Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

dínó

Egy apa olyan menő játszóteret készített saját kezűleg gyerekeinek, amilyet egész Budapesten nem látni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Egy hős apa, aki óriásdínót épített a gyerekeinek. Az egész akkora, és úgy néz ki, hogy nem hiszed el!

Elolvasom
egészség
Szerző: Bus István
2020.06.04

Azt hittem, hogy az edzés miatt fáj a felkarcsontom, de magam is meglepődtem, hogy valójában mitől

Egyik éjjel elkezdett fájni a felkarcsontom. Na, gondoltam, kár volt az ötkilós súlyzóval bohóckodni. De rosszul gondoltam: nem ez volt a baj. A nagy home office-letapadásom története.

Mint oly sok más emberre, rám is nagy hatással voltak a karantén-ezotérikus dumák: merülj el magadban, jobbíts magadon, tanuljál valamit satöbbi. Én három dolgot fogadtam meg: valamennyire megtanulok németül (hogy tudjak egy kávét kérni Bécsben), felfrissítem harminc évvel ezelőtti zongoratudásom, és kigyúrom magam, mint Robert De Niro a Rettegés foka című gyerekmatinéban. Nos… Háromnaponta még zongorázgatok, a némettanulás viszont az első hónap végén abbamaradt. („Stimmt so.” – „Tartsd meg az aprót.”) És most már a gyúrás is.

A testmozgáshoz egy applikációt használtam. Nem akarom reklámozni, ezért le se írom, hogy a Nike Training volt az. Szépen összerakott nekem egy edzéstervet, felhasználva az otthoni eszközöket. (Öt kilós medicinlabda, súlyzók, ugrálókötél.) De igazából a saját testsúlyos edzést preferálta, meg a futást, és néha a jógát. Az app bekalkulált pihenőnapokat is. Belecsaptam a lecsóba, és rettenetesen nekidurálva magamat, tartottam a tempót.

Döbbenetesen hamar elkezdett látszani az eredmény, pedig csak edzésenként 20-40 percre volt szükség. Emiatt még jobban nekibuzdultam.

Lecseréltem a kétkilós súlyzókat ötkilósra. És egyszer csak, amikor meg kellett volna csinálnom néhány fekvőtámaszt, a felkarcsontomba belenyilallt egy éles fájdalom, és a földön maradtam.

A fájdalom csak nem akart elmúlni: főleg, ha le akartam venni valamit a polcról. És akkor, amikor feküdtem. Érdekes módon, éjjel kettőkor arra ébredtem, hogy piszkosul fáj. Ilyenkor kimentem a nappaliba, kicsit sétálgattam, rázogattam a karomat, és el is múlt az egész. Hogy aztán reggel megint arra ébredjek, hogy ez bizony rohadtul fáj.

Abbahagytam az edzéseket, és végül elmentem a körzeti orvoshoz – de be volt zárva a rendelő. Felhívtam, elmondtam, mi van, és ki is írt egy bivalyerős gyógyszert. Ami semmit nem ért. Két hét múlva megint felhívtam; beutalt a szakrendelőbe az ortopédiára.

Egy napomba telt, mire a kerületi szakrendelőben felvették a telefont, és elmondják: nincs szakrendelés. Mikor lesz? Nem tudják… Hogy mi van? Halló, emberek, mi történik itt?

Végül apósom mentett meg. Őt hetente masszírozza Anna, a gyógymasszőr. A mai napon apósom átengedett a kezei közé. „Hű, de ferde vagy!” – mondta Anna, amikor meglátott. „Meg görbe. Meg púpos. A nyaki csigolyáid elmozdultak. Az ideget nyomja a csont, ez sugárzik le a karodba. Még jó, hogy eljöttél.”

Ami ezután következett, azt nehéz szavakba foglalni.

Mármint hogy, nem az a típusú masszázs jött, amikor lepkeszárnyak simogatják a bőr összes idegvégződését. Hanem egy kemény menet: Anna ujjai az izmaimba és azok alá hatoltak. Letapadások, göbök, csomók, görcsök – mindent megtalált.

Próbáltam nem ordibálni, mert néha nagyon is fájt – de éreztem, hogy alapvetően jó dolgok történnek a testemben. Aztán megropogtatta a gerincoszlopomat: tényleg hallottam, ahogy a csontok és ízületek úgy roppannak, mint egy szoftos géppuskasorozat.

Nem a sporttal van a gond. Ez a tipikus home office-betegség.

– közölte velem Anna.

Egész nap a gép előtt ülsz, rossz tartásban, kifacsarodva. Nem csoda, ha ez történik. Ülj kevesebbet.”

Jövő héten újra találkozom Annával, apósommal pedig gyógytornázni fogunk kis súlyzókkal. Addig meg… Itt ülök a konyhában, és írok. És igyekszem néha megszökni.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
59 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

dínó

Egy apa olyan menő játszóteret készített saját kezűleg gyerekeinek, amilyet egész Budapesten nem látni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
tippek hiszti ellen

Ezt a három dolgot soha ne tedd, ha hisztizik a gyerek!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
20 szavazat
Top
2
felvilágosítás

Hogyan kezeld, ha rátok nyitott a gyerek szex közben?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
24 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek