy a legjobb szakembert, specialistát szerettem volna magam mellett tudni, hiszen éreztem, hogy nem kicsi a feladat. Alaposan utánaolvastam: hatalmas gyakorlattal rendelkező közel 40 000 ezer (!!!) babának segített a szoptatásban eddig, ez is meggyőzött abban, hogy őt kell keressem.

Így is lett, a tanácsát követve pedig már Áron megszületése előtt készültünk a laktáció beindítására.

Következetesen az útmutatásait követve fejni kezdtem. Nem volt egyszerű, nem sikerült rögtön, de amikor megjelent egy csepp tej… Leírhatatlan volt az örömöm!

Nem adtam fel, fejtem tovább, ennek köszönhetően pedig fokozatosan kezdett emelkedni a tej mennyisége.

Böbe felhívta a figyelmemet a születéskor a bőrkontaktus előnyeire, fontosságára, kivitelezésére, az aranyóra jelentőségére. Vidéken született a baba, személyesen fel is vettük a kapcsolatot az ottani dolgozókkal, akik nagyon jól fogadták a kezdeményezésünket. Sokat segítettek az ideális helyzet kialakításakor, Böbe személyesen is eljött hozzám többször, végig támogatott, biztatott, kapcsolatban maradtunk. Több évtizedes tapasztalatával, rutinjával nagyon nagy segítségemre volt, mert mikor a gyermekünk megszületett, pontosan tudtam, mit kell tenni. Jelen voltam a kisfiam születésénél és utána megkaptuk őt az aranyórára – ekkor már a férjem is bejöhetett a szülőszobára és megfoghatta a babát.

Ekkor én mellre is tettem őt, és gyengéden, finoman szopni kezdett, ami csodálatos érzés. Otthon is folytattam a szoptatását, mi sem természetesebb. Pár nappal a hazaérkezésünket követően eljött hozzánk ismét a szoptatási szaktanácsadónk, megnézte, hogyan szoptatok és további tanácsokkal látott el.

Mivel a saját tejem nem volt elég, több anyukától is szereztünk neki anyatejet, amit szoptatás keretében a mellre helyezett csecsemő tápszondával, illetve a szoptanít készülékkel kapott meg. Ez kezdetben komplikáltnak tűnt, de pár nap alatt rutinná vált, és ő is hamar megszokta a kis csövecskéket. 8 hónapos koráig sikerült szoptatnom a kisfiamat. A szoptatás mind a kettőnk számára nagyon sokat jelentett.

Nekem csodálatos érzés volt, hogy bár nem az én pocakomban fejlődött, de a szoptatás intimitását meg tudtam neki adni. Valószínűleg ennek is szerepe van abban, hogy ma ő egy boldog, kiegyensúlyozott gyermek.

Jelenleg kistestvérre várunk, őt is ugyanígy tervezem szoptatni, mert neki is meg szeretném adni ezt a közelséget, kötődést, ami semmi mással nem pótolható, nem is kérdés, hogy hívjuk majd ismét a tejserkentő, “szoptatási gurut” segíteni.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
42 szavazat
Top
1
finnország

Lehet, hogy nem 8-ra, de Finnországban a gyerekek -17 fokban és derékig érő hóban is bringával járnak iskolába

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
64 szavazat
Top
2
ti írtátok

Az én sztorim: Nem az én pocakomban nőtt, de a születésétől 8 hónapig szoptattam örökbefogadott babámat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek